bazylms Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 No nie wiem skąd wziąłeś ten pomysł na akrylowy wash mając akrylową farbę pod spodem. Zasada jest że zawsze kolejne zabiegi to na zmianę akryl - olej. Ponadto z olejnym washem lepiej się pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Teraz to wiem :( przy następnych projektach mam nawet zamiar tą wiedzę wykorzystywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Masakry ciąg dalszy - nieudolne próby łatania syfa olejami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 mimo błędów i wypaczeń próbnie założyłem gumowe gąski (docelową założę ogniwka z zestawu) Model ubłocony pigmentami. Nie bić za mocno :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Ostatecznie nie jest tak źle, ale te gumisie to wywal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Gumy wyjadą przy najbliższej okazji. Jeszcze jakieś 160 ogniw do wyszlifowania Następny na warsztat wjeżdża Patton, postaram się nie powtarzać błędów z tego projektu (inne farby, wash olejny, mniej obić... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jak tak patrze na ten model, to az chce mi sie odpalic wota i zagrac na superpersie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Docelowe gąski się robią. Zupełnie nie mam pomysłu na podstawkę (nawet nie wiem jak i od czego zacząć) Kilka zdjęć przy lepszym oświetleniu (nadal na gąskach tymczasowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Docelowe gąski pomalowane. Jeszcze poprawka kół napędowych i ich ułożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Chyba za dużo ogniw weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Wg instrukcji 82 na stronę. Będę jeszcze poprawiał. Długość jest mniejszym problemem, niż koła napędowe, które okazały się za szerokie i nie do końca zęby pasują. Powalczę najpierw z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Z tego co widziałem to amerykańskie czołgi nie miały luźnych gąsienic, ale może ktoś takie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Filmik instruktażowy dla załóg Pershingów - faktycznie nie powinny mieć luzu - będę to korygował. https://youtu.be/ocvmn2PMFiw?t=2m44s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Koła i gąski poprawione - zredukowałem ilość ogniw o 2 z każdek strony (więcej nie umiem skrócić, żeby dało się je spiąć) Model idzie do gabloty - musimy od siebie odpocząć. Biorę się za M60. To był warsztat pełen błędów i porażek. Model omal nie wylądował w koszu (kilkukrotnie). Mam nadzieję, że efekt nie jest tragiczny. Na pewno zdobyłem kilka nowych doświadczeń do nowych projektów (nie używać washa akrylowego - newer ewer ewer ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Teraz te gaski wygladaja o wiele lepiej, tylko nie widze na nich nawet odrobiny pylu, piasku czy tez ziemi, chyba trzeba z tym cos zrobic zanim czolg trafi do gabloty, M60 moze jeszcze troche poczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Odrobina pigmentów im nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Gąsienice dużo lepiej. W sumie do końca wiele nie zostało. Może warto go skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Poza zbrudzeniem gąsek, pomalowaniem tylnych świateł, rączek od KM, co jeszcze warto przy nim zrobić? Jakieś sugestie, pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Bandaże gumowe na kolach pobrudź. Dodaj może jeszcze kilka niewielkich, tłustych plam na przedziale silnikowym(smary, paliwa oleje etc). Hmm nawet nieźle się pisze z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Dodam więcej Michale, Prócz bandaży przykurz wnętrza kół i wewnętrzną stronę wanny żeby to ładnie się zgrało. Koniecznie przy takim zdewastowaniu farby na wieży zrób zacieki rdzawe w tyc miejscach pionowo schodzące w dół. Obij lekko ranty blaszanych osłon koło świateł itp. Nie zapomnij tez o metalizerze na wystające elementy gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 całe dno wanny, zakola, spody błotników, wahacze, dół przedniej płyty i dół tylnej płyty są pokryte bardzo grubą warstwą pigmentów połozonych na pigment binder. Na zdjęciach dość słabo to widać, ale on jest ubłocony jak prosie. Tyły kół do dobłocenia bo świecą olive drab - widać po nich jak daleką drogę przebył model od pierwszej warstwy farby... Zacieki też już są - miejscami nawet zbyt intensywne. Koła dostaną grubiej pigmentów a gąski wasch pigmentowy. No i mam do poprawki koszyk na przedniej płycie, bo robiąc rano zdjęcia go pogiąłem i jedna nóżka mu się urwała (dwie kropelki CA załatwią sprawę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 No i jak zwykle zdjęcia ujawniają niedoróbki - gąska niedokładnie spięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi