Solo Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Miałem na myśli wycieniowanie, zróżnicowanie, po prostu marmurek na poszczególnych panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Ah rozumiem co miałeś na myśli, ja postanowiłem że mój raptor będzie wersją mało wyeksploatowaną więc nie cieniowałem. Poza tym bardziej podoba mi się taki jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 11 Listopada 2015 Share Napisano 11 Listopada 2015 Malowanie jak i cieniowanie paneli wyszło świetnie - gratuluję Tak jak solo pisze, szkoda że nie będzie to maszyna z mocniej zużytą powierzchnią, ale i tak jest dobrze Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 Malowanie jak i cieniowanie paneli wyszło świetnie - gratuluję Tak jak solo pisze, szkoda że nie będzie to maszyna z mocniej zużytą powierzchnią, ale i tak jest dobrze Pozdrawiam Messer Ciesze że się podoba. Co do zróżnicowania/zużycia powierzchni to nie chciałem eksperymentować na tym właśnie modelu, zwłaszcza że wiele zabiegów modelarskich jest dla mnie ciągle nowością, a prawdopodobność że na końcu wyjdzie nienaturalnie albo po prostu słabo była niestety duża. A teraz kalkomania. Jakość wiadomo cartograf, tutaj nie ma co narzekać. Ale postanowiłem nakładać kalki paroma różnymi specyfikami - Micro Set i Sol, Mark Fit, Decal fix Humbrola, MR. Setter i Softer Gunze. Sam nie wiem skąd się u mnie wzięło tyle płynów do kalkomanii ale mniejsza z tym I co ciekawe najgorzej wypadły płyny mr hobby, po których spodziewałem się więcej, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi to prosiłbym o info jak u niego to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Listopada 2015 Share Napisano 11 Listopada 2015 Kurka wodna, zawodowo Ci wychodzi ten F-22... Aż poczułem lekkie ukłucie zazdrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 Ja tez.Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Witam Zakończyłem pierwszy najważniejszy etap prac nad F-22, czyli skończyłem wszystkie operacje przy płatowcu. 1. Najpierw "złoszowałem" całość: 2. Niestety moje umiejętności nie pozwoliły mi na wykonanie sfatygowanej powłoki, a w przypadku Raptora jest to dość trudne. Dlatego postanowiłem dość solidnie go przybrudzić, czyści brudzeń została wykonana na podstawie z realnych zdjęć, ale czięść to trochę sf: 3. Na koniec podoklejałem stateczniki poziome oraz pionowe, koła oraz rurki pilota i pokryłem na zakończenie całość matowym lakierem Alclada: Teraz przede mną ostania część roboty. Trzeba wykonać owiewkę, uzbrojenie, dysze wektoru ciągu, oraz wszelkie klapy luków uzbrojenia i podwozia. A jak starczy czasu to może pokuszę się o jakąś podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Świetnie to wygląda jest pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Godny Ładna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 No niestety, muszę trochę skrytykować., Tak jak do tej pory ładnie go malowałeś, tak teraz brudzenie jest zupełnie nieprzekonujące. Nie mam pojęcia po co wymazałeś cały model tym brunatnym washem, ale efekt nie jest dobry. Masz tu i tam jakieś przypadkowe smugi i plamy. O ile jeszcze spód maszyny może być, tak góra dla mnie nie wygląda dobrze. Nie do końca wiem co chciałeś osiągnąć, ale to co widać, po prostu nie wygląda realistycznie. Może to być wina zdjęć, ale oceniam to co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 No niestety, muszę trochę skrytykować.,Tak jak do tej pory ładnie go malowałeś, tak teraz brudzenie jest zupełnie nieprzekonujące. Nie mam pojęcia po co wymazałeś cały model tym brunatnym washem, ale efekt nie jest dobry. Masz tu i tam jakieś przypadkowe smugi i plamy. O ile jeszcze spód maszyny może być, tak góra dla mnie nie wygląda dobrze. Nie do końca wiem co chciałeś osiągnąć, ale to co widać, po prostu nie wygląda realistycznie. Może to być wina zdjęć, ale oceniam to co widzę. Ten brudny wash to zwykły wash po prostu nie wytarłem go dobrze w miejscach blaszek, ale dla mnie wtedy wyglądało to dobrze, może zdjęcia troszkę to podkreślają ale generalnie mi się podoba. A co do różnych smug to specjalnie je zostawiłem miały symulować lekkie przybrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Smugi same w sobie nie są złe na modelu samolotu, bo i na prawdziwych maszynach trochę ich jest. Tutaj chodzi o to, że te smugi są takie, jakby to powiedzieć, pozostawione same sobie, bez kontekstu trochę. Brakuje do kompletu zabrudzeń obszarowych, przecież po takiej maszynie chodzi obsługa, osiada kurz, powierzchnia wygląda na bardzo zróżnicowaną. Takie zabrudzenia warto dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Witam Prace nad modelem wyszły na ostania prostą. Przygotowałem wszystkie pozostałe elementy do malowania i końcowego wykańczania. Najwięcej czasu zajęło wykonanie klap luków uzbrojenia, oraz jestem w trakcie wykonywania też podstawki pod model, ale na razie nie ma czego pokazywać w tej kwestii. Sama aktualizacja ma charakter czysto kronikarski bo nic odkrywczego nie zrobiłem ale postanowiłem to pokazać. Całość gotowa do malowania: Tak jak wspominałem model jest już na ostatniej prostej, dla tego dodam jeszcze tylko 1-2 aktualizacji przed opublikowaniem finalnej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Witam Wszystkie elementy zostały przygotowane do finalnego montażu. Podstawka tez jest na ostatniej prostej finalnej, ale ona do zobaczenia dopiero z gotowym modelem. Skończyłbym tak z dwa tygodnie wcześniej ale strasznie się rozleniwiłem w grudniu i dlatego strasznie wolno mi to wszystko szło. Na koniec takie mały prośba, chcę napisać takie dłuższe posumowanie modelu i nie wiem czy lepiej tutaj w warsztacie czy dopiero w finalnej galerii ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 W galerii. Świetnie ten model wygląda. Oby w galerii miał trochę lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Witam Model całkowicie skończony, jutro galeria, mam nadzieję że lepiej zdjęcia wyjdą ale dla mnie na razie czarna magia to jest, wiec zobaczymy jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi