KW-2 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 2 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego W konkursie nie mogło zabraknąć i mnie, wiec prezentuje wam mój warsztat w którym przedstawię budowę mojej dioramy pt. "Zabójczy Mróz"-opuszczony okop Praca będzie przedstawiać opuszczony okop w którym będzie hulał mróz może pokuszę się nawet o jakiegoś trupa:) Zobaczymy co z tego wyjdzie, diorama będzie miała 10cm szerokości 4cm wysokości i 7cm długości Na razie czekam na jeszcze kilka rzeczy ale kiedy już przyjadą to zabieram się ostro za robotę żeby się wyrobić w czasie:) hehe Pokaże regulaminowy in-box heheheh I wymiarowanie dioramy:) I to na razie tyle czekajcie na dalsze postępy które już niebawem nastąpią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 13 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2015 Zapowiada się bardzo ciekawie. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Kibicuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Verlinden wypuścił kiedyś kościotrupy. Jeśli szukasz czegoś takiego to możesz rozważyć kupno. Przyjemniaczki. Verlinden 2019 (w zestawie dwie sztuki) ps. jeśli możesz to nie używaj tych rzeczy z woreczków bo to dziadostwo (chyba ,że małą ilość). Lepiej trawa różne rozmiary, klej ,farba-pigment,kamyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 (edytowane) Zapowiada się bardzo ciekawie. Pozdrawiam Christian Też tak myślę hehehe Verlinden wypuścił kiedyś kościotrupy. Jeśli szukasz czegoś takiego to możesz rozważyć kupno.Przyjemniaczki. Verlinden 2019 (w zestawie dwie sztuki) ps. jeśli możesz to nie używaj tych rzeczy z woreczków bo to dziadostwo (chyba ,że małą ilość). Lepiej trawa różne rozmiary, klej ,farba-pigment,kamyczki. O to mi chodzi! Dziękuje bardzo! PS. Tak zrobię, dzięki za uwagę! Kibicuję!!! Dziękuje! Edytowane 14 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Czy takie wymiary okopu będą Ok.? Myślałem długo i w końcu będzie takich rozmiarów: Długość-10cm czyli w rzeczywistości 28.5 metra Wysokość-4cm czyli 140cm Szerokość okopu-4cm czyli 150cm w rzeczywistości Szerokość paska trawy i worków z piaskiem-2cm czyli 70cm Proszę o odpowiedz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 https://www.google.pl/search?q=wymiary+okop%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI_vqv892AyAIViPNyCh30yAKu&biw=1152&bih=509 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 https://www.google.pl/search?q=wymiary+okop%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI_vqv892AyAIViPNyCh30yAKu&biw=1152&bih=509 Ok mała poprawka wzorując się na tych zdjęciach z linku i jeszcze innych dioram tej tematyki doszedłem do wniosku że wysokość to będzie jednak 170cm czyli tyle co średnia wysokość człowieka szerokość 150 czyli tak aby się minęło dwóch chłopa A długość to już zależy tylko od autora bo można zrobić 12m okopu a można i 50m (oczywiście wymiary rzeczywiste ja zrobię coś około 4-5 metrowy kawałek okopu) Pozdrawiam KW-2, już niedługo dalsze postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Pora pokazać co tam sobie dziś podłubałem:) A przy okazji podłapałem chłopaków do pomocy przy budowie okopu:) Pozwólcie że za nim ich przedstawię pokażę co zakupiłem do lepienia worków z piaskiem Glinka rzeźbiarska... A teraz pora na moją ekipę! Przedstawiam wam moich czterech pomocników! Wzięli ze sobą sprzęt ciężkiej maści! hehe Umowa spisana więc zabrali się do pracy i oto efekt: To coś czyli kawałek miedzianego druciku ma imitować druty zakopane do połowy w ziemi, a z resztą sami zobaczycie w dalszych relacjach:) To na razie tyle na dniach przyjdzie przesyłka od Pedzelka to będziemy dłubać dalej! Chłopaki idą do domku na zasłużony odpoczynek (chłopaki to pozostałość z mojej kolekcji lego z dawniejszych czasów jak widać opłacało się kilku zatrzymać na pamiątkę i raczej tak szybko o nich nie zapomnę...hehehe) PS. Czy szczury mogą grasować po okopie zimą??????? Pozdrawiam! C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 C.D Jutro przyjdzie przesyłka z beczką, hełmami i trupem Niemca ale na razie z niecierpliwości zrobiłem coś takiego: Ale za nim wam to pokaże to tradycyjnie fotka nowe nabytku (czyli jakiś narzędzi, elementów itp., tak będzie do końca warsztatu z ta fotką hehehe) Pęseta do nawlekania nici i kamyczki do ziemi na dioramkę A teraz pokaże wam granat trzonkowy Made in KW-2 zrobiony z kawłka ramki od części z modelu i jakaś plastikowa część ucięta w trzonek, ładunek pomaluje na zielono a rączkę na drewniano A drugi przedmiot to butelka i jakaś konserwa, puszka czyli pozostałości po żywności żołnierzy resztę zjadły zapewne szczury:) hehe Zrobione z gliny rzeźbiarskiej:) Fotki: PS.1 Trochę cicho komentujcie:) PS.2 Ponawiam pytanie czy szczur mógłby chodzić po okopie zimą????? PS.3 Czy ten sposób pomalowania starego drewna będzie ok? - płukanka z czarnej Pactra - płukanka z brązowej Pactra - płukanka czarna Czy tak pomalowane drewno będzie szarawe, bo mi się wydaje że tak:) Pozdrawiam i komentujcie! A chłopaki (pomocnicy) odpoczywają przed ciężką pracą C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 1. Szczury to by chyba w norach siedziały. 2. Kolory to bardziej jakieś szarości , ale poćwicz - trening czyni mistrza 3. Ja bym ci proponował granat zamienić na granat jakiś zestawowy ,albo chociaż porównać z zestawowym , bo ten wydaje mi się lekko za duży. 4.Konserwa i butelka do lekkiej poprawy , trochę papieru ściernego moim zdaniem i jakiś rylców. Ogólnie dajesz dalej i fajnie ,że ktoś jakąś dioramkę lepi i to jeszcze okop! A nie jakieś same drzewa i czołg. Pozdrawiam ozięble (he he ) Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Jak masz zamiar robic trupa to żadnych szkieletów. Przy -40 proces gnicia nie zachodził. Ranni też zamarzali niemal natychmiast. Bardzo klimatyczny byłby przykucnięty umarlak przysypany juz lekko śniegiem. Zdrzemnął się na "chwilę" :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 1. Szczury to by chyba w norach siedziały.2. Kolory to bardziej jakieś szarości , ale poćwicz - trening czyni mistrza 3. Ja bym ci proponował granat zamienić na granat jakiś zestawowy ,albo chociaż porównać z zestawowym , bo ten wydaje mi się lekko za duży. 4.Konserwa i butelka do lekkiej poprawy , trochę papieru ściernego moim zdaniem i jakiś rylców. Ogólnie dajesz dalej i fajnie ,że ktoś jakąś dioramkę lepi i to jeszcze okop! A nie jakieś same drzewa i czołg. Pozdrawiam ozięble (he he ) Kuba 1.Tez tak myślę 2.heh:) 3.Sprawdziłem trochę za duży 4.Trochę poprawiłem Pozdrawiam! Jak masz zamiar robic trupa to żadnych szkieletów. Przy -40 proces gnicia nie zachodził. Ranni też zamarzali niemal natychmiast. Bardzo klimatyczny byłby przykucnięty umarlak przysypany juz lekko śniegiem. Zdrzemnął się na "chwilę" :] Ok, ale chodzi mi o to że ten trup już leży tak parę lat i już był przysypany ziemią i rozłożony ale dopiero teraz spadł śnieg i tego trupa rozłożonego objedzonego do kości przysypał śnieg...dorobie na tych kościach jeszcze trochę jakiegoś mięsa, mięśni, tkanki tłuszczowej i jakiś flaków itp...... Mi chodzi o to że tego pana to nie zabili podczas zimy tylko już wcześniej w lato i on się już rozkładał i tak prze kilka lat a ja pokazuję na tej dioramie jak on już jest rozłożony i wyczyszczony do kości przez szczury na przykład:) Pozdrawiam KW-2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 No to musisz troszkę przemyśleć sprawę . Okop , w którym przez 3 lata się nic nie dzieje po prostu chyba zarasta , obsuwa się ziemia i bardziej przypomina rów a niw okop. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 No to musisz troszkę przemyśleć sprawę . Okop , w którym przez 3 lata się nic nie dzieje po prostu chyba zarasta , obsuwa się ziemia i bardziej przypomina rów a niw okop. Tak mi się wydaje. No teoretycznie tak, zobaczymy jeszcze co się tam w głowie z rodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 C.D Jedziemy dalej! Może nie pokaże teraz dużo postępów ale pokaże nowe sprzęciory potrzebne mi do budowy, malowania i wykończania dioramki, zapraszam na oglądanie moich nowych nabytków a na koniec mały postęp pracy:) A więc pokaże teraz fotkę z moim zakraplaczem do odmierzania farb, rozcieńczalnika:) Teraz przesyłka farb i rozcieńczalnika (wszystko PACTRA) Przesyłka od Pedzelka za którą dziękuję! (nie pokazałem wszystkiego bo była jeszcze reszta hełmów, broń itp.) Beczka, trup, balsa i trawka przydadzą mi się najbardziej! Pozdrowienia dla Pedzelka! A teraz fotki: A teraz mały postęp czyli przycięta deska na podstawkę dioramy:) To na razie na tyle! Jeśli chodzi o kwestię trupa to ten pan zginał w lato reszta też została powystrzelana i okop opustoszał a trup zaczął się rozkładać, skubały go szczury i inne robactwo, a okop popadał w ruinę, zarastał, deski parciały i spadł śnieg a ten trup już jest rozłożony i przysypany ziemią a ja pokazuje na dioramię ten moment kiedy on już rozłożył się, przysypało jego szczątki ziemią i jego kości już tylko tam leżą i spada śnieg na te kości:) Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 25 Września 2015 Hahahahhaha :-) KW-2 masz mój głos na najbardziej oryginalny warsztat tego konkursu o ile nie roku. Progres mnie rozwalił, zwłaszcza fota zakraplacza. Chociaż deska tez ma moc... Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 Hahahahhaha :-) KW-2 masz mój głos na najbardziej oryginalny warsztat tego konkursu o ile nie roku. Progres mnie rozwalił, zwłaszcza fota zakraplacza. Chociaż deska tez ma moc... Pozdrawiam Christian No i o to chodzi! Nagroda za warsztat jest spoko! heheheheh Spokojnie z tym progresem się dopiero rozkręcam niedługo więcej postępów będzie (na serio hehe) Pozdrawiam KW-2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 C.D Mały postęp czyli pomalowany trup, pomalowana beczka, hełm i sklejony szkielet okopu, obróbka balsy:) Fotki: Czy te zdjęcia w poprzednim poście widać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Nie długo dalsze postępy z prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Kolor munduru do mnie nie przemawia , wzorujesz się na jakiś konkretach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Kolor munduru do mnie nie przemawia , wzorujesz się na jakiś konkretach? Jeszcze będę trochę dopracowywał trupa więc spróbuję go trochę podrasować Nie w malowaniu tego trupa nie wzorowałem się na niczym... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Kolor munduru do mnie nie przemawia , wzorujesz się na jakiś konkretach? Jeszcze będę trochę dopracowywał trupa więc spróbuję go trochę podrasować Nie w malowaniu tego trupa nie wzorowałem się na niczym... Pozdrawiam! To popatrz w internecie , bo skoro to szwabik , to może jakieś szarości , choć zależy jak rok , bo oni mieli multum kamuflaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Kolor munduru raczej nie podobny do zadnego z odcieni tzw. feldgrau. Helm, na jednych zdjeciach wyglada jak calkowiecie zardzewialy, na innych jak fabrycznie nowy. Co by nie bylo nie moze wygladac ani tak ani tak. Kolor powinien oscylowac wokol czegos takiego i nawet zakladajac ze gosciu lezy kilka lat i sie "sezonuje" razem z fantami ktore sa na nim to garnek nie bedzie nigdy calkiem zardzewialy. Nawet do dzisiaj wyciaga sie z ziemi (!) metalowe graty na ktorych sa choc resztki oryginalnej farby a jak sam pisales ten tutaj lezal na powietrzu ledwie kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Kolor munduru raczej nie podobny do zadnego z odcieni tzw. feldgrau. Helm, na jednych zdjeciach wyglada jak calkowiecie zardzewialy, na innych jak fabrycznie nowy. Co by nie bylo nie moze wygladac ani tak ani tak. Kolor powinien oscylowac wokol czegos takiego i nawet zakladajac ze gosciu lezy kilka lat i sie "sezonuje" razem z fantami ktore sa na nim to garnek nie bedzie nigdy calkiem zardzewialy. Nawet do dzisiaj wyciaga sie z ziemi (!) metalowe graty na ktorych sa choc resztki oryginalnej farby a jak sam pisales ten tutaj lezal na powietrzu ledwie kilka lat. Co do rdzewienia to bym się nie zgodził , leżeć na powietrzu a zakonserwowany w ziemi to różnica , więc wydaje mi się ,że trochę rdzy powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi