Jump to content

Su-27SM, Zvezda 1/72

MadYarpen
 Share

Recommended Posts

hzN11oc.jpg

Witam wszystkich.

Z niekłamaną przyjemnością, po 9 miesiącach pracy, prezentuję gotowego Su-27 SM.

Pudło plus blaszki eduarda w kabinie, trochę ołowianych drutów i dodatkowego plastiku w komorach podwozia, plus poprawione czubki rakiet.

Jestem zadowolony, mimo oczywistych błędów. Silniki to była pierwsza poważna zabawa z metalizerami, i chociaż przesadziłem z przypaleniem to mogło być gorzej. Najfajniej chyba mi wyszedł preshading.

Sam zestaw polecam, jest bardzo dobrej jakości.

Jest to mój 2/3 model robiony po przerwie (powstawał jednocześnie z tomcatem stąd 2/3;)). Dużo mnie nauczył, oby kolejne były lepsze.

Zapraszam do komentowania, niestety nie na wszystkich zdjęciach udało mi się dobrze kolory zachować. Niestety robione telefonem, plus niebieski nie jest zbyt łatwy w obsłudze

7cigJFN.jpg

VOBKJde.jpg

7taVXrx.jpg

kaDHUVL.jpg

xRlgirv.jpg

GXZ9ix4.jpg

RS7CkMU.jpg

1McC3TN.jpg

3RlcgRm.jpg

VvelHZc.jpg

L6l0HIh.jpg

8i4VaQ7.jpg

vCpwpjD.jpg

LoyrMrI.jpg

uOnBP1O.jpg

ELSP432.jpg

AMT8uvb.jpg

SKGZdQu.jpg

1swEkrZ.jpg

6YYv8Qz.jpg

k2vHRDj.jpg

GzHXQkf.jpg

hqVYScJ.jpg

KI3PiJ1.jpg

I na koniec parę fotek z kolegą z warsztatu:

3y6VhWQ.jpg

oVhaJoZ.jpg

Zyz4fJQ.jpg

zqQcWVB.jpg

• Like 6

Fajny model w takim trochę cukierkowym kamuflażu, ale bardzo ładnie położonym.

Podoba mi się.

Troszkę brakuje mi zdecydowanego brudzenia na spodzie maszyny, trochę za mocny jest też wash w liniach podziału.

Mimo tego model bardzo udany.

Niektóre linie pogłębiałem i tutaj mam do siebie największe pretensje. Trochę mnie to przerosło. plastik jest stosunkowo miękki więc bardzo łatwo przesadzić albo zrobić coś krzywo, a jak się nie ma wprawy to ryzyko jest podwójne.

Silniki próbowałem brudzić, ale nie byłem zadowolony z efektów. Teraz są już zmatowione lekko więc bałbym się wracać do olejnej. no a w ogóle ten samolot na wszystkich zdjęciach które widziałem był bardzo bardzo czysty. (chociaż dobrych zdjęć od spodu nie widziałem,przyznaję;))

W każdym razie dzięki za miłe słowo.

• 2 weeks later...

Bardzo mi się podoba Twój wyrób, choć nie leży mi nowe kamo i jestem zwolennikiem starego, twój jednak wpada w oko, aczkolwiek popełniłeś błąd w rozmieszczeniu kamo, nie wiem jak instrukcja podpowiada, ale ja mam zdjęcia i są inaczej one rozmieszczone. Plus, że nie naciapałeś uzbrojenia bo to psuje całą linię samolotu, no i delikatnie bym sfatygował jeszcze dół

Miałeś wszystko jak na talerzu RF-92211 wystarczyło wpisać w google, nadmienię, że to jest samolot użytkowany w Lipiecku:

https://www.google.com/search?q=RF-92211+/+04+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D1%8B%D0%B9&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIv7H32sXUyAIVhjkaCh2Ssw04#imgrc=_

Jak ktoś potrzebuje zdjęcia Su-27 proszę bardzo: http://chomikuj.pl/smialus/Zdjecia+lotnictwo+wojskowe/Su-27 pewnie coś wybierze.

• 9 years later...

Temat dawno (10lat) zapomniany ale ja szukając wiedzy o tym samolocie jakoś go odkopałem. 

Bardzo fajny modelik.

Taka refleksja mnie naszła. Zawsze myślałem że Tomcat to kawał maszyny a tu ostatnie trzy zdjęcia pokazują że Suczka jest jednak większa od Kocurka.

Chyba powoli zaczyna mnie nakręcać ten F-14.