jonathan Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Przegladam tak to forum i podziwiam prace coponiektorych. Przy budowie Tigera II (a raczej zabawie z nim) kilka rad mi uzmyslowilo co robie zle. Jak to mowia cwiczenia czynia mistrza, wiec zabralem sie za psucie drugiego modelu. Wybor padl na Stuga III produkcji Tamiya... Z gory przepraszam ze warsztat nie jest prowadzony od poczatku. No i prosze wziac pod uwage ze jest to model cwiczebny, nie ma sie tu co opatrywac historycznych prawidel. Wiem juz ze przy modelach Tamiya szpachla bedzie najlepszym przyjacielem, poprzedni model Dragona wydaje mi sie lepiej spasowanym... Pierwsze warstwy na podkladzie... Sam kolor piaskowy wydal mi sie jakis smutny Na razie wyglada to tak... Chce troche na tym modelu przetestowac rozne efekty, weathering i inne sztuczki modelarskie zanim zabiore sie za nastepne modele. Jak widac jest to czysty plastik, mysle ze na fruile przyjdzie czas (moze przy IS-3 Tamiya) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Super robota dobrze ci idzie!!! Pozdrawiam i dalszych sukcesów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Wiem juz ze przy modelach Tamiya szpachla bedzie najlepszym przyjacielem, poprzedni model Dragona wydaje mi sie lepiej spasowanym... Coś żeś gdzieś słyszał tylko nie wiadomo, w którym kościele dzwoni No i zacznij używać przecinków i polskich znaków!!! Akurat Tamiya, Tasca/Asuka uważa się za modelarskie klocki lego ale... Nie dotyczy to pierwszych wypustów Tamiya tj. Panther Ausf. A, którego mam na warsztacie i innych tanich modeli z lat 60-tych i 70-tych. Idzie Ci nieźle ale na przyszłość więcej czytania mniej klepania Popraw na początek wash bo wygląda masakrycznie. Dragon też taki wspaniały nie jest - nie należy go traktować za wzór metra w Sevre. Ja po przeczytaniu tony postów dowiedziałem się min. że różne modele są różnej jakości i ten najlepszy nie równa się Dragon. PS. Zresztą modelarstwo nie polega w mojej opinii na sklejaniu tego co producent dostarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 To moje odczucia... porównanie mam do http://www.dragon-models.com/d-m-item.asp?pid=DRA6232 Poprzednie modele sklejałem ponad 20 lat temu, i teraz jakos mnie tak naszlo. Washa uzywalem pierwszy raz w zyciu. Tak jak pisalem jest to model cwiczebny. Siedze przegladam forum, ogladam filmy na YT. Kiedys moze cos mi sie uda ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Obserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Patrząc po lufie to nie zrobiłeś StuGa tylko StuH - haubicę szturmową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Nad lufa wciaz sie zastanawiam czy 105mm czy 75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Akurat ten model jest dobrze spasowany.Jeśli nie zrobisz jakiegoś głupiego błędu to szpachla praktycznie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 Na chwilke go pewnie odstawie. Czekam na kilka rzeczy. No ale kolejne czolgi tez czekaja, i mam zamiar wykorzystac ten czas puki na L4 siedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 ... jest to model cwiczebny, nie ma sie tu co opatrywac historycznych prawidel. No, ale siatki mogły by być.Nauka malowania bez zalewania ich "oczek". Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 O jakich siatkach mowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Na otworach wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) O takie siatki chodzi (też dostało mi się na forum za ich brak w moim Panzer III) Edytowane 16 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 jaxiu, coś Ci nie stykło ze zdjęciem jonathan- chodzi o siatki z blaszki fototrawionej na otworach w płycie silnika- blaszana siatka zawsze wygląda lepiej niz plastikowa, tak jak w tym AS-90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 Przy pierwszym modelu mialem z nimi stycznosc... I wyginanie i malowanie... Troche zaluje ze sie nie wstrzymalem z zabawa. Teraz w rekach mam SU-100 Zvezda... i mysle ze na tym modelu byloby najlepiej cwiczyc... No ale coz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Do StuG-a III Ausf.G Tamiya - dedykowane siatki - Eduard TP010 StuG.III Ausf.G TAMIYA http://www.mojehobby.pl/products/StuG.III-Ausf.G-TAMIYA-680543.html Lub w zestawie z resztą : Eduard 35365 StuG.III Ausf.G TAMIYA http://www.mojehobby.pl/products/Stug.III-ausf-G-TAM.html Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 Pomyślimy nad tym ;] Na razie jestem pod wrażeniem SU-100 od Zvezda ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Odnalazła się zaginiona paczka. Więc może dorzucę dzisiaj jakieś postępy z prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Dobra była chwila... Zamontowane kratki: Lufa czeka... I teraz pytanie. Potrzebuję odzyskać jeden element. Sklejony byl Humbrolem Poly Cement. Czym najlepiej to rozdzielić od siebie? No a Stug czeka na nowa lufe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Może odciąć żyletką ( ponacinaną, przykładowo dobrym nożem kuchennym - czyli czeską piłką, tak to się chyba nazywa ) i potem ewentualnie rozwiercić pozostałość wiertłem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ponad dwie godziny zabawy z wiertarka i pilnikami, ale efekt zadowalający. Przy połączeniu tylko trochę szpachli i ładnie siedzi... Na dzisiaj wystarczy zabawy z lufami ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Lufa i siatki super. Fajne obicia, tylko te nacieki/zacieki z washa wyglądają w wielu miejscach dość nienaturalnie. Peryskop aż prosi się o nawiercenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Pierwsza zabawa z washem.. Może uda się poprawić. Peryskopy, wydechy, narzędzia i inne duperelki jeszcze będę poprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Za poradą pozbyłem się większości zacieków. Troszkę poprawiłem malowanie itd Jakaś drobna kosmetyka jeszcze. Wkleić lufę bo jest tylko na wcisk. I po tym chyba czas na jakąś sesję w normalnym świetle, mała obróbka zdjęć i do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Fajnie się prezentuje, gratki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi