spiton Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Przeczytałem wstęp..... Nie znałem Cie z tej strony. Kto jeszcze wstępu nie czytał, gorąco polecam !!! Znakomita rozrywka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno Wątpliwy Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Ja również przeczytałem wstęp i nie brzmi to nawet jak żart.... takiego pokazu ksenofobii i bufonady wypada rzeczywiście "pogratulować" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Ja również przeczytałem wstęp i nie brzmi to nawet jak żart.... takiego pokazu ksenofobii i bufonady wypada rzeczywiście "pogratulować" ! dla mnie to Monty Python. Co do kamuflazy. Ten bardziej kontrastowy wyglada lepiej. Pozatym szaro-zielony Jaguar z białymi plamami, bedzxie znacznie fajniejszy i bardziej efektowny moim zdaniem. Oczywiscie zrobisz jak ty uznasz za stosowne ,-)) I ja tez nie lubie samolotów zbytnio pootwieranych. Klapy, hamulce jak najbardziej. Nawet kabinka, ale panele bym sobie darował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Nie no Sebastian, ten szaro-zielony z plamami wygląda naprawdę koszmarnie. To nie jest nawet kamuflaż, to jest jakieś kuriozalne pobrudzenie samolotu białą farbą. Gdyby to ode mnie zależało, do autor tego pomysłu do końca życia szorował by pasy startowe szczoteczką do zębów gdzieś na Alasce najlepiej. Nie i nie! Zrobię klasyczny zimowy kamuflaż, z tym że nie szaro-biały, a ciemnoszaro-bardzo jasno szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 mówiłem o tym Ten jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Ja również przeczytałem wstęp i nie brzmi to nawet jak żart.... takiego pokazu ksenofobii i bufonady wypada rzeczywiście "pogratulować" ! dla mnie to Monty Python. Chyba Monty Soloń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 mówiłem o tym(...) Ten jest fajny A to co innego. Tu się zgadzam w 100%. Właśnie w tym stylu chcę zrobić malowanie, tylko zamiast bieli użyję bardzo jasnego szarego, bo teraz to trochę sztucznie wygląda na tym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Ten kontrast jest bardzo fajny. przemyśl to jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Jest to do zrobienia, ale trzeba by to jakoś elegancko pobrudzić, zużyć. Na Twoim zdjęciu ten Jag jest jak z fabryki, zero przytarć, zero śladów eksploatacji. Ta biel musi być mocniej styrana, a ciemny szary musi być bardziej wypłowiały. Wtedy to będzie miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Jeśli chcesz uniknąć tak silnych kontrastów to pomaluj to w ciemnoszary/szary kamuflaż i wtedy biała zmywalna. A że samolot wygląda jak spod igły... No cóż zdjęcie nie kłamie i tak było. Nie rozumiem tego co napisałeś o białej farbie zmywalnej. Co do zużycia powłoki - nie robię tego modelu tak jak wygląda na zdjęciach (czyli czysto i nowo), ale tak jak chciałbym żeby wyglądał. Tak więc na pewno go styram i dodam sporo zabrudzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 To może ja otwartym tekstem napisze jak ja widzę to co chciałbym osiągnąć (czy mi się uda to inna sprawa): samolot nosi ten kamuflaż już kilka lat, jest wiec nie tylko mocno styrany, ale też i farba uległa przebarwieniom, wypłowieniom etc. Dlatego też ciemnoszary jest już trochę pojaśniały tu i tam, a białe plamy zszarzały. Do tego dochodzą zabrudzenia i inne przebarwienia powłoki lakierniczej. Dlatego uważam, że samolot który funkcjonuje w takim kamuflażu nie może być pomalowany zbyt kontrastowymi barwami. W tej chwili bazowymi kolorami u mnie są C335 czyli ciemnoszary i C311, czyli bardzo jasny szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 to ćwiczenia sezonowe. Myślę , ze po miesiącu, czy dwóch i tak go zmywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Ja przepraszam, że tak w dyskusję wskakuję ale.. otworzyłeś juz pudełko przynajmniej? PS: Ja wiem, że świeżak na tym forum jestem i powinienem siedzieć cicho jak mysz pod miotłą ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 to ćwiczenia sezonowe. Myślę , ze po miesiącu, czy dwóch i tak go zmywają. Spiton, pisałem wyraźnie - u mnie jest to stały kamuflaż, niech to będzie nawet swoiste s-f w temacie kamuflażu. Nie chcę zrobić modelu pomalowanego gładkimi plamami, bez żadnych efektów zużycia, to by nie miało dużo sensu. Ja przepraszam, że tak w dyskusję wskakuję ale.. otworzyłeś juz pudełko przynajmniej? PS: Ja wiem, że świeżak na tym forum jestem i powinienem siedzieć cicho jak mysz pod miotłą ale nie mogłem się powstrzymać Espeszyly for ju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Espeszyly for ju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Praca nad Kocurkiem wre. Dziś pan listonosz wrzucił mi do skrzynki na listy przesyłkę z zasobnikiem AN/ALQ-101 firmy Flightpath. Prawdziwy zasobnik podpięty pod skrzydłem Jaguara wygląda tak: Wedle mojej najlepszej wiedzy, brytyjskie Jaguary przenosiły te zasobniki w parze z zasobnikiem chaffów (jest na to dobre polskie tłumaczenie?) PHIMAT (jest w pudełku z modelem), zajmując w sumie dwa podskrzydłowe pylony. A tak wygląda mój 101: Produkt ewidentnie z "poprzedniej" epoki, jakość detali dość średnia, niezbyt ostra, troszkę mydełkiem zalatuje, brakuje naturalnie jakichkolwiek kalkomanii. Teraz czekam na bomby BL-755 i wtedy skompletuję wszystkie dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Trzeba było zabrać z F-16 Tamki. Pewnie i tak nie wykorzystasz, a tam jest bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Tam jest AN/ALQ-184, to zupełnie inny pod, a do tego wykorzystałem go przecież przy budowie mojego F-16CJ. AN/ALQ-101: AN/ALQ-184: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 OK, mój błąd Nie przyjrzałem się dobrze, z grubsza kształt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Skończyłem montaż Huntera, który poczeka teraz nieco na malowanie. Koteczka czas więc zacząć montować. Tradycyjnie wystartowałem od kabinki, tak dla oswojenia się z tematem. Pierwszy raz robię model Kitty Hawka i jestem ciekaw jak to będzie ze spasowaniem. Kabinka wygląda nieźle, części pasują dobrze, wszystko na razie składa się jak klocki. Na razie tylko wyciąłem i oszlifowałem wszystkie 10 części kabiny. Zmontowany na sucho kokpit wygląda następująco: Będzie tu mnóstwo blaszek, bo wykorzystam eduardowskie, oraz niektóre zestawowe, bo Eduard zrobił te fototrawionki do wersji Gr.1, która nieco różni się od Gr.3. Jak widać detale kokpitu nie są najgorsze, ale zamierzam znacznie tę część modelu zwaloryzować, ze szczególnym uwzględnieniem panelu z tyłu kabiny, gdzie jest mnóstwo okablowania, jak na zdjęciu. Brada Pitta nie będę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Bez Brada nie będzie to samo Cieszę się że wystartowałeś pogaduchy są fajne ale najważniejsze jest czytanie i oglądanie plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 No, w końcu wziąłeś się do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Powodzenia- rób jak zwykle to będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 9 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 9 Września 2015 Ładnie naciągnięte tło masz :-) Trzymam kciuki i oglądam dalej :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 No i jak tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi