Markuz Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Witam. Ostatnimi czasy strasznie mnie naszło na Shermany. Polskiego TOBRUKa już rozpocząłem, prace trwają. A w tzw. między czasie rozpocząłem dłubanie przy kolejnym modelu. Tym razem padło na M4A2 z działem 76 mm i mokrymi magazynami amunicji. Można powiedzieć, że był to "model eksportowy" którego większość produkcji przeznaczono na realizację Lend Lease Act. Znaczna ilość tych wozów trafiła do ZSRR. Jako baza posłuży mi model Italeri. Długo zastanawiałem się nad malowaniem i ostatecznie wybrałem malowanie RKKA. Bezpośrednim impulsem do takiej decyzji było poniższe zdjęcie. Co prawda przedstawia ono inną trochę wersję ale podoba mi się sama scena. Model w założeniu miał być zbudowany prosto z pudła, ale jak to u mnie bywa nie obeszło się bez dodatków. Lufa RB Models już zamontowana, czekam na przesyłkę z lufami do karabinów Browning M1919 Master-model i blaszki Eduarda. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem gąsienic ogniwkowych. Stan na dzień dzisiejszy wygląda tak: obrobione i polepione koła oraz wózki jezdne, kadłub sklejony, na wieży nałożona imitacja faktury odlewu. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 M4to mui ulubionny czolg bende kibicowal nie zapomnj o faktuze na oslonie transmisi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Dzięki za zwrócenie uwagi. Może mi ktoś coś bliżej powiedzieć o gąsienicach do shermana od BRONCO AB 3546. Jak ze składalnością i czy trzeba zakupić w zestawie beczkę nerwosolu? Edytowane 1 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Tu masz na ulicach Wiednia, tez oczywiscie sowieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 No jest kupa roboty, bo każde ogniwo składa się z pięciu elementów. Przy około 200 ogniwami daje to 1000 części do wycięcia z ramek. Ja robiłem inaczej niż instrukcja pokazuje. Najpierw kleiłem zęby do łącznika a potem dopiero sklejałem obie części nakładki. Zachowałem w ten sposób ruchomość gąsienicy. Postępując zgodnie z instrukcją czasami mi się ogniwo na amen skleiło. Same gąsienice możesz zobaczyć w warsztacie z M3 Grant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Szykuje się tu moja ulubiona zapalniczka Zasiadam i czekam z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Prace chwilowo przychamowały, ale oczekiwane lufy karabinów i blaszki już dotarły więce niebawem coś zacznie się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Witam. Mała aktualizacja. Dodałem kilka blaszek, wywierciłem otwory w kopułce dowódcy i fakturę odlewu na osłonie transmisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Jako że zaczynam podpadać pod shermanię, to zasiadam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Widzę Marcin że powoli się rozkręcasz. Działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2016 Krocionorzec które kanty masz na myśli?? Bo ja w temacie shermanów to lajkonik jestem i takich szczegółów nie wyłapuję. Co do bocznych ścian kadłuba to nie rzuciło mi się to w oczy. Szczerze to nawet nie pomyślałem że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankrider Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 I to jest wczesna wersja wieży 76W z 2 dużymi włazami, a nie małym owalnym ładowniczego jak na zdjęciach. Bardziej pasuje do wczesnego m4a3 us army ta wieża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Krocionorzec które kanty masz na myśli?? Bo ja w temacie shermanów to lajkonik jestem i takich szczegółów nie wyłapuję. Co do bocznych ścian kadłuba to nie rzuciło mi się to w oczy. Szczerze to nawet nie pomyślałem że coś jest nie tak. Niezbyt precyzyjnie napisałem. Chodzi o krawędzie styku ścian kadłuba - powinny być ostre. Boczne ściany sprawdź dokładnie, mam Shermana A3 z Italeri i tam są pochylone o jakieś 2-3 stopnie. Pewnie twórca formy chciał żeby ramka łatwiej z niej wyłaziła po tłoczeniu. Efekt jest niezbyt fajny, bo przednia płyta pancerza robi się wyraźnie trapezowata a kadłub zwęża się ku górze o jakieś 1,5 milimetra... Z tego co wiem to wszystkie Shermany od Italeri(Italeri 0225 ,Italeri 0288) tak mają.Nie wiem jak Academy i Tamiya.Sam napaliłem się na Pacyficznego ale jak są takie jaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Krocionorzec masz rację różnica jest spora. Zostaje tylko żmudne szlifowanie dolnej części kadłuba. A tu to co dzieje się u mojego syna na warsztacie. Otworzył pudło z pierwszym modelem w skali 1:35 i będzie jak to określił "Fińczyk". Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Powiedz młodemu że będziesz wstawiać foty a my będziemy śledzić postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2016 To jest jego inicjatywa. Powiedział, że też chce mieć swoje forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 cos tu sie dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2019 Shermany chwilowo trafiły do szafy. Skala 1:48 ma większy priorytet na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi