Paluchtomcio Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Witam Mam problem ponieważ robie model torpedowca japońskiego kate i jest on już skończony oprócz nieszczęsnej linki od radia. Znam stary patent modelarski aby kawałek ramki z modelu podgrzać nad zapalniczką, pociągnąć i jest linka, tyle że mi to nie wychodzi. Próbowałem z 10 razy i nic. Co robić? Może powinienem spróbować ze świeczką? Poradzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Ja robię za pomocą cienkiej,naciągnietej nitki od pończochy przyklejoną kropelką do elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Możesz też użyć cienkiego drutu miedzianego np z małego transformatora lub uzwojenia silniczka .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Weź kawałek ramki i jakieś szczypce, albo obcęgi. Podpal ramkę na jednym końcu,a jak się zacznie topić to zdmuchnij i chwyć drobny kawałk stopionej masy szczypcami. Pociągnij i masz linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 W podobny sposób tak robiłem ale mi nie wychodzi. A ogień powinień być z zapalniczki czy np. świeczki? Bo podejrzewam że zapalniczka ma wyższą temperature spalania i dlatego mi nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Temperaturę tworzywa regulujesz odległością ramki od ognia. Także nie ma to raczej znaczenia, czy zapalniczka czy świeczka. Jaki masz konkretnie problem, co się dzieje? Bo na podstawie tego co napisałeś to ciężko cokolwiek doradzić. Zrywa Ci się, wychodzi za gruba, nie da się ciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 To tylko kwestia wyczucia, też na początku miałem z tym problemy. Próbuj dalej i tyle. Musisz wyczuć moment kiedy jest odpowiednio miękka i z jaką siłą i szybkością rozciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 Temperaturę tworzywa regulujesz odległością ramki od ognia. Także nie ma to raczej znaczenia, czy zapalniczka czy świeczka. Jaki masz konkretnie problem, co się dzieje? Bo na podstawie tego co napisałeś to ciężko cokolwiek doradzić. Zrywa Ci się, wychodzi za gruba, nie da się ciągnąć? Dokładnie rzecz ujmując to się zrywa. Ciągne linke troche idzie i nagle się urywa. Niewiem, albo ze mnie marny modelarz albo po prostu musze poćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Masz za słabo rozgrzaną ramkę. Musi prawie płynąć. Przytrzymaj ją trochę dłużej nad ogniem. Być może będziesz musiał trzymać ją trochę wyżej żeby się nie przypaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 Wreszcie mi wyszło. Żle to robiłem. Teraz mi wychodzi. Dziękuje wszystkim za rady. No cóż to wszystko, problem rozwiązany, więc można zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi