Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i zapraszam do śledzenia postępów w budowie nowego nabytku. Model auta opisany jest w dziale In-Box http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=75&t=48858

Docelowo Mesio będzie w kolorze czarnym z czerwoną tapicerką. Początkowo miałem zamiar poczekać na jakieś blaszki lub inne dodatki ale stwierdziłem, że kleję z pudła i traktuję budowę relaksacyjnie.

Fot-1_zpsirq7jmn6.jpg

Fot-2_zpsyh45sgbh.jpg

Fot-3_zpsxure0axa.jpg

Fot-4_zpsxbanvhep.jpg

Fot-5_zpsksonmkoy.jpg

Fot-6_zps2zvdnsyp.jpg

Fot-7_zps7wjdzown.jpg

Fot-8_zpswnrl6lqw.jpg

Napisano

Ciąg dalszy prac

Fot-9_zps1wfdd61u.jpg

Fot-10_zps62mgvfdg.jpg

Fot-11_zpsw7ixdmeo.jpg

Fot-12_zps7trwtc8w.jpg

Tamiya w zestawie nie uwzględniła takiego fajnego gadżetu jak walizka. Spróbuję się zabawić i ją wykonać. Z grubsza to będzie coś takiego:

gullwing-luggage-B_zpsqullsqee.jpg

Fot-13_zpsgeolwjtw.jpg

Pierwsze warstwy lakieru. Następnie będzie szlifowanie a potem kolejne i polerka.

Fot-15_zpsa2awjt5l.jpg

Fot-14_zpsy1hfjs5w.jpg

Napisano

Pięknie Ci to wychodzi. Czekam niecierpliwie na kolejne zdjęcia.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Świetny model i jak na razie bardzo ładne wykonanie. Mam nadzieję, że tą skórkę pomarańczy uda się spolerować i uzyskać lustrzany połysk.

Sam zestaw, bez żadnych dodatków, daje spore pole do popisu. Zestawienie kolorystyczne piękne, choć mnie kusiłoby wykonanie miniaturki auta, które jest w Polsce - niestety w brązowym kolorze, w którym SL traci wiele uroku.

Napisano
Świetny model i jak na razie bardzo ładne wykonanie. Mam nadzieję, że tą skórkę pomarańczy uda się spolerować i uzyskać lustrzany połysk.

Dzięki

Co do lakieru to dopiero pierwsze warstwy i skórka zniknie. Czarny lakier niestety nie wybacza błędów i uzyskanie odpowiedniego efektu jest bardzo mozolne. Używam bezbarwnego Zero Paints a on lubi sobie porządnie wyschnąć przed dalszą obróbką. Jak na razie wszystko idzie ok. Lakier "siada" dobrze i nie mam takich cyrków jak przy Astonie.

Napisano
Czy Tamiya daje w zestawie ten filc na podloge i tunel skrzyni?

Nie. To flock. Kiedyś byłem we flokarni i dali mi kilka kolorków gratis

Napisano
Ale pociągniesz go "dalej" chyba...

Nie. Występuje tylko w tym miejscu. Reszta wnętrza jest w skórze.

Napisano
Reszta wnętrza jest w skórze.

Nie "kcem" się mądrzyć, ale na tym zdjęciu, które wkleiłeś, to za oparciami foteli skóry raczej nie ma...

Napisano

Pogrzebię w takim razie w necie. Być może pod walizkami jest wykładzina. Jeśli tak, to żadem problem w dorobieniu

Napisano

Raczej z całą pewnością jest… Nie tylko za fotelami, ale i pod walizkami… To jeden kawałek wykładziny (Einlegeteppich Fond hinter Fahrersit) "kładzinony" na tył i zaginający się za fotele...

Wntrze%20008_zpsrlj6sygr.jpg

Wntrze%20003_zpsyyvxedai.jpg

Wntrze%20005_zpse5vhji0l.jpg

Wntrze%20001_zpsr72p5ruq.jpg

Wntrze%20002_zpskb2piel6.jpg

Nawet młody Saddam miał wykładzinę ;)

Hussain%20001_zpstk1qtj5q.jpg [/img]

Przydałoby się też “obniżyć” podstawę lusterka i „zaczernić” zamki (jeżeli pominąć gumowe okrągłe wkładki). A… I jeszcze podstawy tych dość charakterystycznych „chwytów” w desce powinny być w kolorze tapicerki. Zdaje się, że zostawiłeś w chromie tak jak Tamka dała.

Pozdrawiam

Napisano

O! Dzięki za uwagi Do zrobienia. Na razie schnie ostatnia warstwa lakieru a ja pomału zabieram się za walizkę. Wiem, że bywają dwie ale zrobię jedną.

Napisano
O! Dzięki za uwagi Do zrobienia. Na razie schnie ostatnia warstwa lakieru a ja pomału zabieram się za walizkę. Wiem, że bywają dwie ale zrobię jedną.

"Patrzem" i podziwiam

P.S. Jedna oryginalna 6,5 tys., dwie w komplecie 21 tys. euro Wyściółka w walizce w kolorze foteli, ale pewnie będzie zamknięta

Napisano
Wyściółka w walizce w kolorze foteli, ale pewnie będzie zamknięta

I co? Może skarpetki i gacie w środku mam zrobić?

Hm, w sumie gdyby to był model konkursowy to czemu nie

Napisano

Może nie gacie, ale np. butelkę Szampana albo elegancki męski kapelusz ? Pomyśl, bo takie gadżety dodają smaczku

Napisano
Gdyby ... To trzeba by trochę więcej rzeczy poprawić Ale ma być wszak z pudła

i tej wersji się trzymajmy

Napisano

No i dałem się wkręcić w te walizki Trzeba było sobie przypomnieć zabawy z modeliną. Na początek dorobiłem dywanik i relingi.

Fot-16_zpsvx1xn11p.jpg

Fot-17_zpsaw2debal.jpg

Miała być jedna walizka ale jak już się rozpędziłem to zrobiłem dwie.

Fot-18_zpsugxsp6kb.jpg

Fot-19_zpsrxxdglst.jpg

Fot-20_zps7kn8upds.jpg

Fot-21_zpsnw1mqxyt.jpg

Fot-22_zpsloqfhmhw.jpg

Napisano

Super

Mam zamiar robić ten model, ale po Twoim warsztacie poprzeczka jest bardzo wysoko.

Będzie trzeba się mocno sprężyć, żeby chociaż dorównać poziomem wykonania do Twojego modelu.

Pudełko z MB 300SL chwilowo wylądowało w magazynie

Napisano

Dzięki, ale to dopiero połowa roboty. Teraz czeka mnie mozolna polerka lakieru. A potem chyba najgorsze. Malowanie chromowanych ramek okien. Buda musi być gotowa więc jak coś pójdzie nie tak z ramkami to się chyba załamię