Jump to content

M3 A1 Stuart Tamiya 1:35

Lipstein
 Share

Recommended Posts

Blaszki przyszli, to ruszyłem z kolejną rewitalizacją, tym razem czołg lekki M3 Stuartem zwany. Zestaw standardowych tortur: mycie w krecie, rozłupywanie części, odcinanie zbędnych elementów i taki mamy efekt na dziś:

IMG_4698.JPG

IMG_4699.JPG

IMG_4700.JPG

IMG_4701.JPG

IMG_4702.JPG

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Do zrobienia zostało: działo 105mm, M8, GMC 353 i to by było na tyle...

Do ciężarówki mam już blaszki, do ale do M8 ciężko dostać.

Działa raczej nie będę rozklejał, bo nie ma kalek i można je prysnąć po umyciu, po całości.

Potem czeka mnie model 1:1, we wrześniu będzie córeczka i schodzę do podziemia, tzn. warsztat przenoszę do garażu...

Spotter, Małej!

Bazyl - mam jeszcze do przerobienia kilkanaście śmigłowców z epoki wojny wietnamskiej, ale na razie nie miałbym gdzie prezentować tych po restauracji, więc się wstrzymuję z rewalorką...

Maleńki postęp:

IMG_4703.JPG

IMG_4704.JPG

Nie wiem, jak te sponsony wyglądały od spodu, bo w posiadanym wydawnictwie i na zdjęciach niewiele widać, ale zdecydowałem że nie zostawię takich dziur w kadłubie

• 3 weeks later...

Mam kilka takich odcieni, popróbuję na spodniej stronie kadłuba.

Wpadłem na pomysł zrobienia sławnych nożyc do żywopłotów do tego modelu; problem w tym, że nie wiem na 100%, czy ta wersja pojazdu była używana w Normandii po D-Day, nie wiem tez jak wyglądały i jak były mocowane do kadłuba. Popatrzę na instrukcje do innych modeli, może coś wywnioskuję.

• 3 weeks later...

Po lakierze błyszczącym:

IMG_4814.JPG

IMG_4815.JPG

IMG_4816.JPG

Na czas nieokreślony robię przerwę w warsztatach na forum - w mieszkaniu zmiany w związku z przyjściem na świat potomkini , cały modelarki szpej w pudełkach, a nowe miejsce do modelowania jeszcze nie gotowe

Na kolor bazowy z rozjaśnieniami (i jakimś tam psikaniem z większej odległości, czyli niby filtrem) psiknąłem tylko połysk Humbrola

Gratuluję Córeczki i dużo zdrówka dla niej przede wszystkim życzę!

Stuart Ci się również buduje bardzo fajny. Jakie planujesz oznaczenia ? Amerykańskie czy nasze ?

Wracaj szybko z kolejnymi zdjęciami!

Pozdrawiam

Kornik

Córa pojawi się dopiero we wrześniu, źle się wcześniej wyraziłem, ale dziękuje!

Oznaczenia amerykańskie z Normandii, pudełkowe, ale zależy mi, aby numery były z pierwszej fazy inwazji. Ma być też zamontowany ten szpej do wyrywania żywopłotów (zrobię go chyba od podstaw), ale jak powiedziałem, na razie stopka z pracami studyjnymi

• 4 weeks later...

Trochę drgnęło - z posiadanych zasobów skleciłem oznakowanie pojazdu:

IMG_4842.JPG

IMG_4844.JPG

IMG_4845.JPG

Siadły jak siadły, wyglądają jak wyglądają, trzy z nich płyn Wamodu pod kalki zamienił w białą pulpę, więc trzeba było improwizować z jakimś zamiennikiem.

Otwarta sprawa z tym ustrojstwem do żywopłotów, jako że pojazd ma w zamierzeniu być repliką z okresu po lądowaniu w Normandii, w necie pełno zdjęć tego urządzenia, ale mało fotek sposobu mocowania z bliskiej odległości

Wydaje mi się że nożyce powinny mieć trochę inny kształt. Dodatkowo na fotach wygląda jakby miały końce wyprofilowane do osłony transmisji. W twoim przypadku opadły by teraz na ziemię. Montowane były chyba do uchwytów na szekle.

hedge-row-cutter.jpg

hedge4.jpg

Źródło: internet