Skocz do zawartości

Mig 29 - 1/32 - Revell - dokończenie po latach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OK. Wyjaśnię raz jeszcze choć zrobiłem to w mailu wcześniej.

Dokumentacja to zestaw zdjęć do projektu i nie powinno to dla Pana stanowić problemu by ich poszukać i mailem podesłać i taką sytuacje zakładam pisząc o 50 zł.

Wcześniej napisał Pan - cytuję:

...Niestety sam koszt projektu wycenił Pan drożej niż kalki od Phoenix (przy zakupie na dwóch)...

To się ma raczej nijak do 50 zł i o tym napisałem.

Proszę też nie łączyć kwestii projektu z wydrukiem i wycięciem masek bo to dwie różne sprawy.

Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobił Pan projekt samemu, lub któregoś z kolegów o to poprosił a my to potem ewentualnie tylko zrealizujemy.

Zaoszczędzi Pan tym sposobem całe 50 zł za koszt projektu, a mała formatka kalek i maski zapewne wyjdą taniej niż te 42 zł.

Mam nadzieję że teraz jest zrozumiałe o czym pisałem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dobrze, to żeby mieć jasność, co do kosztów różnych rozwiązań proponuję użyć matematyki.

Phoenix 39.95 dolarów, według aktualnego kursu 164,53 już z przesyłką (zdrożało, jak zaczynałem ten wątek to były po 33 dolce)

Tylko, że jest to zestaw na 4 samoloty i możemy się z kolegą podzielić i jeszcze dwie sprzedać.

Techmod - 42 pln plus z 10 przesyłki - razem 52 złote

Minus to fakt, że bez godła.

MeliusManu - na potrzeby porównania wezmę opcję bez samodzielnego siedzenia przy dokumentacji (bo w pozostałych firmach tego nie trzeba robić) 75pln plus mniej niż 42 (nie wiem, załóżmy że 35 bo dokładnej wyceny nie było) plus z dycha przesyłki - razem 120.

Minusem jest, że koszt projektu ponosi klient, i nie da się tego połączyć z kolegą bo ma inną wersję miga.

Phoenix 164,53/2=82,27

Techmod 52/1=52

MeliusManu 120/1=120

120>82,27>52

Jeszcze raz powtarzam, rozumiem że rzecz robiona na miarę jest droższa niż robiona w fabryce. Proszę jednak nie pisać, że kalki wyjdą taniej niż z Techmodu, bo to nie prawda w przypadku, gdy koszt projektu ponosi klient.

Pozdrawiam serdecznie i proszę się nie denerwować, bo z mojej strony nie było i nie ma żadnych pretensji, jednak liczby nie kłamią.

Napisano

Ciekawa ta edycja wpisu szanownego kolegi kjp_a_man po przemyśleniach, z tendencją na zaśmiecanie wątków. :)

Z "mataczenia" i "omijania szerokim łukiem" wcześniej, na wymyślone "problemy z ustaleniem ceny" teraz.

Trzeba było zostawić. Poprzedni wpis był znacznie ciekawszy.

W temacie zaś matematyki to ja daleki jestem od tego by się denerwować i dyskutować możemy do woli jeśli to cokolwiek zmieni lub kogoś interesuje.

Do niczego też absolutnie nie namawiam, ale dla mnie te obliczenia są już z założenia błędne i tendencyjne z wielu powodów.

Opisałem to (uważam że zrozumiale) w poprzednim wpisie i nie będę już więcej śmiecił w tym wątku wpisami nie na temat.

• 7 months later...
Napisano

Super robota Mam pytanie jakiego kleju używasz cyjano używasz do klejenia blach? Bo widzę ze nie schnie za szybko i można jeszcze przesuwać blaszkę

• 4 weeks later...
Napisano

Mam nietypowe pytanie. Czy ktoś z Was wie może gdzie można znaleźć plany modelarskie akcesoriów lotniskowych do MIG'a 29? Chodzi mi o drabinkę i osłony na dysze wylotowe oraz wloty powietrza.

W tej skali niestety nie ma dużo dodatków do dokupienia, zastanawiam się nad zrobieniem paru rzeczy samodzielnie.

• 4 weeks later...
Napisano

Ten projekt jest dość wyczerpujący nerwowo ;).

Zrobiłem sobie chwilę przerwy od niego. Zabrałem się za czołg i śmigłowiec, zrobiłem podstawkę.

Ale może faktycznie już pora na ruszenie dalej z Migiem .

Napisano

No jasne że ten Mig ma spore niedociągnięcia ale nie oto tu chodzi żeby na nim latać tylko o to że można zrobić ten model małym nakładem waloryzacyjnym i na pewno będzie wyglądał super.

Napisano

Oprócz niedociągnięć zestawu, to mój jest jeszcze oprócz tego niekompletny i ubabrany klejem i szpachlą ;).

No ale chciałem to mam, najgorsze że przez sam "gabaryt" ten model będzie najbardziej ściągał na siebie uwagę oglądających... trzeba się postarać zrobić go w miarę porządnie .

PS. Swoją drogą jeżeli ktoś z czytających te słowa ma jakieś nieużyte pozostałości po tym zestawie, to proszę o wiadomość na priv. Chodzi mi zwłaszcza o uzbrojenie, panele podwieszeń, koła i dysze wylotowe. Chętnie odkupię brakujące części.

• 11 months later...
Napisano

W tym zestawie nie ma za bardzo innej opcji co do głównych wlotów (w środku nie ma nic).

Nie wiem, czy tak może być szczerze mówiąc, czy w trakcie jakiegoś przeglądu w hangarze może się tak zdarzyć, że wszystkie wloty będą zamknięte, czy jest to sterowane automatycznie, żeby zawsze któryś wlot był otwarty?

Nie mam pojęcia.

Napisano

Jeśli samolot stoi na ziemi i silniki są wyłączone to główne wloty są otwarte a żaluzje zamkniete, jeśli siniki pracują glowne zamkniete a górne otwarte

Napisano

Dalej dumam, co zrobić z tymi wlotami powietrza.

Może być taka sytuacja, że górne wloty są zamknięte, dolne otwarte, ale samolot stoi wyłączony gdzieś w hangarze, więc założono pokrywy na główne wloty?

To by było najprostsze rozwiązanie dylematu...