RKurczewski Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 Używam Blendera (freeware i open source)- http://www.blender.org/ Słowo przestrogi- początki z nim są trudne. Potem już z górki, ale pierwszy tydzień- dwa to droga przez obłęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 a można wiedzieć gdzie drukujesz i w jakiej rozdzielczości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 Zwykle drukuję na Shapeways, w ich najlepszych materiałach (piszę ogólnie bo to się zmienia- w tej chwili najlepszy jest https://www.shapeways.com/materials/frosted-detail-plastic?li=nav )- dokładność to 0,1 mm czyli nienajgorzej. Zerknij- robiłem kiedyś forecastle do Santissima Trinidad- kolumienki mają 0.2 mm grubości i wyszły (moim zdaniem) całkiem zgrabnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Ładne Jedna sprawa dotycząca nomenklatury. "Forecastle" ma swoją polską nazwę: "Forkasztel" I, gwoli ścisłości, "Trójca Przenajświętsza" go nie posiadała, w jej czasach był to już przeżytek od jakiś 50 do 100 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 Masz rację- pytanie jak nazwiesz tę ściankę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 wyszło całkiem całkiem... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 Zawsze do usług, gdybyś potrzebował Zaczynam naklejanie odbojnic. Najgorsze jest sprawdzanie ich poziomu przy każdej furcie działowej (i tak, to mój pierwszy raz)- mam wrażenie że wyglądają o niebo lepiej niż "fabryczne", a przynajmniej- że trzymają realistyczne proporcje. Po przyklejeniu i wyschnięciu chcę je troszkę zaoblić na krawędziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Faktycznie, wygląda o całe niebo lepiej Co do tej ścianki to, wstyd się przyznać,nie mam pojęcia, jak ją nazwać Ale dojdę i do tego Na razie, przez analogię do rufy, nasuwa mi się termin "lustro"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Luzik- to tylko takie "przy piwku". Ja przywykłem do angielskich terminów bo, mówiąc szczerze, na polskich forach rzadko bywam. Sterburta z naklejonymi odbojnicami. Znowu- do szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 I z furtami, przed ostatecznym szlifowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 Trochę to trwa, ale zrekonstruowanie tej rufy nie jest za proste. W tej chwili wygląda to tak: Dla porównania- inny okręt z epoki (rycina z XIX w., ale na podstawie XVIII wiecznego rysunku): W międzyczasie- pokład. Chłopaki ze Scale Model Warehouse ( http://www.smwarehouse.co.uk/ ) dali na laser. Dla porównania- karton i "oryginalny" plastik (plus grettingi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 o rzesz ty orzeszku nono pięknie ten pokład wyszedł, czy to znajomi czy komercyjnie? a jesli tak to ile to to kosztowało - dales im projekt ? w corelu ? siedzę w 1 rzędzie i z utęsknieniem czekam postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 19 Maja 2015 Ładnie to wychodzi - jest na co pozerkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 Dzięki za dobre słowa. To znajomi, ale robią to komercyjnie więc spokojnie możesz uderzać do nich, wiem że ceny mają niskie, a sami sa modelarzami. Tak, dałem projekt w Corelu 12 i dostałem to. Kratki grettingu (tu nie widać) są na wylot, także naprawdę "pajęczyna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Ładnie... Szkoda, że nie ma podziału na długości desek... Chyba, że w rzeczywistości nie było wogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 Długość desek- rzecz o tyle skomplikowana, że o ile szerokość można "wydedukować" (tak naprawdę dla jednostek tego samego rozmiaru była bardzo podobna), o tyle było kilka systemów według których mijały się na długość. Jasne, mógłbym wybrać któryś "ot tak"- ale uznałem że jak nie wiem, to zostawię tak. Model wreszcie w pierwszym podkładzie (puszkowy podkład ArmyPainter Uniform Grey). Dolny pokład "podrewniony" (tak naprawdę nie będzie widoczny, co najwyżej przez gretting). Kleiłem na butapren, szczeliny dodatkowo zalewałem potem cyjanoakrylem który dodatkowo usztywnia karton. Mam nadzieję że będzie to jakoś trzymać. Wylazło parę miejsc do dodatkowego szlifu, ale generalnie nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Początki malowania pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Będziesz go szlifował jakąś drobną gramaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Tylko miejscami. Położyłem na to klar i się "samo" wygładziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 idziesz jak burza to olej czy akryl ? bedziesz rozjaśniał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Akryl. Oleju trochę się boję, znaczy- nie tyle oleju, co tego, jak będzie na nim trzymał klej. Z akrylem (przy wszystkich jego wadach) nie ma tego rodzaju problemu. Co do rozjaśniania- tak, trochę, ale chcę to zrobić dopiero, jak będą przyklejone wszystkie rzeczy które mają być na pokładzie, żeby był "wytarty" tam gdzie mógł być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 oki ja dopiero w szkutnictwo wchodzę wiec ekspert ze mnie żaden - ale pokłady były raczej robione z desek nie lakierowanych oczywiscie piaskowanych wrecz codziennie co oznacza iż przybierały kolor Sosnowo szarawy - u ciebie na razie jest dość ciemno :P) stad pytanie. Olej fajnie wychodzi obejrzyj relacje z budowy viewtopic.php?f=89&t=45958&start=60 uważam ze jedno z najlepszych malowań drewna które pojawiło sie na forum w ostatnim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Masz zupełną racje- u mnie w tej chwili na bank JEST za ciemno- poza dyskusją. Co do koloru drewna- tym że zależało to jeszcze od rodzaju drewna i wilgotności. Patrząc na fotki pływających replik (choćby te które wkleiłem na 2 stronie relacji) nie zawsze było aż tak jasno jak u kolegi, tym bardziej że pokłady (przynajmniej okrętów) były najczęściej wykonane z dębu, który pod wpływem wody robi się bardzo ciemny. Sosny używano w jednostkach które miały pływać krótko lub/i nie miały brać udziału w walce (tania, miękka, łatwo dostępna- szybki zysk przy małym nakładzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 okej, przyjmuje czytałem ostatnio iż pomimo tego iż dąb był czesto wykorzystywany na pokład to jego ciągłe piaskowanie powodowało raczej szarzenie niż ciemnienie (w sensie drewnokoloru:)) powodzenia bardzo fajnie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKurczewski Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Wiesz- tak bogiem a prawdą pewnie nawet te obecnie pływające repliki nie pokazują "właściwego" koloru- bo nie są cegiełkowane codziennie tak jak kiedyś. Spróbuję coś tam wymodzić... i to w sumie już, żadnych gwarancji że będzie dobrze . Dzięki za fajną rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi