Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A te oleiste zacieki w otworów wylotowych łusek przy bębnach działek dasz radę jeszcze zmyć?

Ja rozumiem lekkie okopcenie z resztek prochu, ale nie zacieki!

Napisano
A te oleiste zacieki w otworów wylotowych łusek przy bębnach działek dasz radę jeszcze zmyć?

Ja rozumiem lekkie okopcenie z resztek prochu, ale nie zacieki!

poprawione, zastąpimy pastelami lub pigmentami po pólmacie

Tak bez swastyki to żaden szanujący mniemiec się nad pustynią nie pokaże ;)

Dlatego leży teraz na szafce a tak na prawdę producent utrudnił życie i swastykę podzielił na dwa - mi się nie chciało jakoś jej składać po 2 h walki z pozostałymi kalkami. Po za tym różnie do tych znaków podchodzą na konkursach

Napisano
Po za tym różnie do tych znaków podchodzą na konkursach

Znaczy, że doświadczyłeś tego na własnej skórze w Polsce?

Bo, że w byłym "Reichu nr 3" ścigają to wiadomo i jak będziesz tam startował to lepiej dmuchać na zimne...

Napisano
... a tak na prawdę producent utrudnił życie i swastykę podzielił na dwa - mi się nie chciało jakoś jej składać po 2 h walki z pozostałymi kalkami. Po za tym różnie do tych znaków podchodzą na konkursach

Nie jest tak strasznie. Składałem taką w 72-ce. A w razie "W" Techmod robi w całości to może jakieś dopasujesz.

Po za tym różnie do tych znaków podchodzą na konkursach

Znaczy, że doświadczyłeś tego na własnej skórze w Polsce?

Czasami nadgorliwcy się znajdą. Na jednej wystawie widziałem wszystkie hakenkreuze pozasłaniane kartkami papieru.

Napisano
Czasami nadgorliwcy się znajdą. Na jednej wystawie widziałem wszystkie hakenkreuze pozasłaniane kartkami papieru.

A mówią, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu...

• 2 weeks later...
Napisano

mały up date możliwe, że już ostatni przed galerią

5e69297540bb4d59.jpg

011f27d06e158f41.jpg

f067907a2c0eed11.jpg

a25996461baf5fc0.jpg

3d3d2dc8236e8339.jpg

29c830a84719e6e1.jpg

417239be85aca412.jpg

7e2ec2a9c24a96bd.jpg

6f961de31d0fc9c4.jpg

Napisano

Wiatrochron już wklejony? Tam u góry na rogach były takie pręty-rozpórki, które pełniły rolę uchwytów dla wsiadającego/wysiadającego pilota:

Bf_109_Cockpit_BW_450.jpg

Napisano

Wiem do doklejenia jeśli chodzi o kabinę zostało mi;

drążek pilota, wspomniane uchwyty, rygiel do otwierania kabiny, wysięgnik od części otwieranej, osłona pilota i antena.

Jeśli chodzi o inne pierdołki to np rurki zasilające w wodę chłodnicę za czaszą śmigła oraz np linka od anteny.

Myślę że finalnie uporam się z tym projektem w weekend i zacznę coś nowego a z czym ot zobaczę bo czeka na mnie he162 MPM, seafire z airfixa i dwa migi - zobaczmy na co najdzie mnie ochota

Napisano

nie ukrywam że bardzo mi się podoba Twoja praca, ponieważ mam za soba model Mesera z Trampka w tej skali to muszę przyznać że sporo detali ładnie ci wyszło, z uwag to odwieczny problem modelarzy lotniczych WWS czyli łączenie wiatrochronu z kadłubem oraz sztucznie wyglądające koła (ja też z tym nie walczyłem robiąc sztuczne ugięcia) - dość ostry kąt styku kół z podłożem powoduje że dość trudno w meserach to ładnie zrobić sposobem jest oczywiście umiejscowienie modelu na dioramie z trawą ;)

Napisano
z uwag to odwieczny problem modelarzy lotniczych WWS czyli łączenie wiatrochronu z kadłubem

Czyli?? Możesz rozwinąć temat bo niestety w lotnictwie jestem świeży i jak widać nie łapę tego slangu jeszcze

Napisano

Chodzi o miejsce łączenia transparentnego elementu owiewki z kadłubem (od przodu) z reguły wychodzi tam jakaś niedoskonałość i tak jest w Twoim przypadku chyba że to jakieś ślady eksploatacji ale jak powiększyłem zdjęcie to niestety jest rozmazane i nie widzę dokładnie. samoloty WWS miałem na myśli maszyny z okresu drugiej wojny światowej w nowoczesnych maszynach owiewka ma inną konstrukcję i trochę łatwiej to 'czysto' wykonać

Napisano

Zdjęcie nr. 2 i 3 od o dołu: celownik - wygląda jakby był wklejony centralnie, a powinien być przesunięty. Dla porównania masz zdjęcie net_sailora. W tej pozycji zasłania Ci zegary. Dasz radę poprawić?

Napisano

Baas Ark, nie będę nic poprawiał bo celownik jest przyklejony z uwzględnieniem przesunięcia - zresztą przy tablicach yahu nie ma innej opcji. Dodatkowo zdjęcie net sailora przedstawia jakąś inna wersje 109tki ponieważ celownik jest po lewej a u mnie jest atak jak na załączonym niżej linku po prawej

http://40.media.tumblr.com/7c701c7b9c94c1fcc95e3cb2f1c5fd6a/tumblr_mq8ssbUJG11rc7erjo1_500.jpg

Napisano

Faktycznie, moje zdjęcie jest w symetrycznym odbiciu! Widać to np. po chwycie powietrza do sprężarki, który znalazł się po niewłaściwej stronie.

Napisano

tak co y rozwiać ewentualne wątpliwości

26e5ef3f53120d10med.jpg

Baas Ark - za wiele nie popatrzysz bo dziś wieczorem lub jutro nastąpi galeria..