Skocz do zawartości

Land Wasser Schlepper 1:35 HobbyBoss

Panzer Machine

Rekomendowane odpowiedzi

Postęp prac na amfibią. Wnętrze odkładam na sam koniec. Niewiele z niego będzie widać w efekcie końcowym. Wiele elementów jest przyklejonych na sucho.

lws_00002.jpg

lws_00003.jpg

lws_00004.jpg

lws_00005.jpg

Ładnie. Oglądałem te narzędzia - ceny mają kosmiczne za tak w sumie mało skomplikowane sprzęty.

Tak, są drogie. gdyby były tańsze narzędzia do robienia nitów czy hexów w mikro wielkościach to bym się nie zastanawiał, no ale... muszę przyznać, że pomimo ceny to się przydają. Wielu rzeczy bym bez nich nie zrobił po prostu.

Efekt dzisiejszego wieczoru

Drobne szczegóły, poprawki tu i tam.

lws_00014.jpg

lws_00015.jpg

Kolejne poprawki i waloryzacja części z zestawu Hobby Boss'a. Tak mi właśnie minął dzisiejszy poranek.

lws_00016.jpg

Ruchome? No jeżeli miało być ruchome to mój fail w takim razie, aczkolwiek dla mnie wyglądało to jak spory ubytek, który trzeba by uzupełniać szpachlą. Wolałem w takim razie zrobić część od zera niż bawić się w szlifowanie.

Dzisiejszy poranek spędziłem nad waloryzowaniem przednich lamp pojazdu. Sporo pracy ułatwiło użycie nowych brass tubes od Abera. Kółeczka wybijałem RP Toolz. Na samym końcu przyjdą szkiełka od AK po malowaniu.

lws_00017.jpg

Dokładnie tak jak widzisz.

Oj, trochę nerwów mnie ta część kosztowała. Na szczęście mam to już za sobą.

lws_00018.jpg

Przez jakiś czas nie było aktualizacji, więc oto jest. Detalowania ciąg dalszy, że tak to ujmę. Kilka osób pytało mnie jak pracuję przy opracowywaniu części. Postanowiłem zapisać proces pracy w formie kilku zdjęć. Jeżeli Wam się spodoba to mogę powtórzyć częściej takie zabiegi.

lws_00019.jpg

Bardzo często zdarza się, że część z zestawu nie spełnia naszych oczekiwań pod względem przestrzenności czy też spójności z oryginałem. Przynajmniej tak jest w moim przypadku bardzo często. Również zdarzają się sytuacje, w których lepiej jest zrobić część od nowa niż czyścić z nadlewek bądź wyrównywać część z zestawu. Tak było właśnie w tym przypadku.

Poniżej znajduje się zdjęcie oryginalnej części z zestawu.

lws_00020.jpg

Żeby nie tracić zbytnio czasu skorzystałem z profilu C od Plastructa. Wykonałem pierwszy element, a następnie wg jego długości przycinałem pozostałe elementy z całej listwy. Dobrze jest przymocować elementy do taśmy maskującej. Ułatwia to pracę.

lws_00021.jpg

Wycięte elementy.

lws_00022.jpg

Zamknięcie "pudełka" wykonałem z arkusza Plastructa o zbliżonej grubości ścianek profilu C.

lws_00023.jpg

Następnie dociąłem pozostałości i oszlifowałem elementy.

lws_00024.jpg

Międzyczasie przygotowałem cztery kawałki drutu miedzianego od Eureki XXL.

lws_00025.jpg

Wygiąłem druciki.

lws_00026.jpg

Ponownie skorzystałem z pomocy taśmy maskującej aby podczas nawiercania otworów na druciki elementy były nieruchome.

lws_00027.jpg

Następnie wykonałem mały element do którego będzie dochodziła druga strona drucika.

lws_00028.jpg

Przykleiłem klejem Kropelka mały element.

lws_00029.jpg

Na samym końcu dokleiłem drucik ówcześnie dopasowując jego długość.

lws_00030.jpg

Porównanie elementów.

lws_00031.jpg

Dłubaniny ciąg dalszy. Dziś na ruszt trafiły zawiasy włazów na górnej części pojazdu. Miałem podczas pracy trochę czasu, więc udało mi się zapisać w formie fotografii proces powstawania zawiasów. Może ktoś z Was zauważy błędy w procesie produkcyjnym i podzieli się ze mną jak następnym razem można zredukować nie potrzebną pracę tudzież ją przyśpieszyć.

lws_00033.jpg

lws_00034.jpg

Zawiasy z zestawu oferowanego przez Hobby Boss. Prawda, że nie wyglądają atrakcyjnie?

lws_00035.jpg

Pracę nad zawiasami rozpocząłem od przycięcia mosiężnych rurek od Abera (BT10X01) - element A.

lws_00036.jpg

Następnie z paska 0,5 mm od Plastruct wyciąłem element B zawiasów i delikatnie starłem pilniczkiem aby zaokrąglić brzegi.

lws_00037.jpg

W kolejnym kroku nawierciłem w każdym elemencie B otwór 0,3 mm.

lws_00038.jpg

Powyżej widać odcinki drutów miedzianych o grubości 0,3 mm od Eureki XXL - element C.

lws_00039.jpg

Elementy A oraz B nawlekłem na element C. Dla ułatwienia pracy przykleiłem taśmą maskującą element C aby był nieruchomo.

lws_00040.jpg

Tym oto sposobem udało mi się stworzyć odcinki z zawiasami.

lws_00041.jpg

Następnie starłem oryginalne elementy A oraz B na częściach z modelu.

lws_00042.jpg

Nie zapominając oczywiście również o drzwiczkach

lws_00043.jpg

Po wykonaniu poprzednich kroków wystarczyło dociąć element B oraz C i przykleić na model.

Byłbym zapomniał :]

Tadaaa:)

lws_00044.jpg

Na początek zaszpachlowałem płynną szpachlówką miejsca na uchwyty z zestawu Hobby Boss.

lws_00045.jpg

Następnie wybijam za pomocą Punch & die set od RP Toolz kółeczka o średnicy 1 mm.

lws_00046.jpg

Za pomocą wyginarki również od RP Toolz wyginam potrzebną liczbę uchwytów z drutu miedzianego o średnicy 0,6 mm.

lws_00047.jpg

W kolejnym kroku przyklejam druciki do kawałka taśmy maskującej, odmierzam odpowiednią odległość i docinam druciki skalpelem Olfa. Taśma maskująca bardzo ładnie trzyma druciki w jednej pozycji dzięki czemu nie uciekają w różne strony.

lws_00048.jpg

Docięte druciki.

lws_00049.jpg

Wybite kółeczka przyklejam na model.

lws_00050.jpg

Następnie nawiercam w nich otwory o średnicy 0,6 mm

lws_00051.jpg

Efekt końcowy po przyklejeniu drucików.

Nie ma wątpliwości, że wszyscy którzy będą chcieli zbudować ten model będą mieli trudne zadanie. Imponujące. Patrzę i uczę się.

O jaką trudność Tobie chodzi?

Ja odkryłem jedną trudność. W zasadzie nie tyle trudność co małą upierdliwość.

Wózki złożone w 50% Niech piekło pochłonie HobbyBossa za nadlewki i rozjechanie tych części.

Po raz kolejny w tym modelu lepiej było część detali zrobić od podstaw niż je czyścić. Tym razem również z pomocą przyszedł RP Toolz ze swoimi narzędziami - chwała im za to!

Jednak tych pasków, które były najbardziej problematyczne w czyszczeniu nie dałem już zrobić od podstaw - to byłby overkill.

lws_00052.jpg

Trzeba przyznać, ze idzie ci to bardzo elegancko... robótka bardzo precyzyjna i dokładna -

Dziękuję

Kolejny mały detal. Jak nie wiele potrzeba aby model lepiej wyglądał

lws_00053.jpg

Czy ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie barierki z drutu jakaś łatwą i szybka metodą?

barierki_zps1sfemsc6.jpg