Skocz do zawartości

Z-43 1:350 Trumpeter - Zima nad Bałtykiem

biegacz90

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 4 - Okręty i statki

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

No to i ja wystartuję, aczkolwiek mój udział może być trochę naciągany, najwyżej posypię okręt sodą oczyszczoną, albo gablotę rzeczywistym śniegiem o ile spadnie

Oczywiście jestem skłonny nauczyć się czegoś więcej i może coś wyjdzie po iluś tam próbach Oczywiście fajnie by było usłyszeć mądre słowa od większych mózgów niż ja

Głównym pacjentem konkursowym będzie niemiecki niszczyciel Z-43 który brał udział w obronie Kołobrzegu w marcu 1945 roku (zima kalendarzowa ) preferuję full hulle a moje doświadczenie z wodą a tym bardziej śniegiem jest zdecydowanie mniejsze niż znajomość chińskiego przez przeciętnego Kowalskiego.

DSCF3014_zpsg9vfbwss.jpg

DSCF3016_zpsiwlmldu6.jpg

DSCF3017_zpsuwutbg9r.jpg

DSCF3019_zpsynnbq4jx.jpg

jedna blacha się zapodziała w papierach ale już ją znalazłem. Jest kompletna, mogę cyknąć fotę jak się bardzo upierają. Mam nadzieję że te napoczęte relingi nie wpłyną na karę czasową. Po prostu potrzebowałem je do poprzedniego modelu.

i tak wygląda sylwetka modelu

DSCF3020_zpszrmotroe.jpg

Co prawda do tematu bardziej pasuje mój drugi model z podpisu ale nie ma szans żebym się wyrobił w niecałe 4 miechy z hipperem w kamuflażu zimowym z Brestu albo Norwegii

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

no zobaczymy

z racji że jestem teraz pochłonięty finalizacją poprzedniego przedstawiciela kriegsmarine, który zatonął niedaleko Urugwaju (zostało zmajstrować parę eduardowych gałganików (bo na north stara mnie nie stać), polakierować i odwiedzić szklarza o gablotę) więc z tym modelem wystartuję na serio pod koniec tygodnia. Jednak nie obijając się pierw kilka fotek

SMS%20Z43_zpsuipjum78.jpg

z43_zpsqlhf1eoz.jpg

Beznbsptytuu_zpslcrsjrdx.jpg

zclass17_zpsohockezw.jpg

w kwestii publikacji to będę się wzorował na:

1. Okręty świata 11 - Niemieckie niszczyciele typu Narvik

2. German Destroyers of World War II -Gerhard Koop

3. German Destroyers 1939-1945 - OSPREY Publishing

[EDIT ADMIN]

Post został edytowany, naruszyłeś Paragraf III punkt 6 - na razie bez ostrzeżenia formalnego, ale proszę nie pisz tak więcej (nawet w żartach) - pozdrawiam Admin

Witam,

Będę tutaj zaglądać, gdyż w mojej stoczni stoi podobny ( Z-25 ) i czeka na drobne elementy i malowanie.

W razie pytań, co do modelu to służę pomocą

Pozdrawiam

no właśnie się biorę. Eduardowych załogantów sobie składam do graf spee i z-43 bo na north stara mnie nie stać

a propo z-43 to mam parę pytań

1. Mam wątpliwość co do zastępowania plastikowych drzwi na fototrawione, gdyż nie można zrobić otwartych fototrawionych, a w kwestii detali to plastik i blacha to prawie to samo.

2. Jakieś fajne łańcuchy by mi się przydały bo te edkowe to jakieś takie płaskie, a jak je powykręcam to będą dziwnie leżeć

3. Poszukuję jakiś fajny podkład do nakładania aerografem. Poprzednio korzystałem z sufracera 1200 w sprayu, ale tym razem chcę coś mniej "pachnącego" tańszego i bardziej działającego miejscowo, bo przy skalach 1:700 i 1:350 z puchy dużo lądowało na tekturze :(

1. Mam wątpliwość co do zastępowania plastikowych drzwi na fototrawione, gdyż nie można zrobić otwartych fototrawionych, a w kwestii detali to plastik i blacha to prawie to samo. :(

W swoim modelu, wymieniłem wszystkie drzwi na elementy fototrawione. Efektu może i nie ma dużego, ale według mnie wygląd jest ciut lepszy niż plastik. Poniżej przesyłam efekt

SAM_0026.JPG

Pozdrawiam

stojak sklejony - będzie czarny

DSCF3070_zps5axrlafy.jpg

natomiast tabliczka będzie w narodowych barwach kriegsmarine

DSCF3071_zps7hyaaivy.jpg

i przymiarka z kadłubem

DSCF3072_zpshu67z6ww.jpg

po południu będzie pierwszy test modelu - zobaczymy ile szpachli pójdzie na łączenie pokładów z kadłubem. W Graf Spee od Academy szpachlowałem z pięć razy

Będę z Wami szczery to.... mój pierwszy trampek i ........ nieostatni model w zasadzie składa się sam Gdybym o tym wiedział to bym z Hipperem wystartował a tak to trudno

DSCF3073_zps5e0inu5b.jpg

napocząłem też BIG EDA. Niby 1:350 a blachy jak dla Blacmana

DSCF3076_zpsznga5kse.jpg

w kwestii drzwi to jednak wymieniam, w końcu to tylko 32 blaszki a w zasadzie już tylko 30

DSCF3077_zpsulzd7kwd.jpg

jutro będzie zabawa wydłubywanie iglakiem kwadratowych otworów okiennych :(

Kibicuje i tobie , jak każdemu w tym konkursie , bo sam próbuje swoich sił.

Co do wody , jeżeli chcesz ją robić , to czytałem chyba The Weathering Magazine na temat wody , to tam facet robił wodę ..uwaga.. z płatków owsianych pokrytych potem bodajże klejem ,a potem najzwyczajniej pomalowane.

Pozdrawiam i jeszcze raz dopinguje!

Kuba

Kibicuje i tobie , jak każdemu w tym konkursie , bo sam próbuje swoich sił.

Co do wody , jeżeli chcesz ją robić , to czytałem chyba The Weathering Magazine na temat wody , to tam facet robił wodę ..uwaga.. z płatków owsianych pokrytych potem bodajże klejem ,a potem najzwyczajniej pomalowane.

Pozdrawiam i jeszcze raz dopinguje!

Kuba

wiem widziałem Chris Flodberg fale robi z .... miętolonej waty

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=155661

wody nie będzie bo zdecydowanie bardziej podobają mi się full hulle. Większe pole w sponiewieraniu okrętu

Edytowane przez Gość

wiem widziałem Chris Flodberg fale robi z .... miętolonej waty

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=155661

wody nie będzie bo zdecydowanie bardziej podobają mi się full hulle. Większe pole w sponiewieraniu okrętu

Nieee no ok .. to tylko była propozycja , a i tak bede zaglądał , ale zazdrość ściska bo jestem gorszy od większości tutejszych konkursowiczów

E tam, okręt to powinien być w wodzie, a nie tak jak wieloryb wywalony na brzeg...

Pozdrawiam

może kiedyś, w końcu cały czas chodzi mi po głowie pasiasty gneisenau z czerwonymi wieżami z działalności bałtyckiej a 40 letni model tamki akurat pod taki eksperyment zresztą w tym modelu trampek nie dał możliwości zrobienia waterline bez rozcinania kadłuba, chociaż na upartego można go wsadzić po linię wodną w jakieś płatki śniadaniowe i zalać to still waterem

w kwestii drzwi to jednak wymieniam, w końcu to tylko 32 blaszki a w zasadzie już tylko 30

Jednak się skusiłeś :P

Będę z Wami szczery to.... mój pierwszy trampek i ........ nieostatni model w zasadzie składa się sam Gdybym o tym wiedział to bym z Hipperem wystartował a tak to trudno

Ja również miałem takie odczucie podczas składania Z-25, zero problemów, chociaż jeszcze parę elementów przede mną.

Pozdrawiam

Skoren86

Okienka wymagają dopracowania. Przeszlifuj krawędzie i potraktuj je klejem Tamiya Extra Thin.

Drzwi są już przyklejone?? Jeżeli nie to dobrze bo są trochę krzywo. Elementy fototrawione które trudno przykleić radzę na początku łapać jakimś klejem kontaktowym do blaszek np.Microscale

Pozdrawiam

Mógłbyś to Seba77 omówić? Jest jakiś dobry klej do blaszek, który pozwala na manewrowanie blaszką podczas klejenia? Bo z CA to horror jest. Pytam się bo mam Szczuki z Mikromira a tam całe pokłady są klejone na blachę i nie powiem boję się tego jak cholera.

hmmm, prędzej kupię ....... pęsetkę zaciskową gdyż do tej pory korzystałem z takiej

DSCF3100_zps33ym3zwl.jpg

poprawiłem okna i zmontowałem górę. Lepiej nie da rady bez powiększających patrzałek, a moja powiększająca lupa z jarzeniówką to dramat, ciężko się pod tym operuje

DSCF3098_zpsg8b9rnre.jpg

i trochę innych klamotów w fazie lepienia

DSCF3099_zpsqiclppfw.jpg

niby skala 1:350 a rozmiar pancernika w 1:700

DSCF3097_zps7hhm6pd4.jpg

swoją drogą chyba sobie sprawię dragonowskiego smart kita (z-32 lub z-39 żeby był pasiasty )

@Paranoid

Zerknij tutajjest trochę opisane czym kleić blaszki...

pozdrawiam

Christian

Ciekawe te środki, bardzo przydatne jak patrzę. Będę musiał sobie sprawić. Dzięki

Osobiście używam tego :

http://www.mojehobby.pl/products/Micro-Liquitape.html

Pozdrawiam

Ja mam coś takiego nawet kupione do owiewek lotniczych. Dzięki!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.