Majorek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Witam serdecznie. Kiedy przeczytałem o Zimowym konkursie Modelwork, nie musiałem się długo zastanawiać czy i z jakim modelem wystartuję . Na półce w mojej pracowni, leżał już (bodajże od kwietnia) model „BM-21 <>”. O to fotki In-Box’a: A teraz może coś o samym pojeździe: Jest to sowiecka polowa wyrzutnia rakietowa skonstruowana w latach 60tych. Wyrzutnia BM-21 została zaprezentowana po raz pierwszy w 1964 roku na defiladzie w Moskwie podczas obchodów obchodów ewolucji październikowej. W następnych latach była szeroko eksportowana, wśród jej użytkowników znajduje się także Wojsko Poslkie. Podobnie jak inne typy wyrzutni artyleryjskich BM-21 jest przeznaczona do ostrzeliwania celów powierzchniowych, najczęściej oddziałów w rejonach ześrodkowania. BM-21 posiada 40 (4x10) prowadnic rurowych zainstalowanych na zmodyfikowanym podwoziu samochodu Ural-375D(6x6). Pakiet prowadnic wraz z kołyską jest osadzony na obrotowym łożu przymocowanym do ramy samochodu. Kąty ostrzału w poziomie są dla małych kątów podniesienia ograniczone z powodów bezpieczeństwa (wyloty prowadnic znajdują się na wysokości kabiny). Prowadnice mogą być naprowadzane elektrycznie lub ręcznie. Pociski są odpalane elektrycznie. Celownik mechaniczny, kątomierz działowy oraz mechanizm sterowania napędami kierowania umieszczony jest na wysięgniku z lewej strony wyrzutni. Standardowym typem pocisku wystrzeliwanym z BM-21 jest M-21OF z głowica odłamkową. Ma on masę 66 kg i długość 2870 mm. Jego donośność wynosi 20 400 m. W Polsce powstała rodzina pocisków Feniks-Z które dzięki zastosowaniu nowoczesnego paliwa rakietowego maja zasięg ponad 40 km. Pociski na torze lotu są stabilizowane zarówno brzechwowo, jak i obrotowo (niewielką prędkość kątową nadaje im występ prowadzący współpracujący z bruzdą rury wyrzutni). Pociski są dostarczane na stanowisko ogniowe przy wykorzystaniu samochodów amunicyjnych ZiŁ-152 lub Star. Pociski tego samego typu mogą być odpalane z sowieckich wyrzutni Grad-W i czechosłowackich RM-70. Powyższy tekst pobrany jest z wikipedii. I jeszcze link - żeby było ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 W jakich barwach bedzie model ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Mam ten model na półce. Więc muszę powiedzieć, że sporo pracy Ciebie czeka. Ale temat zacny i jestem ciekaw efektów. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Niestety tymczasowo nie mam dogodnego stanowiska do pracy, więc prace nad modelem będą się posuwać powoli . Mimo to poradziłem sobie z pierwszymi elementami podwozia. Było ciężko. Model ma wiele nadlewek, przez co większość czasu siedziałem szlifując elementy . Jeśli chodzi o barwy w jakich będzie, to jeszcze nie jestem pewien i właśnie szukam tego, który będzie mi się najbardziej podobał(jeśli macie coś interesującego to proszę o podesłanie). A oto wyniki mojej dotychczasowej pracy: Elementy podwozia przygotowane do sklejenia. Podwozie po sklejeniu pierwszych elementów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Ja swojego (w przyszłości, dalekiej...) planuje zrobić w polskich barwach. Pozdrawiam sokol PS. Kiedyś Grzegorz Szłyk popełnił ten model. Wyszedł mu bardzo fajnie, tu jest link do jego galerii: >> Grad Grzegorza << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Ja raczej w sowieckim, jednolitym malowaniu: całe nadwozie w kolorze matt olive drab H155 zaś podwozie matt black H33 Tak jak to jest na instrukcji, ale jeszcze nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Nasze kiedyś też były jednolite, więc tylko kwestia oznaczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Jeśli chodzi o oznaczenia to mam mały problem... Nie ma kalek :/ Ale wydaje mi się, że w ogóle ich nie było, ponieważ na instrukcji nie ma nawet pokazane gdzie takowe naklejać. Jestem w trakcie szperania po internecie, więc może coś znajdę. Myślałem także, aby zrobić takiego, jaki stoi w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Mam nawet własne fotki tego pojazdu!!! Ale nie wiem dokładnie jakim kolorem musiałbym go pomalować... :/ a jeśli chodzi o oznaczenia (UKW 2185) to chyba bym sobie poradził. Oto zdjęcia: I jeszcze jedno zdjęcie znalazłem na stronie muzeum. http://www.rzeszow.mm.pl/~jowitek/MWP.html Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat oznaczeń i ewentualnie malowania do GRADA i chciał by się nimi podzielić to był bym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Myślałem także, aby zrobić takiego, jaki stoi w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Mam nawet własne fotki tego pojazdu!!! Ale nie wiem dokładnie jakim kolorem musiałbym go pomalować... Jak pomalujesz go H155 też będzie dobrze. Ewentualnie mała modyfikacja - H155 z domieszką H159 (khaki drab). Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 To nawet dobrze się składa, bo mam obydwa kolorki ;) A jeśli chodzi o oznaczenia, to z czego najlepiej zrobić szablon?? czy dobra by była taśma maskująca?? Mógłbym wyciąć na niej napis, nakleić na drzwiach i pomalować aerografem na biało. A może są jakieś lepsze sposoby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Twój sposób jest dobry, choć ja bym taśmę maskującą Tamiyii zastosował. Będzie lepiej się w niej wycinać niż w zwykłej taśmie samoprzylepnej. Można też zlecić zrobienie białych kalek. Robisz projekt w Corelu i wysyłasz do firmy, która ci to drukuje. Namiary ma Grzes. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u-boot Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Witam i mam propozycje wyeksponowania na małej dioramce i to akurat podczas ładowania rakiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Malowanie polskiej wersji to pikus. Wiecej pracy kosztowac Cie bedzie przerobka kabiny Urala 4320 na 375. Oczywiscie jesli sie na to zdecydujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Malowanie polskiej wersji to pikus. Wiecej pracy kosztowac Cie bedzie przerobka kabiny Urala 4320 na 375. A czy masz może jakieś plany kabin Czym one się różnią Ja w internecie znalazłem jedynie plany do GRADA w skali 1:35, co z resztą bardzo mnie ucieszyło! Nie mam jednak szczegółowych planów kabiny. pomocy: Oto one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Planow kabiny niestety nie mam. Na Twoich jest wlasnie 375-ka. Czym sie roznia ? Glownie zastosowanym silnikiem ale ten mozesz sobie darowac. Reszte widac na fotkach. To wlasnie konwersja do takiej przebudowy. Zaje sie, ze robia to Czesi Edit - Znalazlem : http://www.armour-models.co.uk/model_kit_panzer_shop.html Dosc drogie ale mozna sobie poradzic samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Ale ja nie zamierzam pokazywać silnika, więc chyba w samym kokpicie nie będzie wiele przeróbek. ale dzięki, że mi o tym powiedziałeś. Poszperam jeszcze w literaturze i może znajdę jakieś zdjęcia kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Postaraj sie poszukac to. Pewnie cosik tam bedzie. Chetnie bym podeslal ale niestety nie posiadam tej publikacji Foto:Moduni.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 No pochodzę po sklepach i poszukam na aukcjach, może uda mi się znaleźć. Dzięki za dotychczasową pomoc! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Pare przydatnych fotek masz tu : viewtopic.php?t=136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Zajrzyj na PW - podesłałem link do wydawnictwa, o którym pisał Okonek. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 okonek, a ile kosztuje taki zestawik żywiczny?? Bo tak sobie pomyślałem, że może warto by było kupić... sokol jeszcze raz Ci dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 Witam ponownie. dziś zająłem się wyrzutnią rakiet, oto efekty mojej pracy: Elementy wycięte, oszlifowane i gotowe do sklejenia. Sklejona wyrzutnie.Niestety będę musiał wzbogacić ją o parę elementów (kable, przewody etc.) aby było tak jak w oryginale. Ale to dopiero wtedy, gdy zainstaluję wyrzutnię na pojeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 Kolejna rzecz, którą dziś zrobiłem to tylne błotniki i siodło pod wyrzutnię. Przed sklejeniem. Po sklejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 okonek, a ile kosztuje taki zestawik żywiczny?? Bo tak sobie pomyślałem, że może warto by było kupić... Czesi na stronie podaja 25.00 £. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Czesi na stronie podaja 25.00 £. Majorek Ty już lepiej podłub to we własnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi