Skocz do zawartości

Zarcie na michę, czyli jak mam wykonć i z czego?

7urgen

Rekomendowane odpowiedzi

No to Panowie, przyszedł czas krwawej zemsty na 7urgenie i teraz ja będę słuchał i sie uczył a Wy "wszystkie ręce na pokład" i pisać kto co wie.

Potrzebuję pomysłu z czego wykonać żarcie w skali 1/6? Ma to być klasyczna breja wojskowa w kolorze znajdujacym się w przedziale pomiedzy beżem a brązem, dobrze by było gdyby było w niej cos przypominającego marchewke i kawałki ziemniaków na przykład. Może też przewijać się jakis makaron.

I część druga to jakiś napój do kubka. Kubek od manierki a w nim miałoby być cos co przypomina kawę, herbatę lub jedno z nich z mlekiem.

"To jak towarzysze? Pomożecie?"

Dzieki, to jest jakas wskazowka. A skoro gips to pewnie i szpachla samochodowa by dala rade? A czym zabarwiac to vallejo?

Kup w sklepie jakąś masę dwuskładnikową o konsystencji plasteliny ( jest taka do napraw hydraulicznych ) i polep sobie z tego co ci potrzeba, marchew, kartofle , etc. Pomysł z Vallejo nie jest zły a nawet super bo barwi się to zwykłymi akrylami.

Najtaniej wyjdzie modelina. np. marchew tak zrobiłem w bałwanie. I w "Wrak Krupp Protze" cała kłoda i kora w drzewie.

Po wykonaniu marchewki kładziesz do wysokiego naczynia i zalewasz gotującą wodą z czajnika i zostawiasz tak na jakiś czas. Po wyciągnięciu czekasz aż wyschnie i malujesz. Jest twarda modelina ale krucha i trzeba uważać żeby nie połamać jak są drobne elementy.

Makaron,ziemniaki zrobisz tak samo z modeliny.

Prosto, tanio. Chyba lepszej metody nie znajdziesz.

Dzieki wielkie Panowie. Takie rzeczy jak dwuskladnikiwe masy samoutwardzajace, szpachle, wlokno szklane mam w pracy za free wiec podsuneliscie mi dobre pomysly. Modelina bedzie faktycznie dobra na "wkladke" do michy. Dzieki wielkie. To vallejo z tego co sie zorientowalem wczesniej na forumnie to najlepiej warstwami zalewac?

Najpierw okresl co to bedzie co chcesz modelowac. Potem zbierz zdjecia. Potem dobierz technike.

Masz gdzies menu przykladowe z rozkazu WH? Jestem pewien, ze sie zachowaly. Zarcie w puszkach jeszcze latwiej znalezc, moze nawet sam masz fotki lub oryginaly. Chleb z puszki czy z piekarni? Od tego zalezy jego faktura, swiezy z bablami po drozdzach to pewnie z jajiejs gabki a ten z puszki wyglada jak masa. Moze znajdziesz nawet oyginalne przepisy.

MRE w 1/6 to wystajace z folii lub aluminium pasty, krakersy i breje. Ale WH nie mialo takich metod konserwacji zywnosci wiec puchy i chleby a jak micha to np. klopsy w sosie. Jak zupa to moze Still Water Vallejo albo zywica przezroczysta barwiona zalewajaca jakies posiekane elementy np styroduru? Vallejo robi menisk wklesly wiec trzeba lac kilka cienkich warstw.

Model zywnosci niczym moim zdaniem nie rozni sie od modelu samolotu a w tej skali nie ma polsrodkow. Model marchewki w 1/6 jest wielkosci bomby lotniczej w 1/72 wiec nie wybaczy. ;) wiec zacznij od zdjec. Jak je wrzucisz to bedzie mozna wymyslac dalej.

"Model zupy ogorkowej"? Podoba mi sie.

Z tym menu moze byc problem bo tak jak pisalem to ma byc POW czyli na garnuszku angoli lub hamburgerozercow. To by musialo byc cos bardziej w ich stylu, no nie zadne chicken tikka masala czy fish & chips

Myślę, że nic bardziej wyszukanego niż jajecznica z proszku na śniadanie (w formie bladożółto-białej guzowatej masy), na obiad gulasz z puszki (też guzowata, ale dla od miany brązowa masa) z ziemniakami (niezbyt foremne niewielkie jasno(blado)żółte kulki, kolacja - chleb w formie prostokątnej z plastrami wędliny, do picia kawa zbożowa.

Otworzyles mi chlopie oczy na rzeczy oczywiste ktore byly obok mnie a ja ich nie widzialem... Masz racje, jaka w proszku... Dzieki, chlopie!

Oczywiście kawa zbożowa na wodzie a nie na mleku . Możesz zrobić z jakiegoś kleju 2 składnikowego np. "UHU plus" wody Valleo do tego zabarwić to wszystko np. Fuel Stains z AK i efekt murowany (26 lat temu byłem w wojsku ale widoku tej kawy to się do końca życia nie zapomni).Pozdrawiam M1A1(HA)

Taaaaak, zbozowka w plastkowym bialym kubku to cos czego sie nie zapomina...

Swoja droga, ktos tu juz zakladal jakis watek gdzie pojawiaja sie wspomnienia z armii z poprzedniego systemu politycznego?

Dzieki Panowie za porady, bardzo doceniam.

• Super Moderator

No jak to z "brytolami" fotka włoskich jeńców w obozie w UK hmm no na stołach to tak biednie nie ma... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Italian_Prisoners_of_War_in_Britain-_Everyday_Life_at_An_Italian_POW_Camp%2C_England%2C_UK%2C_1945_D26765.jpg

i jak widac włosi też nie wyglądają na nieszczęśliwych z tego co mają do jedzenia

Dzieki Greif, to sie nazywa merytoryka przez duze "M"!

Ale karmia ich dobrze to fakt.

• Super Moderator

Chyba jednak nie koniecznie wigilia kolejna fotka wygrzebana na szybko http://imgc.allpostersimages.com/images/P-473-488-90/48/4888/CVB9G00Z/posters/william-vandivert-closeup-of-german-prisoners-of-war-meal-at-a-british-pow-camp.jpg

Mimo wszystko jadali lepiej jak w tym samym czasie nasza armia w PL