raptorf22 Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Arek ten linkowany model to 1/72 czy 1/48 Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Tamka 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Wczoraj jeszcze zrobiłem małą próbę na boku, dość dobrze wygląda opcja taka, że kładziemy najpierw czysty metalik i na to mocno rozcieńczoną warstwę szarości. Od spodu przebija lekko ten połysk więc ziarno nie jest widoczne. Można w sumie eksperymentować z złotym metalizerem miejscowo, lub miejscowo tylko dać mieszanki z metalizerem, cały nie musi się błyszczeć, opcji jest kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Witam Znalazłem takie ciekawe zdjęcie na którym bardzo fajnie widać tą metaliczną powłokę na F-22. Chyba najlepiej będzie spróbować doprowadzić malowanie jak najbardziej przypominające właśnie ten stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Witam Trochę minęło od ostatniej aktualizacji, ale czasu na modelowanie raptorka też nie miałem za wiele. Dopiero w czwartek udało mi się ukończyć całość i przygotować do nałożenia podkładu. Zdecydowanie najwięcej czasu ( i nerwów ) zajęło mi położenie wszystkich blaszek na kadłub, niestety mój mały staż w pracy z elementami fot doprowadził do momentami sporych problemów, ale na szczęście udało mi się jakoś z tym uporać, ale dobonder lał się strumieniami głownie do oczyszczania miejsc gdzie ca wypłyną z pod blaszki podczas dociskania. Każdego wieczora musiałem strzelić sobie kielicha dla ukojenia nerwów spowodowanych tymi blaszkami Potem po odtwarzałem wszystkie elementy które podczas szpachlowania znikły, nie było tego dużo. Nam koniec maskowanie które również zajęło trochę czasu, ale ta praca była nader przyjemna, wiec wspominania nader pozytywne: Teraz zajmę się próbami otworzenia powierzchni F-22, wykorzystując rady forumowiczów, jak tylko będę jakieś efekty to pokażę co i jak i wtedy się wybierze najlepszy sposób malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Super wygląda z tymi blachami! Naprawdę, nie spodziewałem się że to tak ładnie wyjdzie. Teraz czeka Cię sporo pracy z maskowaniem tych wypukłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Nie koniecznie. Tylko bardzo mały procent tych blaszek ma inny kolor, zdecydowanie to nie jest tak jak w F-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Elegancko- jak uda się Tobie oddać te dyskusyjne "walory" powłoki, to będzie świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Niech "przeciera temat", będzie nam łatwiej malować ten model, gdy się na niego zdecydujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Jak z grubością tych blach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 To chyba standardowa grubość blach Edka, czyli dość znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Dokładnie normalna grubość edka. Wydaje mi się w porządku, poza tym patrząc na model hasy to wydaje się że tam "seryjne" panele są grubsze niż blaszki edka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Tak czy inaczej, są na pewno za grube. Gdybyś jednak zostawił je nie pomalowane kolorem odróżniającym je od koloru kadłuba, to na pewno nie będzie się to rzucać w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Witam Zakończyłem dzisiaj testy jakim sposobem najlepiej pomalować mojego raptora. Wiozłem kawał 2mm płyty polistyrenowej o rozmiarach mniej więcej 16x24 podzieliłem za pola i testowałem warianty mieszania farba i nie tylko, i najciekawsze efekty osiągnąłem w: 1. najpierw supermetalizer SM-05 Super Titanium potem na to lekka mgiełka farby przypominającej kolor F-22 w tym przypadku mieszanina C308 z C317 ( proporcje były mniej więcej potem się jeszcze całość dopracuje) 2. najpierw C008 a na to tez lekka mgiełka koloru poszycia 3. mieszanina C008 z C308+C317 4. mieszanina SM-05 z C308+C317 Generalnie najlepszy efekt końcowy dało połączenie nr3 porównując ze zdjęciami z forum oraz z internetu. Niestety na zdjęciach nie widać żadnej różnicy, która gołym okiem jest widoczna, ale zdjęcia dodam i tak. Oczywiście całą mieszanka będzie dopracowana jeszcze dokładniej, i wtedy pomaluję jakiś testowy model pól na pół ( połowa kolorem zwykłym szarym a połowa moje mieszanką) i dodam zdjęcia i się zobaczy co i jak. Mam natomiast mam pytanie czy/jak wykonać te specyficzne panele widoczne na spodzie F-22 poniżej, zwykłym clearem tego raczej nie wykonam, jak by ktoś miał pomysł to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 No jak to jak: maskować i malować innymi odcieniami. Tutaj nie ma co kombinować inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Tylko maskowanie od taśmy i mocno rozcieńczone warstwy. Większym problemem będzie kształt tych podmalówek i paneli, dopasowanie tylko na oko. Nigdzie nie znalazłem narysowanej struktury poszycia tego samolotu. Pod wpływem Twojego, dłubię na boczku swojego 1/72. Jak oceniasz przyczepność farb do powierzchni SM , czy lekko polerowałeś? Sam robiłem próby na podkładzie z metalizera i widzę że farby trochę 'płyną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Dlaczego na metalizerach się nie trzyma ? Na alcladzie nie wiem jak jest bo jeszcze nie malowałem na nich farbą, ale robiłem testy ze polerowaniem farby położonej na SM-05 oraz przyklejałem taśmę maskującą tamki tą 18mm odrywałem na rożne sposoby szybko jak i wolno oraz pod np 2 godzinach przyklejenia i ani razu nie odeszła mi farba. Natomiast to właśnie na C8 gunze farba nie trzyma się wcale. Oczywiście używałem szarych C308+C3017 nie wiem jak by się trzymały farby akrylowe które mają gorszą przyczepność. A sama przyczepność farby C jest bardzo dobra do super metalizera, przynajmniej u mnie, nic nie pływa jak to ująłeś Co do paneli to jeszcze po testuję, jak nie będzie satysfakcjonującego efektu to dam sobie porostu spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Ja używam farb z serii H, ale wobec tego rozcieńczę sobie Leveling Thinerem do C. Same Gunze H dobrze trzymają podłoża, nie miałem z nimi problemu, chodzi tylko o samo malowanie na metalikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Witam Prace idą dalej swoim tempem. Położyłem na cały samolot podkład mr surfacera 1200 a potem przeszlifowałem całość gąbka ścierną tamki o gradacji 3000. Potem mozoliłem się z preshadingiem, który płożyłem dość grubo ponieważ warstwa właściwego koloru musi być położona dość gęsto aby dała ładny metaliczny połysk o ile w ogóle całkowicie nie zniknie (preshading) pod warstwą lakieru, najwyżej malowałem na darmo. Obecnie model prezentuje się tak: Teraz czas na właściwe malowanie, kolory wymieszane i przygotowane zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Witam Prace malarskie postępują do przodu. Pomalowałem cały samolot kolorem podstawowym, a stateczniki poziome oraz pionowe dostały również pasy pomalowane jaśniejszym kolorem C308, i co ważne one jedyne na całym płatowcu są szare bez domieszki srebrnego C008. Teraz malowanie pozostałych pasów, a na koniec szare łaty na które mam już przygotowany odpowiednio wymieszany kolor. Niestety na koniec muszę dodać że ten połysk metaliczny słabo widać na zdjęciach. W realu samolot położony w cieniu wydaje się szary, natomiast jak dam do pod światło wtedy widać jego metaliczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Tego połysku w ogóle nie widać, jak i również kolorów, bo masz niezbyt dobrze ustawiony balans bieli. Tło powinieneś mieć białe, a nie w kolorze łososiowym. Popracuj nad tym, bo zdaje się że fajny model robisz, ale nie za dużo z tej fajności widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Balans bieli to pikuś, na tych zdjęciach brak ostrości, zbyt mała głębia ostrości!!!!!! ustaw przesłonę na f / 10-15 i będzie wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Witam Zakończyłem malowanie mojego raptora, ale zanim zdjęcia z postępów prac to parę słów w kwestii zdjęć. Przede wszystkim tło zdjęć jest białe a nie łososiowe jak pisał solo, to kwestia oświetlenia dodatkowego gdzie do lampki mam zamontowana żarówkę która daje tak zwane światło ciepłe a nie zimne, zostanie to oczywiście zmienione za jakiś czas. Co do ostrości, fotografię dotychczas wykorzystywałem tylko bardzo okazyjnie i korzystałem ze zwykłej cyfrówki a nie lustrzanki. Jak tylko powróciłem do modelarstwa to zaczęłam wykorzystywać lustrzanką ( nikon D80 ). I żeby nie było że nie zaglądałem do instrukcji, zaglądałem zaczęłam wykorzystywać tryb zdjęć "P" oraz ostawiać przysłonę ale dalej daje to marny efekt. Teraz czas na lakier bezbarwny i zacznie się zabawa z kalkami, którą tak swoją drogą bardzo lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Ogromnie mi się podoba to malowanie. Gdybyś jeszcze pocieniował panele wewnątrz tych ciemnych łat, to wyszedłby prawdopodobnie piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Ogromnie mi się podoba to malowanie.Gdybyś jeszcze pocieniował panele wewnątrz tych ciemnych łat, to wyszedłby prawdopodobnie piękny model. Panele były cieniowane, i teraz nie da się zwalić na jakość bo to widać zwłaszcza na ostatnim zdjęciu ze statecznikami, zobacz jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi