rymulus Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Czas więc zacząć mój pierwszy wątek warsztatowy. Tytułowy "bronek" został odgrzebany po wielu latach. Model był już częściowo zrobiony i w założeniu wstępnym miałem go, podobnie jak ze zrobionym poprzednio Ka-52, złożyć tak jak pozawalała na to zawartość pudełka. Zarówno Ka-52 jak i ten model miały posłużyć mi do treningu, szczególnie jeśli chodzi o malowanie aerografem (aerograf to dla mnie nowe narzędzie), po wieloletniej przerwie. Wyszło jak zawsze inaczej niż planowałem i po przejrzeniu zdjęć w sieci postanowiłem go trochę upiększyć. Czy mi się to uda to zobaczymy. Na zdjęciach poniżej stan modelu w jakim go porzuciłem. i czyszczenie niektórych części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Trochę elementów kabiny już dorobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Uwielbiam ten samolot, tak, ze cały czas obserwuje ,-)) Jakie malowanko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Będzie oliwkowo szary z białym skrzydłem. Dokładnie ten egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Malowanie eleganckie, ale... Jakie masz kalki? Będziesz się zmagał z tymi zestawowymi? I tak przy okazji- widę, że dzióbek już solidnie obciążony ;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Malowanie eleganckie, ale... Jakie masz kalki? Będziesz się zmagał z tymi zestawowymi?I tak przy okazji- widę, że dzióbek już solidnie obciążony ;) ? Kalki będą zestawowe. Są nieco grube ale myślę, że zanim je będę kładł to zaopatrzę się w chemię do kalek. Ołowiu jest w nim sporo, najmniej w dziobie bo nie ma tam prawie miejsca. Najwięcej napchałem go za kabiną pilotów. Mam nadzieję że to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Też go dłubie.Podoba mi się bryła tego samaolotu więc popatrze i kibicuje. Tylko że ja robie z zamkniętym podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Powoli ale do przodu. Skrzynki bezpieczników, które będą za tylnym fotelem już gotowe. A w kabinie doszły prowadnice tylnego fotela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Kolejna drobnica gotowa. Elementy katapulty fotela przedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Bardzo sympatycznie budujesz ten kokpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Kilka nowych detali do tylnej kabiny. Zrobiłem również deskę przyrządów pilota bo zestawowa miała zły kształt. Na koniec pomalowałem wstępnie kabinę. Niestety z dalszym malowaniem muszę się na razie wstrzymać bo mój agregacik loduwkowiec powiedział mi PAPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Witam, była krótka przerwa ale prace nadal trwają. W chwili obecnej powstają fotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Po dłuższej walce udało mi się w 90% ukończyć kabinę. Nie obyło się oczywiście od wpadek. Największa z nich to raczej źle podzielona kabina. Wydaje mi się, że z tyłu zostawiłem za dużo, a z przodu za mało miejsca choć bazowałem na podziale oszklenia i na miejscach wklejenia foteli i tablicy wskazanych przez producenta modelu. Gotowy fotel i drążki. Jak się później okazało była to pierwsza wersja drążków, które były stanowczo za duże. Tablica przyrządów w trakcie budowy i jej kolejna część a tu już wszystko poskładane do tzw kupy Mam nadzieję, że wygląda to wszystko przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 I trochę na wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Witam kolegów, jako że zacząłem strugać podwozie to potrzebuje dokumentacji zdjęciowej, chodzi mi szczególnie o komory podwozia głównego bo z przodem nie za wiele da się zrobić ze względu na brak miejsca. Kilka zdjęć znalazłem w sieci ale niewiele one mi dają. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 No,no, wygląda to bardzo porządnie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Października 2015 Autor Share Napisano 10 Października 2015 No,no, wygląda to bardzo porządnie !!!! Dzięki, w końcu jakaś reakcja na to co robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 No,no, wygląda to bardzo porządnie !!!! Dzięki, w końcu jakaś reakcja na to co robię ... w końcu Ładnie to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Kilka zdjęć z postępu prac. Doszło kilka dodatków do kabiny przy oszkleniu... klamki i siłowniki drzwi... oraz lusterka i zegary Ruszyły też prace przy podwoziu. Tak wyglądało zestawowe... a tak po przeróbce Komory podwozia po wzbogaceniu i wstępna przymiarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 Pytanie do osób z bystrym okiem lub znawców tematu. Mam pewne wątpliwości co do schematu malowania podanego przez academy. Zaznaczone jest tam, że tylko górna powierzchnia skrzydła powinna być biała, mnie natomiast wydaje się że na biało trzeba prysnąć i dół i górę. Zerknijcie na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Oczywiście że dol biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Choć nie moja bajka to może pomogę Otóż dopadłem kiedyś na sieci pewną książkę w trzech tomach... US Navy & Marine Corps Aircraft Color Guide tom 1 (1940-1949) tom 2 (1950-1959) i tom 3 ( 1960 - 1093) I tam w tomie trzecim, jest taka tabelka Jest też dużo opisów tych schematów PS: Jak ktoś sobie życzy w pdf-ie, to proszę maila na priva podać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Dziękuję za wasze podpowiedzi i materiały. Upewniły mnie w moich podejrzeniach. Prace nad Bronkiem posuwają się dalej. Przyszedł czas na kolory. Najpierw podkład, jakiś szary humbrola. Postanowiłem zgodnie z obowiązującymi trendami zrobić preshading. Przejrzałem w sieci jakieś filmowe poradniki i zacząłem działać. Widać że jeszcze nie panuje nad aerografem Zastanawiam się czy namalowane kreski nie powinny być ciemniejsze. Z pod białej farby widać je i efekt jest fajny, natomiast pod zieloną znikł prawie całkowicie choć starałem się nałożyć cienką warstwę farby. Najgorzej wyszło to na spodzie gdzie farba zalała wszystko Zastanawiam się czy poza brakiem jeszcze wyczucia w aerografie nie przyczyniła się do tego też farba. Zaczynam coraz mniej ufać humbrolom i myślę nad przerzuceniem się na innego producenta. Może na tamiye bo biała farba na skrzydle położyła się najlepiej. Dalsze etapy prac malarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Detalowanie znakomite. Bardzo fajna robota. I samolot - to jeden z moich ulubieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Very ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi