Baas ArK Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) Żeby nie było, że się nie udzielam, to zgodnie z zapowiedzią w Dziale Powitań prezentuje jeden z "powrotów". O ile nie przyprawi Was o niestrawność, co jakiś czas będę wrzucał następne - no chyba, że akurat pojawi się coś aktualnie zrobionego, nie całkiem spartolonego. Na początek mój wybór padł na zrobiony dwa - trzy lata temu "Zero" z zestawu nr. A55102 Airfix-a. Dlaczego? Ano dlatego, że w czeluściach komputera odnalazłem jedno zdjęcie jego poprzednika zrobionego gdzieś około roku 1992/3 też z Airfix-a (zestaw nr. 02093) i kilka zdjęć powiedzmy, hmm... "warsztatowych". Różnice w zestawach. Silnik: w starym odlany (tylko czoło) jako całość z osłoną, w nowym każda gwiazda osobno, osłona osobno. Kabina: w starym - brak, pozorant "siedział" na kołkach łączących połówki kadłuba, w nowym - cóż, jako "świeżo sklejający" byłem nią zachwycony. Tablica zegarów, celownik, fotel (+dźwignia regulacji wysokości), tylce kadłubowych km-ów i kilka innych rzeczy. Dla mnie to była bomba. Podwozie: w starym - płaskie wnęki, pokrywy to dwa elementy na stronę, hak o lądowania co prawda ruchomy, ale jego kształt to po prostu "L" zaczepione końcem dłuższej części w kadłubie. W nowym: imitacja żebrowań wnęk, klapy trzyczęściowe bardziej szczegółowe, golenie podwozia i koła zresztą też. Dodatkowe elementy do podwozia głównego i kółka ogonowego umożliwiające zrobienie w wersji złożonej. Hak co prawda stały, ale lepiej wykonany. W nowym zestawie ster kierunku jest osobnym elementem, w starym - całość ze statecznikiem. Końcówki płatów w nowym zestawie można zrobić złożone, w starym tylko rozłożone. Linie podziału w nowym wgłębne w starym wypukłe. Obydwa zestawy "pędzlowane" Humbrolami zgodnie z załączonymi instrukcjami (malowania i oznaczenia pudełkowe). O ile Was nie zniechęciłem, to czas na kilka zdjęć. Na koniec jego poprzednik, który obecnie ma "drugie życie" w kawałkach jako element dioramy u znajomego: Będzie co ze mnie? Edytowane 19 Września 2020 przez Baas ArK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Fajny, czysto zrobiony. Brakuje mi jednak delikatnego wasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 Na pewno masz rację. Jednak robiłem go w czasach gdy takie techniki były mi całkowicie nie znane. W sumie na nim po raz pierwszy użyłem SOL-a do kalek, a sido+lakier matowy dostał dopiero niedawno (+/- trzy miesiące temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Używałeś masek przy kabinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Maski wycinałem z taśmy tamiyowskiej (po raz drugi w życiu zresztą). Wiem widać nierówności w szerokości obramowań. Rurka Pitota z igły lekarskiej (0,6 mm chyba), linka antenowa to żyłka 0,09 mm malowana Humbolem 171, wlot powietrza - miedziana siatka o około 2-3 splotach na 1 mm. W uzupełnieniu pierwszego postu: stary "Zero" miał lepsze kalki, bardziej miękkie, łatwo się układały na powierzchniach, w porównaniu: w nowym były sztywne jak karton. Hinomaru położone na płatach wyglądało jak "pisiąt groszy". Płyn to wręcz obowiązek. Ogólne spasowanie nowego dobre, szpachli wręcz symbolicznie na łączeniach połówek kadłuba i kadłub/skrzydło. Niewielkie, płytkie jamy skurczowe na górnych powierzchniach płatów, przy krawędziach spływu. To chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Pytam, bo obmalowanie tej szklarni to ważny element sukcesu w przypadku tego modelu. I twój model ma ta szklarnie nieźle odmalowana. Myślałem, ze to jakieś kupne maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Świetnie pomalowałeś pędzlem ten samolot, że nie ma żadnych śladów po pędzlu. Zwłaszcza ten drugi, który malowałeś srebrnym kolorem, który "podobno" jest najbardziej niewdzięcznym kolor do malowania pędzlem. Ale zrób mu washa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobo Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Witam, też mam ten model. jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Chyba że się mylę. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Witam, też mam ten model. jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Chyba że się mylę. pozdrawiam. Wnętrze np Tamiya XF 71, latawiec Gunze H-61, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Witam, też mam ten model. jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Chyba że się mylę. pozdrawiam. Wnętrze np Tamiya XF 71, latawiec Gunze H-61, ZŁO CZYNISZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Witam, też mam ten model. jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Chyba że się mylę. pozdrawiam. Wnętrze np Tamiya XF 71, latawiec Gunze H-61, ZŁO CZYNISZ. To niech se Kolega Gobo chlapnie wnętrze, luki podwozia oraz pokrywy na Metalic Blue Green (numeru nie podam, a co , niech se sam znajdzie odpowiednik ) I dołączam się do pytania: jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Czyli jakieś numery poproszę , bo to że ze mnie z gruntu jest zły człowiek to już mi dawno powiedziano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Temat był już omawiany. Kolory płatowca w Gunze to Hemp i RLM 02 w proporcjach pół na pół. Tylko kolega Marek zalecał Gunze C, a ja użyłem H, i wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Temat był już omawiany. Kolory płatowca w Gunze to Hemp i RLM 02 w proporcjach pół na pół. Tylko kolega Marek zalecał Gunze C, a ja użyłem H, i wyszło tak: Dobrze prawi, to jest wczesne A6M2 produkcji mitsubishi , więc kolor wnętrza to farba dedykowana do ich samolotow. http://mrhobby.pl/c126-cockpit-color-mitsubishi.html ale cała przestrzeń przed i pod owiewką ( powyżej paneli bocznych) ,malowana na kolor silnika http://mrhobby.pl/c125-cowling-color.html WESOŁYCH ŚWIĄT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Dobrze prawi, to jest wczesne A6M2 produkcji mitsubishi , więc kolor wnętrza to farba dedykowana do ich samolotow. http://mrhobby.pl/c126-cockpit-color-mitsubishi.html Przecież Gunze C126 to to samo co Tamiya XF 71 (Cocpit Grenn I.J.N) a wnęki podwozia latawca na fotce to całkiem ładny H63 Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Marek, ale jest ok ten kolor? Tylko po to wyjechałem z moim zdjęciem w cudzym wątku, żebyś ocenił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Dobrze prawi, to jest wczesne A6M2 produkcji mitsubishi , więc kolor wnętrza to farba dedykowana do ich samolotow. http://mrhobby.pl/c126-cockpit-color-mitsubishi.html Przecież Gunze C126 to to samo co Tamiya XF 71 (Cocpit Grenn I.J.N) a wnęki podwozia latawca na fotce to całkiem ładny H63 Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku O NIE , za XF71 może robić samolot z nakajima. ( to jest wczesne zero i musi być mitsubishi). TAK NA SZYBKO Z NETU. http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=11322 https://www.hiroboy.com/Mr_Color_Paint_Cockpit_Colour_Mitsubishi_10ml__C126--product--10414.html http://fmb-shop.de/en/Model-building/81371-Tamiya-acrylic-colour-23ml-cockpit-green-mat-XF-71.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Złota Łopata Archeologa Roku dla kolegi Gobo za wykopanie wątku Pisałem (patrz pierwszy post) iż jest to galeria wstawiona jako wpisowe na tym forum, sam Zero powstał nieco wcześniej więc sporo odchył od normy ma, czego jestem świadom inie wykluczam zrobienia Zera po raz trzeci. Życzę miłej zabawy i wymiany postów (konstruktywnej!), bo sam z powodu lepszej awarii łapy dłuuugo do niczego się nie zabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 Złota Łopata Archeologa Roku dla kolegi Gobo za wykopanie wątku Pisałem (patrz pierwszy post) iż jest to galeria wstawiona jako wpisowe na tym forum, sam Zero powstał nieco wcześniej więc sporo odchył od normy ma, czego jestem świadom inie wykluczam zrobienia Zera po raz trzeci. Życzę miłej zabawy i wymiany postów (konstruktywnej!), bo sam z powodu lepszej awarii łapy dłuuugo do niczego się nie zabiorę. Zdrowia życzę w takim razie , a na serio to polecam produkt tamiya , warty każdej wydanej zł. Marek, ale jest ok ten kolor? Tylko po to wyjechałem z moim zdjęciem w cudzym wątku, żebyś ocenił... Jak zrobiłeś mieszaninę 50-50 to powinno być ok. Z 1 zdjęcia trudno określić kolor, kiedyś robiłem galerię z a6m2 i dopiero porownanie na zdjęciach z a6m5 pokazało że jest dość spora rożnica między karmelkiem a zwykłym ijn szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi