Panzer Machine Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Po długiej przerwie zacząłem dłubać przy nowym projekcie. Na początek mała przeróbka tablic z pojazdu Land Wasser Schlepper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Te zegary to jakieś profile plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Do zrobienia nowych zegarów użyłem płytki z plastructu i punch&die setu od RP Toolz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Zrób zdjęcie tego punch&die set, jeśli możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Zrób zdjęcie tego punch&die set, jeśli możesz. Jest prostsze rozwiązanie http://www.rptoolz.com/?p=776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Postęp prac na amfibią. Wnętrze odkładam na sam koniec. Niewiele z niego będzie widać w efekcie końcowym. Wiele elementów jest przyklejonych na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 To był bardzo żmudny proces, ale udało się! Z pomocą przyszedł oczywiście nie kto jak inny jak RP Toolz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Ładnie. Oglądałem te narzędzia - ceny mają kosmiczne za tak w sumie mało skomplikowane sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Ładnie. Oglądałem te narzędzia - ceny mają kosmiczne za tak w sumie mało skomplikowane sprzęty. Tak, są drogie. gdyby były tańsze narzędzia do robienia nitów czy hexów w mikro wielkościach to bym się nie zastanawiał, no ale... muszę przyznać, że pomimo ceny to się przydają. Wielu rzeczy bym bez nich nie zrobił po prostu. Efekt dzisiejszego wieczoru Drobne szczegóły, poprawki tu i tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Kolejne poprawki i waloryzacja części z zestawu Hobby Boss'a. Tak mi właśnie minął dzisiejszy poranek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 Czy apdejt polega na tym, że ruchome ucho zamieniłeś na sztywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Ruchome? No jeżeli miało być ruchome to mój fail w takim razie, aczkolwiek dla mnie wyglądało to jak spory ubytek, który trzeba by uzupełniać szpachlą. Wolałem w takim razie zrobić część od zera niż bawić się w szlifowanie. Dzisiejszy poranek spędziłem nad waloryzowaniem przednich lamp pojazdu. Sporo pracy ułatwiło użycie nowych brass tubes od Abera. Kółeczka wybijałem RP Toolz. Na samym końcu przyjdą szkiełka od AK po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 A teraz zamieniłeś kable poprowadzone w wodoszczelnej rurce na goły kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Dokładnie tak jak widzisz. Oj, trochę nerwów mnie ta część kosztowała. Na szczęście mam to już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 Przez jakiś czas nie było aktualizacji, więc oto jest. Detalowania ciąg dalszy, że tak to ujmę. Kilka osób pytało mnie jak pracuję przy opracowywaniu części. Postanowiłem zapisać proces pracy w formie kilku zdjęć. Jeżeli Wam się spodoba to mogę powtórzyć częściej takie zabiegi. Bardzo często zdarza się, że część z zestawu nie spełnia naszych oczekiwań pod względem przestrzenności czy też spójności z oryginałem. Przynajmniej tak jest w moim przypadku bardzo często. Również zdarzają się sytuacje, w których lepiej jest zrobić część od nowa niż czyścić z nadlewek bądź wyrównywać część z zestawu. Tak było właśnie w tym przypadku. Poniżej znajduje się zdjęcie oryginalnej części z zestawu. Żeby nie tracić zbytnio czasu skorzystałem z profilu C od Plastructa. Wykonałem pierwszy element, a następnie wg jego długości przycinałem pozostałe elementy z całej listwy. Dobrze jest przymocować elementy do taśmy maskującej. Ułatwia to pracę. Wycięte elementy. Zamknięcie "pudełka" wykonałem z arkusza Plastructa o zbliżonej grubości ścianek profilu C. Następnie dociąłem pozostałości i oszlifowałem elementy. Międzyczasie przygotowałem cztery kawałki drutu miedzianego od Eureki XXL. Wygiąłem druciki. Ponownie skorzystałem z pomocy taśmy maskującej aby podczas nawiercania otworów na druciki elementy były nieruchome. Następnie wykonałem mały element do którego będzie dochodziła druga strona drucika. Przykleiłem klejem Kropelka mały element. Na samym końcu dokleiłem drucik ówcześnie dopasowując jego długość. Porównanie elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Tadaaa:) tego mi zabrakło na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 następnym razem postaram się nie zapomnieć o "tadaaa" specjalnie dla Ciebie rucek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Dłubaniny ciąg dalszy. Dziś na ruszt trafiły zawiasy włazów na górnej części pojazdu. Miałem podczas pracy trochę czasu, więc udało mi się zapisać w formie fotografii proces powstawania zawiasów. Może ktoś z Was zauważy błędy w procesie produkcyjnym i podzieli się ze mną jak następnym razem można zredukować nie potrzebną pracę tudzież ją przyśpieszyć. Zawiasy z zestawu oferowanego przez Hobby Boss. Prawda, że nie wyglądają atrakcyjnie? Pracę nad zawiasami rozpocząłem od przycięcia mosiężnych rurek od Abera (BT10X01) - element A. Następnie z paska 0,5 mm od Plastruct wyciąłem element B zawiasów i delikatnie starłem pilniczkiem aby zaokrąglić brzegi. W kolejnym kroku nawierciłem w każdym elemencie B otwór 0,3 mm. Powyżej widać odcinki drutów miedzianych o grubości 0,3 mm od Eureki XXL - element C. Elementy A oraz B nawlekłem na element C. Dla ułatwienia pracy przykleiłem taśmą maskującą element C aby był nieruchomo. Tym oto sposobem udało mi się stworzyć odcinki z zawiasami. Następnie starłem oryginalne elementy A oraz B na częściach z modelu. Nie zapominając oczywiście również o drzwiczkach Po wykonaniu poprzednich kroków wystarczyło dociąć element B oraz C i przykleić na model. Byłbym zapomniał :] Tadaaa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Maja 2015 Autor Share Napisano 13 Maja 2015 Na początek zaszpachlowałem płynną szpachlówką miejsca na uchwyty z zestawu Hobby Boss. Następnie wybijam za pomocą Punch & die set od RP Toolz kółeczka o średnicy 1 mm. Za pomocą wyginarki również od RP Toolz wyginam potrzebną liczbę uchwytów z drutu miedzianego o średnicy 0,6 mm. W kolejnym kroku przyklejam druciki do kawałka taśmy maskującej, odmierzam odpowiednią odległość i docinam druciki skalpelem Olfa. Taśma maskująca bardzo ładnie trzyma druciki w jednej pozycji dzięki czemu nie uciekają w różne strony. Docięte druciki. Wybite kółeczka przyklejam na model. Następnie nawiercam w nich otwory o średnicy 0,6 mm Efekt końcowy po przyklejeniu drucików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Nie ma wątpliwości, że wszyscy którzy będą chcieli zbudować ten model będą mieli trudne zadanie. Imponujące. Patrzę i uczę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Nie ma wątpliwości, że wszyscy którzy będą chcieli zbudować ten model będą mieli trudne zadanie. Imponujące. Patrzę i uczę się. O jaką trudność Tobie chodzi? Ja odkryłem jedną trudność. W zasadzie nie tyle trudność co małą upierdliwość. Wózki złożone w 50% Niech piekło pochłonie HobbyBossa za nadlewki i rozjechanie tych części. Po raz kolejny w tym modelu lepiej było część detali zrobić od podstaw niż je czyścić. Tym razem również z pomocą przyszedł RP Toolz ze swoimi narzędziami - chwała im za to! Jednak tych pasków, które były najbardziej problematyczne w czyszczeniu nie dałem już zrobić od podstaw - to byłby overkill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Trzeba przyznać, ze idzie ci to bardzo elegancko... robótka bardzo precyzyjna i dokładna - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Trzeba przyznać, ze idzie ci to bardzo elegancko... robótka bardzo precyzyjna i dokładna - Dziękuję Kolejny mały detal. Jak nie wiele potrzeba aby model lepiej wyglądał Czy ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie barierki z drutu jakaś łatwą i szybka metodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Mały updejt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi