Skocz do zawartości

M3 A1 Stuart Tamiya 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Bazyl, to co na Twoich fotkach to rekonstrukcja, widziałem jak je spawano, ale wiem, trzeba je jeszcze dopracować do osłony transmisji i chyba skrócić przede wszystkim. Fotka i malowanie zrobione tak na szybko, w nowej "siedzibie", bo już nie mogłem usiedzieć w mieszkaniu.

"Jedynka" poszła na malowanie sypialni i jednocześnie pokoju dla Juniorki, skąd się wyprowadziłem...

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ano, rekonstrukcja, dlatego po przejrzeniu kilkunastu zdjęć stwierdziłem, że możliwa była każda wariacja "na temat", skoro do produkcji używano ciętych palnikami niemieckich przeszkód z plaż i dróg dojazdowych do plaż Normandii

Namysłów czeka na B-Day (ok. 17 września br.) i dwa spróbowałem, czy nie mdłe

• 2 weeks later...

Czy możliwe, że wczesne Stuarty z okresu lądowania miały Bridge Plates? Jak wartość była na nich umieszczana? Czołg ważył ok. 13 ton, ale może były jakieś wytyczne, że do masy bojowej pojazdu dodawano jakiś "zapas"?

Stan na dzień dzisiejszy:

IMG_4859.JPG

IMG_4860.JPG

IMG_4861.JPG

IMG_4862.JPG

IMG_4863.JPG

A te graty chcę umieścić na pokrywie silnika i przykryć to jakąś płachtą z masy plastycznej:

IMG_4865.JPG

Miałem kupiony na jakiejś giełdzie taki bambetl do Shermana, ale nijak mnie nie pasował do już zrobionego modelu. Poleżał trochę i teraz trochę go podpiłowałem i przerobiłem do Stuarta:

IMG_4945.JPG

IMG_4946.JPG

IMG_4947.JPG

IMG_4948.JPG

• 2 weeks later...

Wygląda naprawdę dobrze. Jedno mnie zastanawia, skąd u jednej z najwcześniejszych wersji M3 "zęby" do pokonywania żywopłotów.

Artur, to jest takie moje SF: założenie jest takie, że kilka tego typu maszyn przypłynęło z Anglii, gdzie znalazły się poza Lend&Lease, brały udział w lądowaniu i po kilkunastu dniach wjechały w bocage, a po jakimś czasie wyparły je Shermany i M5.

• 1 month later...

Temat nie umarł i konsekwentnie brnę dalej:

IMG_5053.JPG

IMG_5054.JPG

IMG_5055.JPG

IMG_5056.JPG

IMG_5057.JPG

Tobołki podmalowane, psiknięte bezbarwnym pod brudzenie olejami

IMG_5060.JPG

IMG_5061.JPG

Dzisiaj wieczorem zacznę robić błoto i nakładać kurz ze startych pasteli. Mam zamiar nie robić imitacji obić farby, tylko model maksymalnie utytłać w ziemi - ma to być ostatni z pierwszej wersji Stuartów, zużyty staruszek który przez przypadek trafił do Francji, przedzierający się przez bocage

Przy okazji zapytam, czy komuś nie zbywają dwie, trzy plastikowe lufy do Browninga cal. 0,30? Te zestawowe są parszywe, a szkoda mi do tego modelu wkładać dwie toczone lufy z mosiądzu, nie mam też żadnej fototrawonej blaszki do podrasowania tego, co mam.

Hej, hej Fajnie idzie, tylko bym to błotko trochę urozmaicił. Trochę jaśniejszych odcieni na tyle pojazdu, jakieś zacieki np. Miga P410 Oil and Grease Stain na kołach, wannie. Zęby z przodu na krawędziach ołówkiem bym przeciągnął. To tyle z "ajabym". A i podoba mi się fotka gdzie widać jak gąski fajnie na opakowaniu się poukładały

IMG_5079.JPG

IMG_5080.JPG

IMG_5082.JPG

IMG_5083.JPG

IMG_5084.JPG

IMG_5085.JPG

W niektórych miejscach przytnę trawkę, w niektórych podmaluję błyszczącym lakierem aby nadać pozór świeżego błocka, generalnie prace błotne trwają...

Pobrudziłem też bety na płycie silnika

IMG_5081.JPG