Jacek Kryszak Napisano 1 Maja 2006 Autor Share Napisano 1 Maja 2006 Model mają w katalogu wiec ramki powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 1 Maja 2006 Share Napisano 1 Maja 2006 Jacek to daj mi numery tych czesci i zobaczymy co sie da zalatwic. PS.Mam jeszcze dwa IDS-y w 48-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 W 48 to Italerka/Revell czy Airfix? Generalnie Tornado w 1/48 wymaga baardzo duzo pracy i dlatego kupiłem 32 i się zabujałem w tej skali. Nr czesci wieczorem podam jak bedę miał model pod reka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Okonek, te częsci z dodatkowej ramki mają numery od 200 do 214. Revell niestety nie oznacza ramek literkami. A fotki ramek masz tu: http://www.largescaleplanes.com/reviews/Revell/TornadoECR/TornadoECR.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 3 Maja 2006 Share Napisano 3 Maja 2006 Dzieki. Jak sie zdecyduje to zaraz ich bede meczyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 31 Lipca 2006 Autor Share Napisano 31 Lipca 2006 (edytowane) Jeszcze kilka fotek. Udało mi się wreszcie jakoś uchwycić fakturę scianek przedniej wneki podwozia ze zrobionymi od podstaw wypukłymi nitami: Kokpit; fragment skrzydła z widocznym wklejonym gniazdem mocowania pylonu wykonanym z wkładu od długopisu i od podstaw wykonana wnęka awioniki: Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Nity w przedniej wnęce z czego i jak robiłeś? Kropelki jakiegoś kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 2 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Nity w przedniej wnęce z czego i jak robiłeś? Kropelki jakiegoś kleju? Nity wykonałem w prostszy moim zdaniem sposób. Wyciąłem z cieniuteńkiego arkusza polistyrenu ( nie wiem jaka to grubość, ale zbliżona do kartki papieru) kształty pasujące do scianek wneki podwozia. Potem na podstawie zdjęc wykonałem na kartce papieru schemat rozmieszczenia tych nitów. Wykorzystując ten schemat naniosłem siatke nitów na kształty z arkusza polistyrenu. Potem używając linijki i stępionej igły krawieckiej odcisnąłem nity po wewnętrznej stronie kształtek mających być nowymi sciankami wnęki podwozia. W ten sposób uzyskałem na drugiej stronie linie wypukłych nitów. Potem kształtki powklejałem do wneki na rozpuszczalnik nitro, no a potem powklejałem paski polistyrenu mające imitować wewnętrzne wzmocnienia wnęki. Popełniłem przy tym jeden istotny błąd, niemożliwy teraz już do poprawienia. Mianowicie, kształtki mające byc nowymi sciankami wneki, dopasowałem do wneki przed odciskaniem nitów. Odciskanie nieco skurczyło te elementy co po ich wklejeniu powoduje szczeliny w kątach wneki. Zaszpachlowac te szczeliny będzie niesamowicie trudno, więc pozostawię to tak jak jest. Ten model to dla mnie taki poligon doświadczalny, na którym testuję nowe dla mnie technologie. Myśle że jak na pierwszy mój model i tak jest nieźle. Nity we wnęce powinny wyglądać tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2006 A mój model będzie miał takie malowanie. Jak model skończę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 To akurat im sie nie udalo. Widzialem lepsze ale rozumiem,, ze chcesz bazowac na kalkach z zestawu. Twoj model i Twoj wybor. Jesli wiec wlasnie takie sprawi Ci przyjemnosc i radoche to ja czekam na wiecej w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Ha, pewnie że są lepsze, ale zazwyczaj ichnie malowania okolicznościowe obejmują całą maszynę, a to tylko ogon. No i chyba nie będzie trudne do malowania. No i mam takie kalki. Ale głównym powodem akurat tego malowania jest fakt, że jak byłem w 1996 r. (?) w Bydgoszczy na pokazach to właśnie ten egzemplarz, w dokładnie takim malowaniu tam był, a ja go nawet dotykałem Co prawda pozostała mi tylko jedna fotka z tamtego wyjazdu, bo film szlag trafił, ale zawsze. Chcę mieć model maszyny, którą na własne oczy widziałem. To taki troszkę sentymentalny powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 Nie wiedziałem, że faszysci używają maszyn z sondą do tankowania - ale ja tam na latadłach się znam specjalnie. Czyżby jednak ten pokojowo usposobiony naród uwzględniał operacje poza granicami swego kraju...? Niezła robota kologo, choć malowanie "protoplasty" też mnie nie porywa... Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 16 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2006 Wszystkie niemieckie Tornada mają sondy do tankowania, co więcej do tego samolotu został opracowany specjalny podkadłubowy zasobnik do "bratniego" tankowania. Jest on używany tylko w Niemczech i we Włoszech. A bez tankowania nie mogli by leciec na ćwiczenia do Kanady oraz USA gdzie ćwiczą latanie z duzymi prędkościami tuż nad ziemią. W Europie zdaje się nie można tak latac ze względu na przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 A bez tankowania nie mogli by leciec na ćwiczenia do Kanady oraz USA gdzie ćwiczą latanie z duzymi prędkościami tuż nad ziemią. W Europie zdaje się nie można tak latac ze względu na przepisy. Robi się off topic, ale bez tankowania w powietrzu systematycznie latały do Kanady i USA MiG-29G Luftwaffe z lądowaniami w Szkocji i Islandii. Identycznie wygladała wycieczka szwedzkich Gripenów na ćwiczenia Red Flag na Alaskę w czerwcu tego roku. Jakkolwiek JAS-39C/D ma sondę do tankowania w powietrzu to Flygvapnet nie zdążyła przećwiczyć całej procedury. Ciekawe jak będzie wyglądał przylot naszych F-16 w listopadzie ale obstawiam wariant islandzko-szkocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 16 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2006 No faktycznie, Tornada do USA pewnie latają z międzylądowaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunder909 Napisano 17 Sierpnia 2006 Share Napisano 17 Sierpnia 2006 @Maciej Zauwaz ze ten jak najbardziej pokojowo ustawiony narod nie bral udzialu w wojnie w Iraku. Nazywanie faszystami obecnych przyjaciol za Odry uwazam tutaj nie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 17 Sierpnia 2006 Share Napisano 17 Sierpnia 2006 Nazywanie jakichkolwiek Niemców faszystami jest nie na miejscu. W Niemczech mieliśmy nazistów a faszyści byli we Włoszech i Hiszpanii. Sorry za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 28 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Ostatnio popracowałem nad wlotami powietrza. Ponieważ w kadłubie modelu jest zamontowana konstrukcja wzmacniająca odpada wykonywanie kanałów dolotowych do silników. Postanowiłem wloty powietrza zaślepić zagłuszkami. W związku z tym nie przykładałem się zbytnio do wnętrza wlotów. Posklejałem je klejem cyjanoakrylowym. Górna powierzchnia wlotów ma charakterystyczny układ linii podziałowych i nitów. Revell te elementy zrobił w postaci szczątkowej i trzeba to odtworzyć. Tylko, że przeczesując moje bogate zbiory zdjęc samolotu nie mogłem natrafić na zadną fotkę, która by ukazywała jednoznacznie jak owe linie przegiegają. Zasugerowałem się więc relacją z budowy tego zestawu na forum ARC skąd pozyskałem takie oto fotki: Drugie foto pokazuje element blaszki fototrawionej którą wykonała jedna z firm. Postanowiłem wg niej ponacinać linie na moich wlotach. Znim jednak to zrobiłem znalazłem wreszcie foto pokazujące w przejrzysty sposób jak owe linie wygladają. I ich przebieg odbiega od tego zaproponowanego na blaszce. I tak właśnie ponacinałem linie. Wieczorem wrzucę fotki mojego wlotu. Edytowane 1 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Niestety dostępnym mi aparatem ciężko wykonać dobre zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Bedziesz nanosil nity? Bo wg mnie te blaszki nie wygladaja zle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Pewnie że nity naniosę. Choć to na nity nie wygląda. To są raczej jakieś zamki. Wygląda jak wkrecony wkręt. Blaszki są ok. Ale mają wady. Po pierwsze są w Polsce niedostępne, po drugie maja o dwie linie za dużo. Gdybym dysponował takimi blaszkami to pewnie bym te dwie niepotrzebne linie zaszpachlował i było by git. A tak muszę ryć sam. Tylko metody zrobienia tych nitów/zamków jeszcze nie rozpracowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Ej, no i jak idzie? Robisz cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 10 Października 2006 Autor Share Napisano 10 Października 2006 Hehe, ostatnio to ustawę o Trybunale Stanu robiłem . Wiesz dlaczego. Ale coś tam w miedzy czasie dłubałem, a mianowicie zabrałem sie za pocienianie krawędzi spływu skrzydeł. Sklejajac model nie zrobiłem tego przed sklejeniem płatów i wyszły niemiłosiernie grube. Ale udało mi się je pocienić, powyłaziły jednak dziureczki bo skrzydła kleiłem mixem ramek i nitro. Rozcienczyłem w nitro revellowską Contactę i taką mazią pędzelkiem załatałem dziureczki. Teraz juz jakis czas schnie. Wkrótce to wyszlifuję. Aaa, no i posklejałem zbiorniki dodatkowe tak aby nie naruszyć wypukłych lini podziałowych bo niemieckie zbiorniki takie właśnie mają. Sklejałem wpuszczając Super Glue do środka elementu tak że mam idealnie czystą spoinę. Chętnie bym modelował częsciej ale jak na złość chęć modelowania ogarnia mnie akurat wtedy gdy czasu nie mam... Oo kwietnia do sierpnia zbijałem bąki a tylko linie zaszpachlowałem w F-117 w tym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Jacku, to jest piekny samolot, revel także w 1:72 wypuscił chyba najlepsze zestawy. W skali 32 budzi respekt, niestety nie dysponuję taką iloscią miejsca na taki piękny model.Chciaż narazie nie mam Tornada w swojej klekcji to mam małą pamiatkę związaną z tym samlotem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 11 Października 2006 Autor Share Napisano 11 Października 2006 Hmm siedziałeś w Tornado Luftwaffe Pozazdrościc. Widzę, że to dwuster. Miał z tyłu drążek i i pedały orczyka? No i gdzie to było i w którym roku? Bo chyba jakaś większa imprezka. A model w 1/32 wcale nie jest taki duzy. Skoro jestes rocznik `77 to foto było chyba dawno robione. Ale przeczy temu to co jest w tle, czyli statecznik pionowy innego Tornada, szarego, z godłem zdaje się AG-51 oraz statecznik brytyjskiego samolotu również w szarym kamo. No chyba ze w samolocie nie Ty siedzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi