August69 Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Witam, po skończeniu Meteora 4 spontanicznie kupilem nasza kochana Iskrę w wydaniu równie cenionego "Plastyka".Lecz gdy nadszedł czas pasowania cześci zaczeły sie poroblemy.Najpoważniejszy dotyczy otwieranego szkielka kabiny.Zacznijmy od początku, w zestawie znajduja się dwa fotele, dwóch pilotów i płyta podłogowa na dwa miejsca ale w instrukcji wykorzystujemy tylko jednego pilota i słusznie bo szkiełko jest "krótkie" ale natomiast kształt kadłuba wskazuję na wersje dwuosobowa.I tu plastycy z Plastyka dodali magiczne uzupełnienia tego kształtu kadłuba które za nic w świecie nie pasuja do tego kadłuba.I teraz pytanie do osób które poskładały to w całość - Jak wybrnęliście z tego? Pełna rzeźba i szpachel? Ponadto kadłub posiada mocowanie szkiełka do wersji dwuosobowej, które po złożeniu kadłuba zostawia duzą szparę... Wrzucam fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Popatrzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
August69 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 Będzie rzeźba.. ktoś jeszcze ma ochotę popatrzeć?! Czy znajdzie się ktoś kto napiszę więcej niż jedno słowo? No i na temat oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Powiem Ci kolego że przeglądając twój warsztat wpadłem na pomysł zrobienia takiej iskry. Na pewno będę zaglądał więc walcz dalej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Cześć. Oczywiście będe zaglądał bo mierzysz się z kultowym modelikiem.... Polecam przejrzeć forum bo kilka fajnych iskier już się pokazało i może coś cię zainspiruje. pole do popisu masz szerokie. polecam też prześledzić warsztat z TS-11 na pwm.org.pl , kolega Nacktgeboren pokazał ile można wycisnąc z takiego zestawu...znajdziesz tam również mnóstwo ciekawych patentów na "rzeźbienie" Do tego proponuje zapoznać się ze zdjęciami maszyny którą chcesz odwzorować.to zawsze troche pomaga wyklarować wizję co do budowy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
August69 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 A ja powiem tak - 33000 obrotów na minute + szpachla to niezbędny zestaw do modelu za 10zł Szpara po mocowaniu dużego szkiełka została zaklejona plastikiem i jak to mówią "Przyjdzie kit, będzie git" Ze względu za spasowanie tego modelu i jego "luźny" priorytet będzie to wersja z otwartym na stałe kokpitem, planowałem zrobić go w jeden dzień ale odpuszczę sobie I takie pytanka - Jakim papierem ostatecznie fazujecie szpachlę i innego typu nierówności? 600? Jest jakiś sposób na wypolerowanie szkiełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 A ja powiem tak - 33000 obrotów na minute + szpachla to niezbędny zestaw do modelu za 10zł A ja powiem, że do tego modelu przede wszystkim przyda się cierpliwość, wiedza o maszynie i modelarska pokora.Można z niego zrobić naprawdę efektowny model, ale nie w jeden dzień... Nie wiem po co ładujesz tyle szpachli, która nie tylko zakleja dziury, ale oblepia wszystko wokół. Dodajesz sobie tylko roboty. To coś w kabinie, ubrane w srebrny lateks też wizerunku modelu nie poprawi. Jakim papierem ostatecznie fazujecie szpachlę i innego typu nierówności? 600?sam musisz ocenić zadowolenie z ostatecznego efektu. Czasem trzeba użyć nawet 1000.Jest jakiś sposób na wypolerowanie szkiełka? Jest, ale powinieneś to zrobić przed montażem - papier ścierny i pasta polerska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
August69 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 Grześ - jeśli chodzi o szpachle to wiem co robie, wiem co to znaczy raz nadłożyć a nie potem 5 razy dokładać, z liniami podziału itp nie ma problemu nawet jak zostaną zakryte szpachlą.Były jamy to poszło grubo i bez ceregieli.Gdybym chciał bawić się w prawdziwą Iskrę na pewno nie kupli bym modelu od Plastyka do którego powinni dokładać tubę szpachli, z 5 szkiełek a o kalkach nie wspomnę, model kupiony na spontana i w taki sam sposób zostanie zbudowany.Nie myślcie że mam takie podejście do modelarstwa, to tylko ten jeden model i nie wykluczam że jak skończę z tym to kupie inną Iskrę i zrobimy pico belo.W budowie mam również 747 z papieru 1/144 i to tam jest prawdziwe modelarstwo. Co do srebrnego latexu - nie jest to żaden metalic, nie wiem dlaczego tak go wybiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Ten dremel nie stopi ci plastiku?...tzn.będziesz nim szlifował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Gdybym chciał bawić się w prawdziwą Iskrę na pewno nie kupli bym modelu od Plastyka A który byś kupił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
August69 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Share Napisano 18 Lipca 2015 Ten dremel nie stopi ci plastiku?...tzn.będziesz nim szlifował? Trochę wprawy i nie topi Chociażby Master Crafta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 Chociażby Master Crafta To jest to samo co Plastyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpunek Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Te wypraski składałem już w odmętach przeszłości na dawno zapomnianych lekcjach techniki w szkole podstawowej 20 lat temu. Wyglądają i sklejają się tak samo czyli nędznie. Pamiętam że miałem problem z prawidłowym zamocowaniem silnika. I dlatego został pominięty. Do modelu powinni dodawać wiadro szpachli a nie tylko tubę. Powodzenia w dalszej walce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Do każdego modelu plastyka powinna być szpachla... Kleje jakieś tam CR i tam jest tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Te wypraski składałem już w odmętach przeszłości na dawno zapomnianych lekcjach techniki w szkole podstawowej 20 lat temu.Wyglądają i sklejają się tak samo czyli nędznie. Pamiętam że miałem problem z prawidłowym zamocowaniem silnika. A może owej "nędzy" trzeba szukać w umiejętnościach sklejającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Siemanko...co tam w temacie...drgnęło coś?...szlify poszły dobrze?........pewnie nie tylko ja czekam z niecierpliwością,bo to w końcu ulubiona maszyna wielu forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi