rollingstones Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 pojazd bedzie w zamysle porzucony i przechwycony przez amerykanów a na pace bedzie bawił się mały chłopiec którego opier.. bedzie dziadek. - calosc powinna sie nazywac - "Wojna pokoleń" rollingstones - przestan zadreczac wszystkich samymi fotkami - napisz cos wiecej o technologii produkcji takich efektow/modeli. Pozdr. Pawel Paweł - sprawa jest prosta - wybierasz kolor bazowy w tym przypadku jaśniejszy od od ogólnie stosowanych. Ja użylem 103 Humbrola. Na to poszło wstepne malowanie aero mgielek róznych odcieni piaskowych valleyo. Nastepnie sidolux z wodą i kilka kropli opózniacza - dwie warstewki. Model im więcej ma zróznicowanego koloru podstawoego tym lepiej. Nastepnie farby olejne głównie bąż van dycka, mocne nalożenie co kilka punktów w szczelinach i na to wite spirit miękim pędzlem ale bez zalewania modelu. potem rozprowadzasz to patyczkami higienicznymi. róznicujesz wygląd modelu po raz kolejny. Następnie farbami valleyo i hobby color w ciemno brązowych kolorach malujesz odpryski. W tym momencie wracamy do oleji artystycznych. Z palety wybierasz sobie brązy i rdzawe i malujesz od kolorów mini , rdzu i czego Ci dusza potrzebuje, dorabiająć na palecie kolorki. Uzywasz white spirytu jako rozpuszczalniku. Jak coś spierniczysz to ścierasz wacikiem. No i to po krótce tyle. Ślady benzyny to oleje ale czarne z tego co pamiętam dwa rodzaje czerni. Dodajesz kolejnych odcieni brązów celem kolejnego zróżnicowania aż do skutku czyli kiedy Ci sie podoba . I tak w wielkim skrócie. Proste jak drut. Zobacz sam PS Dioramka jeśli Ci nie przeszkadza nazywać się będzie WOJNA POKOLEŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Dobra nie gadaj tyle "pokazuj" fotki :D A tak na marginesie znalazłem na necie coś podobnego: http://www.rlm.at/galerie/995/eurom07_026.jpg Edytowane 16 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 Dumo strona wcześniej bracie Slowo nie widziałem tego - jak bym widział to przrobił bym na zielonego w plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Grudnia 2007 Share Napisano 20 Grudnia 2007 A ja mam pytanie natury technicznej. Do wszystkich operacji z olejami artystycznymi używasz White Spirita tak? Bo ja się dzisiaj zaopatrzyłem (raczej Pani Mikołajowa mnie zaopatrzyła) w takowy, produkcji "Fundacji Egit". Czyli polski, najtaniak - 3,5 zł za 150ml. Jakiego Ty używasz? Talensa czy jeszcze innego? Przeprowadziłem szybkie próby dzisiaj i ogólnie oceniam, że oleje fajniej się zachowują w kontakcie z White Spiritem niż z Rozcieńczalnikiem Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 20 Grudnia 2007 Share Napisano 20 Grudnia 2007 Przeprowadziłem szybkie próby dzisiaj i ogólnie oceniam, że oleje fajniej się zachowują w kontakcie z White Spiritem niż z Rozcieńczalnikiem Wamodu. bo White Spirit to standardowe/dedykowane medium do oleji artystycznych obok terpentyny, a rozcienczalink Wamodu do uniwersalny rozcienczalnik do chemii modelarskiej a nie dla plastykow a jak wiadomo zawsze najlepiej uzywac substancji dedykowanej do danego medium ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2007 reggy, ten fundacji egipt też da radę choć talensa jest bardziej łagodny. Ale dawałeś dobry podkład z sido także winno być oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 Wymyśliłem patent na koc w kratkę - zdjęcia jutro. Ale wygląda przednio. Kocyk będzie wisiał na hakach od mocowania gąsienic. Załoga w postaci chłopca i dziadka przybyla dziś pocztą tak że postepy bedą widoczne w ciagu kilku dni. Zastanawiam sie nad friulami i lekkim rozwaleniem podwozia ale jeszcze to przemyślę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 Super relacja, mimo małej ilosci fotek :-))) Jednobarwne malowanie jest super. ma w sobie coś wytrawnego. Poza tym jest dosyć rzadkie. Mało kto jest w stanie sie powstrzymać,żeby nie walnąć panterki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2007 Spiton - zdjeć mało bo mało się dzieje. Miałem pokazć kocyk lecz moja córcia była szybsza i dziś muszę zrobic jeszcze raz. Wczoraj w nocy dokończyłem wstępnie koła - dziś dalsze malowanie podwozia i nakladanie zaschniętego błota. Teraz wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2007 Postęp prac I warstwa zaschniętego odpadającego błota (wkrótce kolejne różnicowanie kolorystyczne ............) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 jak na bloto slaba fota ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Bardzo mi się podoba. Pokazujesz, że jednolite malowanie nie musi być monotonne! Jak dla mnie model robiony z ogromnym smakiem i talentem! Powodzenia! P.S. Tygrys do konkursu dotarł? Kiedy start? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2007 Fakt - fota byla slaba bo na szybko robiona - schło błoto a ja szybko musiałem dodawać kolejne warstwy. Ale chcialem dla pamięci zachować ten widok pierwszej warstwy. Reggy - tygrys dotarł i jak skonczę z Jagdtigerem zabieram sie za niego. Malowanie bedzie prawdopodobnie zimowe spod ktorego prześwitywac bedzie trójkolorowe kamo . Zastosuje tu technikę z lakierem do włosów. To taka pierwsza koncepcja ale podoba mi się że chyba się skuszę. Po za tym nie mam nic w zimowym kamo Dziś kolejne zdjecie podwzia. Wyszlo cacy jestem bardzo zadowolony z efektu. Muszę teraz podmalować zacieki i biorę się za dewastacje kół. Koła chwilowo nie będą blocone. NIe wiem jeszcze dokładnie jak bedzie wyglądałądiorama a muszę je dopasować kolorystycznie do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Zastosuje tu technikę z lakierem do włosów. Fajna sprawa - testowałem na Shermanie ale w 72. Będzie ciekawy model! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2007 Wygląda to teraz tak - ja jestem zadowolony z efektu nawet bardzo. Wyszło odpadające wyschnięte błoto. A co o tym Wy sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2007 Z frontu robót - kolejne odcienie. Jeszcze chwila i koniec robót na tym odcinku ;) Pojazd jest porzucony, bloto stare i wyschnięte na wiór , odpadajcę, tak to widzę Koła pożniej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Faktura super, tylko jak dla mnie trochę za białe Taka jasna glina wyszła, ciekawie jak się będzie prezentowało na podstawce, aż nie mogę się doczekać, bo ja mam problem taki, że zawsze mi wychodzą za ciemne i dziwne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2007 Kolor jasny to pigment Miga Suche bloto, teraz jest na etapie nakladania kolejnych odcieni ziemistych. Generalnie ma byc jasno - bloto ma być odpadające zaschnięte. Jutro kolejne zdjecia .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Mach ochotę rzygnąć trochę wazeliną :-)) Jak patrzę na niektóre relacje, czy galerie, to naprawdę serce rośnie jaki tu się spotyka poziom. Zwłaszcza jeśli chodzi o pancerkę. Ale nie tylko. Jestem pod wrażeniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 26 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2007 Wstępna przymiarka kół. Oczywiście nie będą metaliczne tylko pokryte nalotem rdzy. I takie gustowne kocyki, aby ożywić trupa. Urwałem przy okazji fototrawiony element ale nie mam w domu już kleju - tak że chwilowo wybaczcie. Wkrótce naprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 jakoś mi ten kocyk dziwnie leży.. szczególnie ten wiszący na burcie.. o ile jego lewa część całkiem przyjemnie wisi, to prawa wyraźnie jest rozpłaszczona na burcie i na siłę dociskana.. spróbuj to może jakoś zawinąć pod spód bo sztucznie wygląda.. jeżeli to mają być kawałki tego samego koca to raczej bym je widział w większości na ziemi i w okolicy a nie wszystko na pojeździe.. chyba, że zróżnicujesz je i zmienisz kolory szmatek.. wtedy wyglądało by to bardziej wiarygodnie śliczna kratka - podzielisz się techniką wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Wszystko gites, ale skąd w 45 takie 3 szmatki-nówki jak ze sklepu, I to na porzuconym niszczycielu czołgów?Nie wiem jaka moda wtedy obowiązywała, ale poszedł bym raczej w jakieś brązy, Sama "szmatka" wygląda rewelacyjnie, i krata jest super !!!!!!. Ale jakoś, mi to sztucznie wygląda. Z drugiej strony człowiek źle reaguje na nowości, i może to ten efekt. Ciekaw jestem Twojej interpretacji. Co te "szmatki" tam robią? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 26 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2007 Fazzy - miałeś rację - poprawilem tak żeby bylo dobrze. Ale też tak aby gołym okiem pasowało. Zawiniecie z drugiej strony powodowało nientaturalny efekt gdy patrzyło się gołym okiem a nie przez obiektyw i zbliżenia makro. Cały problem ułożenia to też fakt jak pojazd bedzię wyglądał na diorace czyli jego pozycja końcowa dla obserwatora. Poszedłem na kompromis za twoimi radami. Jesli chodzi o szmaty to cześć z nich będzie lezała na ziemi ale to pożniej. Sama technika jest prosta dwa kolory Valleyo kawalek papieru pargaminowego ( bardziej mi sie podoba ostatnio niz chusteczka) kawałek starej firanki i aerograf. Trzeba popróbować bo za pierwszym razie nie wychodzi. Spiton - na przekór zieleń - przymierzyłem szmatki w kratki zielone, szaro zielone, zółto brazowe, czerwono żołte. W odczuciu moim i mojej żony te byly najlepsze. A skąd tam sie wzięły - nie wiem Historie zawsze mozna dorobić. Ale wierz mi na słowo z zielonymi na żywca jest zaj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 26 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Po poprawkach - i pigmentowaniu i tył wydechy wstępnie, do dalszej obróbki Edytowane 26 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Po poprawkach jest super :-)) Zdecydowanie już pasują :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi