Ripper1 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 W dniu wczorajszym stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch najnowszych produktów firmy AIRFIX tj. Hawker Hurricane Mk.I oraz wspomnianego w tytule Spitfire Mk.I. Pierwsze oględziny wprawiły mnie w zachwyt nad tymi wyrobami, precyzja, duże zdetalowanie, czystość wykonania wyprasek, jakość kalkomanii czy chociażby bardzo czytelny sposób przekazania instrukcji montażu. Na pierwszy "ogień" poszedł spitfire ponieważ mam świeżo w pamięci prace nad modelem z firmy TAMIYA i pozwoli mi to na porównanie wyrobów tych producentów. A więc: model można wykonać w dwóch wariantach, wczesnej wersji oraz późniejszej: zaopatrzyłem się wcześniej w zestaw "blach" z Eduarda i masek do malowania kabiny ale patrząc na wypraski nie wiem czy będę korzystał z całości czy tylko z niektórych elementów. Malowanie jak zwykle planuję któregoś z naszych dywizjonów ale nie jest to jeszcze ustalone cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Mareczku, to nie będzie "Krysia" Oczywiście siadam w kąciku i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Mareczku, to nie będzie "Krysia" Oczywiście siadam w kąciku i obserwuję to będzie to co znajdę w kopercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Bo juz myślałem, że będę musiał gonić listonosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Czekam aż go skończysz i zaczniesz Hurka, bo mnie intryguje strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2015 W dniu dzisiejszym dzięki uprzejmości kolegi Slawek_26869 ( jeszcze raz serdecznie dziękuję ) otrzymałem zestaw kalek z wydawnictwa "Kagero" do wykonania tego modelu w oznaczeniu dywizjonu 303 RF K imię własne - "Krysia". Proszę bardzo o pomoc w zdobyciu jakichkolwiek zdjęć tego samolotu, przeglądałem różne fora i spotkałem się z informacją, że był to jeden z najbardziej obfotografowanych samolotów ja jednak nie trafiłem w sieci na żadne zdjęcie tej maszyny. Mało tego Wikipedia w wykazie samolotów należących do dywizjonu 303 nie podaje samolotu o oznaczeniu kodowym RF K a przynajmniej nie wersji Mk.I czy Mk.IIa dopiero 7 października 1941 roku pojawia się w składzie samolot "W3893 -K" i była to wersja Mk.Vb . W wydawnictwie "Kagero" samolot figuruje jako maszyna przydzielona Wojciechowi Kołaczkowskiemu podczas gdy w życiorysie wymienione są tylko samoloty na których odniósł zwycięstwa: Zestrzelenia pewne Bf-109 - 17 czerwca 1941 (pilotował Spitfire IIb nr P8336 RF-W) Bf-109 - 2 lipca 1941 (pilotował Spitfire IIb nr P8522 RF-W) Bf-109 - 13 marca 1942 (pilotował Spitfire Vb BL670, RF-K) Ponieważ już przy poprzednim modelu strzeliłem gafę, jeszcze raz proszę o pomoc w zdobyciu zdjęć tej maszyny innych niż rycina z Kagero czy wykonane na jej podstawie inne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Temat mi znany, bo zbieram materiały do wszystkich K-Krysia. W 303 na maszynach RF-K latał Kołaczkowski. Znane są cztery:X4828 RF-K, W3765 RF-K, BL432 RF-K i BL670 RF-K. Pierwsza to Mk. Ia, natomiast pozostałe to Mk. Va. Tu musisz zwrócić uwagę, bo miały różne kołpaki (Rotola, De Havillanda) i osłony kabin (stare i nowe). Różniły się też wielkością imiona Wojtek w okolicy kolektora spalin i napisami "Ever ready". Polecam materiały Wojtka Matusiaka w Model Hobby o samolotach Kołaczkowskiego. Pozdrawiam AMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Ok Moja pomyłka!!! Oczywiście, ze Vb. Pisałem o I i II-kach (a te miały skrzydło A) i tak jakoś serią poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 RAV - czepiasz się nie mając racji. Temat dotyczy Spitów RF-K, a te MIAŁY, a nie MIEWAŁY skrzydła w wersji A i w omawianych Mk V wersję B. Tak więc, wymienione przeze mnie z seriali MIAŁY skrzydła B. Tyle, chyba, że chcesz zabłyszczeć i robić wykład na temat całej rodziny Spitfire'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Powoli ruszyły prace nad modelem, jak zwykle na pierwszy ogień poszedł cockpit zestaw klei się jak na razie całkiem przyzwoicie, nie ma większych problemów ze spasowaniem części. Oczywiście wymaga uwagi, precyzji i trochę cierpliwości jak ( na razie ) przy składaniu wszystkich elementów kabiny ale jej wygląd jest nagrodą Ponieważ kabina została "pobrudzona" olejami i musi trochę wyschnąć przed nałożeniem matu zabrałem sie za skrzydła gdzie postanowiłem pootwierać kilka paneli: cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 A zewnętrzne panele uzbrojenia zostaną zamknięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 A zewnętrzne panele uzbrojenia zostaną zamknięte? nie, tylko na dzisiaj już przerwa, jutro dalej do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 aj te nowe zestawy Airfixa - palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 kabinka prawie gotowa jeszcze nie zamykam drugiej połowy ponieważ zastanawiam sie nad zrobieniem przedziału radiowego pokleiłem i podmalowałem trochę też wnętrza skrzydeł a więc komory uzbrojenia i wnęki podwozia pomalowałem również pokrywy komór oraz elementy km-ów cdn.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Słowo się rzekło kobyłka u płota - zmontowałem coś jak przedział radiowy: wydłubałem z kawałka żywicy coś co ma przypominać radio R1147B: i zamknąłem to w kadłubie cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Przymiarka skrzydeł do kadłuba wskazała na pewne problemy ze spasowaniem. Konieczne było zeszlifowanie dolnej części wklejonej wcześniej kabiny pilota i zastosowanie rozpórki dzięki tym operacjom skrzydła spasowały się prawie idealnie i tylko niewielki fragment wymagał odrobiny szpachli podobnie ma się sprawa z częścią zamykającą kabinę pilota od góry, dopasowanie jej wymaga dość intensywnej ingerencji pilnika na wskazanych elementach Pomimo tego w dalszym ciągu uważam, że model ten wyprzedza produkt TAMIYI cdn.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 23 Maja 2015 Autor Share Napisano 23 Maja 2015 po pewnej przerwie udało mi się wreszcie ruszyć dalej z pracami. Poskładałem model i przygotowałem go do malowania, położyłem podkład Mr Surfacer 1500 i po stwierdzeniu że nie potrzeba dodatkowego szlifowania zacząłem "męczyć" powierzchnię: w tym wypadku jest to malowane pędzlem, próbowałem zrobić to przy pomocy kawałka gąbki ale uznałem, że pędzlem mam nad ty większą kontrolę następnie w ruch poszedł klasycznie - aerograf jak widać jedno ze skrzydeł postanowiłem pomalować pierwotnym kamuflażem a to z tego względu, że uznałem że po takim malowaniu jedna ze stron będzie miała ciemniejszy odcień niż druga teraz jeszcze rozjaśnienia białym, metalik w miejscach gdzie planuję zrobić otarcia farby oraz szlifowanie papierem ściernym dla złagodzenia plam cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 coś tam trochę popaćkałem farbkami cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 A co to za osobliwe zestawienie kolorów? Jakie będzie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 A co to za osobliwe zestawienie kolorów? Jakie będzie malowanie? RF-Krysia malowanie jest takie ponieważ kokarda oraz litera "K" widać że są na podkładzie brązowym i przy przemalowywaniu samolotu na nowy schemat były tylko przesłonięte a część imienia własnego K"rysia" wogóle jest na tle brązowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 trochę podgoniłem prace przy modelu a więc: model gotowy do przyjęcia drugiego koloru kamuflażu no i tak to wyszło po zdjęciu masek i po domalowaniu pasów na skrzydłach pozostają drobne poprawki, modulacje kolorów, filtry i wreszcie lakier pod kalki cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2015 A tak przedstawia się stan obecny po naklejeniu kalek i naniesieniu właściwego kamuflażu teraz tylko musze uzupełnić numer samolotu a następnie brudzenie, obtarcia i do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 Model został ukończony tym samym zamykam warsztat i zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi