Skocz do zawartości

Snow Cat czyli Jaguar 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem wstęp.....

Nie znałem Cie z tej strony.

Kto jeszcze wstępu nie czytał, gorąco polecam !!!

Znakomita rozrywka.

• Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja również przeczytałem wstęp i nie brzmi to nawet jak żart.... takiego pokazu ksenofobii i bufonady wypada rzeczywiście "pogratulować" !

dla mnie to Monty Python.

Co do kamuflazy. Ten bardziej kontrastowy wyglada lepiej. Pozatym szaro-zielony Jaguar z białymi plamami, bedzxie znacznie fajniejszy i bardziej efektowny moim zdaniem. Oczywiscie zrobisz jak ty uznasz za stosowne ,-))

I ja tez nie lubie samolotów zbytnio pootwieranych. Klapy, hamulce jak najbardziej. Nawet kabinka, ale panele bym sobie darował.

Nie no Sebastian, ten szaro-zielony z plamami wygląda naprawdę koszmarnie.

To nie jest nawet kamuflaż, to jest jakieś kuriozalne pobrudzenie samolotu białą farbą.

Gdyby to ode mnie zależało, do autor tego pomysłu do końca życia szorował by pasy startowe szczoteczką do zębów gdzieś na Alasce najlepiej.

Nie i nie!

Zrobię klasyczny zimowy kamuflaż, z tym że nie szaro-biały, a ciemnoszaro-bardzo jasno szary.

mówiłem o tym

(...)

Ten jest fajny

A to co innego. Tu się zgadzam w 100%.

Właśnie w tym stylu chcę zrobić malowanie, tylko zamiast bieli użyję bardzo jasnego szarego, bo teraz to trochę sztucznie wygląda na tym zdjęciu.

Jest to do zrobienia, ale trzeba by to jakoś elegancko pobrudzić, zużyć.

Na Twoim zdjęciu ten Jag jest jak z fabryki, zero przytarć, zero śladów eksploatacji.

Ta biel musi być mocniej styrana, a ciemny szary musi być bardziej wypłowiały. Wtedy to będzie miało sens.

Jeśli chcesz uniknąć tak silnych kontrastów to pomaluj to w ciemnoszary/szary kamuflaż i wtedy biała zmywalna.

A że samolot wygląda jak spod igły... No cóż zdjęcie nie kłamie i tak było.

Nie rozumiem tego co napisałeś o białej farbie zmywalnej.

Co do zużycia powłoki - nie robię tego modelu tak jak wygląda na zdjęciach (czyli czysto i nowo), ale tak jak chciałbym żeby wyglądał.

Tak więc na pewno go styram i dodam sporo zabrudzeń.

To może ja otwartym tekstem napisze jak ja widzę to co chciałbym osiągnąć (czy mi się uda to inna sprawa): samolot nosi ten kamuflaż już kilka lat, jest wiec nie tylko mocno styrany, ale też i farba uległa przebarwieniom, wypłowieniom etc.

Dlatego też ciemnoszary jest już trochę pojaśniały tu i tam, a białe plamy zszarzały. Do tego dochodzą zabrudzenia i inne przebarwienia powłoki lakierniczej. Dlatego uważam, że samolot który funkcjonuje w takim kamuflażu nie może być pomalowany zbyt kontrastowymi barwami.

W tej chwili bazowymi kolorami u mnie są C335 czyli ciemnoszary i C311, czyli bardzo jasny szary.

Ja przepraszam, że tak w dyskusję wskakuję ale.. otworzyłeś juz pudełko przynajmniej?

PS: Ja wiem, że świeżak na tym forum jestem i powinienem siedzieć cicho jak mysz pod miotłą ale nie mogłem się powstrzymać

to ćwiczenia sezonowe. Myślę , ze po miesiącu, czy dwóch i tak go zmywają.

Spiton, pisałem wyraźnie - u mnie jest to stały kamuflaż, niech to będzie nawet swoiste s-f w temacie kamuflażu.

Nie chcę zrobić modelu pomalowanego gładkimi plamami, bez żadnych efektów zużycia, to by nie miało dużo sensu.

Ja przepraszam, że tak w dyskusję wskakuję ale.. otworzyłeś juz pudełko przynajmniej?

PS: Ja wiem, że świeżak na tym forum jestem i powinienem siedzieć cicho jak mysz pod miotłą ale nie mogłem się powstrzymać

Espeszyly for ju.

010.jpg

Praca nad Kocurkiem wre.

Dziś pan listonosz wrzucił mi do skrzynki na listy przesyłkę z zasobnikiem AN/ALQ-101 firmy Flightpath.

Prawdziwy zasobnik podpięty pod skrzydłem Jaguara wygląda tak:

Jaguar%2Balq-101.jpg

Wedle mojej najlepszej wiedzy, brytyjskie Jaguary przenosiły te zasobniki w parze z zasobnikiem chaffów (jest na to dobre polskie tłumaczenie?) PHIMAT (jest w pudełku z modelem), zajmując w sumie dwa podskrzydłowe pylony.

A tak wygląda mój 101:

011.jpg

Produkt ewidentnie z "poprzedniej" epoki, jakość detali dość średnia, niezbyt ostra, troszkę mydełkiem zalatuje, brakuje naturalnie jakichkolwiek kalkomanii.

Teraz czekam na bomby BL-755 i wtedy skompletuję wszystkie dodatki.

Skończyłem montaż Huntera, który poczeka teraz nieco na malowanie.

Koteczka czas więc zacząć montować.

Tradycyjnie wystartowałem od kabinki, tak dla oswojenia się z tematem.

Pierwszy raz robię model Kitty Hawka i jestem ciekaw jak to będzie ze spasowaniem.

Kabinka wygląda nieźle, części pasują dobrze, wszystko na razie składa się jak klocki.

Na razie tylko wyciąłem i oszlifowałem wszystkie 10 części kabiny.

010.jpg

Zmontowany na sucho kokpit wygląda następująco:

011.jpg

Będzie tu mnóstwo blaszek, bo wykorzystam eduardowskie, oraz niektóre zestawowe, bo Eduard zrobił te fototrawionki do wersji Gr.1, która nieco różni się od Gr.3.

Jak widać detale kokpitu nie są najgorsze, ale zamierzam znacznie tę część modelu zwaloryzować, ze szczególnym uwzględnieniem panelu z tyłu kabiny, gdzie jest mnóstwo okablowania, jak na zdjęciu.

Brada Pitta nie będę robić.

BradPittGR3AJaguar2003.jpg

Bez Brada nie będzie to samo

Cieszę się że wystartowałeś pogaduchy są fajne ale najważniejsze jest czytanie i oglądanie plastiku.