7urgen Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 No to Panowie, przyszedł czas krwawej zemsty na 7urgenie i teraz ja będę słuchał i sie uczył a Wy "wszystkie ręce na pokład" i pisać kto co wie. Potrzebuję pomysłu z czego wykonać żarcie w skali 1/6? Ma to być klasyczna breja wojskowa w kolorze znajdujacym się w przedziale pomiedzy beżem a brązem, dobrze by było gdyby było w niej cos przypominającego marchewke i kawałki ziemniaków na przykład. Może też przewijać się jakis makaron. I część druga to jakiś napój do kubka. Kubek od manierki a w nim miałoby być cos co przypomina kawę, herbatę lub jedno z nich z mlekiem. "To jak towarzysze? Pomożecie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Breje najlepiej z gipsu,zawartosc kubka z czegos takiego co sie zwie vallejo water effect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Dzieki, to jest jakas wskazowka. A skoro gips to pewnie i szpachla samochodowa by dala rade? A czym zabarwiac to vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Kup w sklepie jakąś masę dwuskładnikową o konsystencji plasteliny ( jest taka do napraw hydraulicznych ) i polep sobie z tego co ci potrzeba, marchew, kartofle , etc. Pomysł z Vallejo nie jest zły a nawet super bo barwi się to zwykłymi akrylami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Najtaniej wyjdzie modelina. np. marchew tak zrobiłem w bałwanie. I w "Wrak Krupp Protze" cała kłoda i kora w drzewie. Po wykonaniu marchewki kładziesz do wysokiego naczynia i zalewasz gotującą wodą z czajnika i zostawiasz tak na jakiś czas. Po wyciągnięciu czekasz aż wyschnie i malujesz. Jest twarda modelina ale krucha i trzeba uważać żeby nie połamać jak są drobne elementy. Makaron,ziemniaki zrobisz tak samo z modeliny. Prosto, tanio. Chyba lepszej metody nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Dzieki wielkie Panowie. Takie rzeczy jak dwuskladnikiwe masy samoutwardzajace, szpachle, wlokno szklane mam w pracy za free wiec podsuneliscie mi dobre pomysly. Modelina bedzie faktycznie dobra na "wkladke" do michy. Dzieki wielkie. To vallejo z tego co sie zorientowalem wczesniej na forumnie to najlepiej warstwami zalewac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Tak,robisz pierwsza warstwe,czekasz az wyschnie i kladziesz nastepna az do uzyskania zadowalajacego efektu,oczywiscie kazda warstwe malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Najpierw okresl co to bedzie co chcesz modelowac. Potem zbierz zdjecia. Potem dobierz technike. Masz gdzies menu przykladowe z rozkazu WH? Jestem pewien, ze sie zachowaly. Zarcie w puszkach jeszcze latwiej znalezc, moze nawet sam masz fotki lub oryginaly. Chleb z puszki czy z piekarni? Od tego zalezy jego faktura, swiezy z bablami po drozdzach to pewnie z jajiejs gabki a ten z puszki wyglada jak masa. Moze znajdziesz nawet oyginalne przepisy. MRE w 1/6 to wystajace z folii lub aluminium pasty, krakersy i breje. Ale WH nie mialo takich metod konserwacji zywnosci wiec puchy i chleby a jak micha to np. klopsy w sosie. Jak zupa to moze Still Water Vallejo albo zywica przezroczysta barwiona zalewajaca jakies posiekane elementy np styroduru? Vallejo robi menisk wklesly wiec trzeba lac kilka cienkich warstw. Model zywnosci niczym moim zdaniem nie rozni sie od modelu samolotu a w tej skali nie ma polsrodkow. Model marchewki w 1/6 jest wielkosci bomby lotniczej w 1/72 wiec nie wybaczy. ;) wiec zacznij od zdjec. Jak je wrzucisz to bedzie mozna wymyslac dalej. "Model zupy ogorkowej"? Podoba mi sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Z tym menu moze byc problem bo tak jak pisalem to ma byc POW czyli na garnuszku angoli lub hamburgerozercow. To by musialo byc cos bardziej w ich stylu, no nie zadne chicken tikka masala czy fish & chips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Myślę, że nic bardziej wyszukanego niż jajecznica z proszku na śniadanie (w formie bladożółto-białej guzowatej masy), na obiad gulasz z puszki (też guzowata, ale dla od miany brązowa masa) z ziemniakami (niezbyt foremne niewielkie jasno(blado)żółte kulki, kolacja - chleb w formie prostokątnej z plastrami wędliny, do picia kawa zbożowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Otworzyles mi chlopie oczy na rzeczy oczywiste ktore byly obok mnie a ja ich nie widzialem... Masz racje, jaka w proszku... Dzieki, chlopie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Oczywiście kawa zbożowa na wodzie a nie na mleku . Możesz zrobić z jakiegoś kleju 2 składnikowego np. "UHU plus" wody Valleo do tego zabarwić to wszystko np. Fuel Stains z AK i efekt murowany (26 lat temu byłem w wojsku ale widoku tej kawy to się do końca życia nie zapomni).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 sorry Adam-ale ty nie byłeś w wojsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 No,no to że nie był to MON ale MSW .Nawet sama nazwa brzmi Wojska Ochrony Pogranicza .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Taaaaak, zbozowka w plastkowym bialym kubku to cos czego sie nie zapomina... Swoja droga, ktos tu juz zakladal jakis watek gdzie pojawiaja sie wspomnienia z armii z poprzedniego systemu politycznego? Dzieki Panowie za porady, bardzo doceniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 12 Lipca 2015 No jak to z "brytolami" fotka włoskich jeńców w obozie w UK hmm no na stołach to tak biednie nie ma... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Italian_Prisoners_of_War_in_Britain-_Everyday_Life_at_An_Italian_POW_Camp%2C_England%2C_UK%2C_1945_D26765.jpg i jak widac włosi też nie wyglądają na nieszczęśliwych z tego co mają do jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Dzieki Greif, to sie nazywa merytoryka przez duze "M"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Moze to Wigilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Ale karmia ich dobrze to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 12 Lipca 2015 Chyba jednak nie koniecznie wigilia kolejna fotka wygrzebana na szybko http://imgc.allpostersimages.com/images/P-473-488-90/48/4888/CVB9G00Z/posters/william-vandivert-closeup-of-german-prisoners-of-war-meal-at-a-british-pow-camp.jpg Mimo wszystko jadali lepiej jak w tym samym czasie nasza armia w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi