jakub476 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego "Przejażdżka nim zmrozi krew w żyłach szybciej niż syberyjska zima. - Snow bEarVO" Skoro akurat konkurs startuje to spróbuje zawalczyć, czas jak dla mnie bardzo krótki (nigdy nie skończyłem w takim czasie modelu, ale licze na ciekawe doświadczenie), a ja w dodatku w skróconym... Będę musiał narzucić na ten model priorytet. Skoro temat zimowy to padło na lubianego czterołapa, w dodatku będzie biały co pewnie nieźle utrudni pracę. Otrzymał śnieżny przydomek - Snow bEarVO Zamierzam zbudować coś mniej więcej takiego: Użyje zestawu najlepszej firmy. Model ma już wklejone zderzaki. Zamierzam użyć takich felg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2015 Zapowiada się super model - bardzo fajnie, że startujesz!!! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Fajny modelik! Ja też niedługo startuje z modelem samochodu:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Nic konkretnego jeszcze nie zrobiłem, ale sporo zaplanowałem... Zaczęło się od przejrzenia pudełek i organizerów... Okazało się, że pudełkowe hamulce jak na moją wizję są zdecydowanie zbyt biedne... Znalazłem nieudane odlewy hamulców chyba z jakiejś imprezy WRC i użyje z nich zacisków. A tarcze wezmę z blaszek do Golfa R32. Zdecydowałem, że zaciski będą srebrne z czerwonymi kalkami Ap Racing. Fotele czerwone, z szelkami Takata, więc znalazłem jeszcze kilka rzeczy. Felgi pływają w docie, upały zniknęły to myślę, że jutro coś zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 2 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Września 2015 Uuuuuu - super dodatki, szykuje się poważny projekt!!! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Tak wyglądały felgi po docie i doczyszczeniu denaturatem. W podkładzie Gunze Base White. Tak wygląda podwozie prosto z pudełka. Przypomniało mi się, że w niektórych modelach wierciłem otwory w podłużnicach itp., więc postanowiłem zrobić je i tu> Poszukałem zdjęć. Źródło: http://www.lancerregister.com/showthread.php?t=385636 Po nawierceniu i pomalowaniu Surfacerem 1000. (Złamałem ostatnie wiertło 0,5mm...) I tu już Base White, w kilku miejscach wyszła kaszka ale to jutro oszlifuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Września 2015 No fele jak się patrzy! Nawet odważniki maja - nieźle! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Nie no gdzie odważniki w takim miejscu na alufelgach. To chyba mają być wentyle i certyfikaty... http://site.icbmotorsport.com/Rays_Volk_Racing/Rays_TE37RT_19X95_5X1143_25Offset_Burning_Red_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Pojazdy cywilne, to nie moja bajka, ale ująłeś mnie pracą "od spodu". Dobrze to wróży i doceniam taką robotę. Podoba mi się na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Witam, mam ten model w kolejce nie długo się za niego zabiorę;] Śledzę z ciekawością i liczę na częste aktualizacje, na pewno się czegoś nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Pomalowałem dziś felgi bezbarwnym i poprzyklejało się kilka syfów, w sumie nie wiem skąd... Potem jak chciałem je poprawić to niektóre śrubki się zalały, więc muszę je zmyć... Podwozie pomalowane już bezbarwnym, nie jest idealnie, ale w sumie wszystkie wady zasłoni reszta części... Będzie jednak przeprawa z pomalowaniem budy na biało... Został mi do wklejenia przed malowaniem tylko wlot w masce, więc postanowiłem pokazać procedure pogłębiania linii. Buda z już pogłębionymi liniami, w podkładzie kładzionym z daleko żeby uzyskać lekka strukturę do wyrównania kasty przy szlifowaniu. Jeszcze parę poprawek i zaklepanie nadkoli przed białym podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 No i fajnie. Makro powyciągało trochę farfocli w tych liniach, ale pewnie na żywo tego nie widać Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 "Zaklepałem" nadkola, przy tej grubości plastiku zawsze jest to dobry ruch... Buda po zaszpachlowaniu CA kilku rysek po pogłębianiu linii. Tak to wygląda od środka, łączenia zderzaków wzmocnione szpachlą Novol'a. Buda po kilku warstwach podkładu, jutro będę szlifować tylko gąbkami żeby zminimalizować przetarcia. PS Tak po napisaniu tego postu zwróciłem uwagę na te nity na tylnym zderzaku, które już znikają. Pomyślałem, że może je wymienię na metalowe, ale google mówi, że wcale ich nie powinno być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Felgi cudeńko Czym pogłębiałeś linie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Igłami, jest nawet ich zdjęcie. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Przerwa była spowodowana egzamin i walką z paprochami. Ale dziś mogę się pochwalić kastą i felgami już w bieli, wyszło dobrze, teraz delikatny szlif zapuszczenie linie emalią Tamiyi X-19, znaczki i clar. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to zdjęcia, na żywo model wygląda dużo lepiej, do następnych zdjęć pokombinuje z jakimś granatowym/czarnym tłem może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Felgi skończone. Dorobiłem wentyle z sześciokątnego pręta 0,5mm, długie na 1,2mm, wklejone w nawiercony dołek. Kalkomanie to wyrób Hobby Design. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Zdecydowanie idzie to w fajną stronę. Widać dbałość o szczegóły, czekam na więcej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Dzisiaj zabrałem się za opony. Aoshima dodała tzw. "naciągnięte" co mi w aucie stricte sportowym nie pasuje. Postanowiłem użyć opon które były w zestawie z evo, jednak były to 17". Zmniejszyłem ich profil szlifując od środka papierem 400, przy okazji poprawiłem bieżnik. Opony przed szlifowaniem. Opona wywrócona i założona na felgę wklejoną na aluminiową rurkę. Porównanie Po lewej po szlifowaniu. I gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Git robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Jako fan Subaru i wszelkiej maści Evo śledzę Twoje poczynania. Bardzo mi się podoba. Zawsze mnie kusiło, żeby sobie takie coś zmontować, zwłaszcza, ze miałem okazje przejechać się z Tommy Makinenem właśnie Lancerem. Do końca życia będę to pamiętał!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 19 Września 2015 Ekstra progress!!! Kapcie jak sie patrzy!!! @makinen O kurczę śle ci zazdroszczę, jak ci sie to udało załatwić? Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 @makinen O kurczę śle ci zazdroszczę, jak ci sie to udało załatwić? Pracowałem 8 lat w Philip Morris, a Marlboro było sponsorem rajdowym Makinena, a w Polsce nieodżałowanego Janusza Kuliga Tommy był kiedyś w Polsce na naszym evencie i miałem szczęście być przewiezionym Ps. Do bolidu F1 nie wsiadlem przy innej, bo....za wysoki jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Skoro koła gotowe, a na malowanie nie miałem ochoty, zabrałem się za hamulce. Jak już wcześniej wspomniałem użyłem tarcz dedykowanych do Golfa V od Crazy Modeler. Pierwszy raz takie składałem i wychodzi, że w sumie łatwiejsze to niż szlifowanie opon... A tu już po oszlifowaniu na wiertarce. Pozostaje wkleić na tarcze dzwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Hamulce gotowe. Tu zdjęcie które już pokazywałem - dawcy zacisków. Naciąłem zaciski zmniejszoną tarczą do cięcia, bo chciałem uniknąć sklejania potem połówek. Dodałem odpowietrzenia - drut 0,3mm i pręt polistyrenowy 0,5mm. Brakuje tylko kalek. I już gotowe tarcze i zaciski. (Przyłożone na sucho) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi