mikemc Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Witam Czy ktoś ma jakiś pomysł jak wykonać rigging dla brytyjskich samolotow z WWI. Posiadam modej WIngnut wing w skali 1/32. Wiem ze olinowanie w brytyjskich płatowcach jest zrobione z płaskich metalowych taśm. Wiez linka z EZ line nie nadaje się. Wiem ze RP Productons ma blaszki do wykonania płaskiego olinowania, ale słyszałem że wykonanie olinowania za pomoca PE cięzko wykonać (blaszki wyginaja się tracą naprężenie etc).Więc pomyślałem że ktoś już dawno wymyślił jakiś fajny patent na rigging dla brytyjskich samolotow z WWI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Oral b robi fajną nić dentystyczną ( dental floss ) która jest w rzeczywistości paską tasiemką. Powinno sie nadać i nie będzie drogie. przychodzi w rolkach po 25 m WIELKIE JOŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Dziękuje za pomysły. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne porady to chętnie je wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Nić elastyczna do wrabiania ;) - to taka płaska tasiemka - sam kupiłem do robienia naciągów ale w 48 trochę ciężko. Cena bardzo niska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 19 Września 2015 Znam speca od tych modeli. Podj mi konkretny model to kolegę zapytam (on zrobił,juz wszystko od wingnut) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Witam Nić elastyczna do wrabiania ;) - to taka płaska tasiemka - sam kupiłem do robienia naciągów ale w 48 trochę ciężko. Cena bardzo niska... Co to jest nić do wrabiania ? A tak konkretnie to chodzi mi o model DH.9a 'NINAK'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 21 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 21 Września 2015 Ok, rozmawiałem z kolegą który jest specem od Wingnut - i on polecił taki produkt: http://www.amazon.com/PRYM-977770-Knitting-elastic-transparent/dp/B0019KAEZG Dodatkowo Wingnut - oferuję ten sam materiał na swojej stronce: http://www.wingnutwings.com/ww/498C351B5F7764B338D358C55C63E8FF A tutaj dostępny produkt w PL sklepie: https://wloczkowo.pl/pl/p/Elastyczna-nitka-do-wrabiania-w-sciagacze-PRYM-977-770/1422 pozdrawiam Christian P.S. Zresztą przeczytaj sobie jego wiadomość: "If your friend wants a good rigging material I suggest 'Prym' Knitting in Elastic as it is flat and can replicate RAF wire as used on the DH9a. This can be obtained from Wingnut Wings direct. I hope that this is of use. All the best" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Witam Reflect Thx for info. Zainteresuję się tematem. Cheers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Cały ambaras polega teraz na tym aby tę nić tak przykleić by była nie poskręcana i ułożyła się faktycznie na płasko od zastrzału do zastrzału. Gołym okiem tej 'płaskości" nie zobaczysz więc jak ją odpowiednio przykleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 … by była nie poskręcana i ułożyła się faktycznie na płasko … Gołym okiem tej 'płaskości" nie zobaczysz więc jak …Skręcenie powoduje wzrost energii potencjalnej napiętej taśmy ⇒ umocować jeden koniec, a drugi obciążyć ciężarkiem i pozwolić na swobodne odkręcenie, aż ustaną drgania torsyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi