erolo2000 Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 (edited) Witajcie Obywatele i Obywatelki Czekając na ostatnie 3 modele z IX1939 które zamierzam wykonać (Sp.Wz.29 Ursus , Renault R-35 , Fiat Łazik). Nie wiadomo kiedy zostaną wydane przez First to Fight, postanowiłem wejść w drugi Etap Polskiej Pancerki (LWP 1943-45). Model jako Zestaw taki sobie 114 części. Malowany pędzlami jak to u mnie bywa . Bitwa: Studzianki VIII 1944 ,1wsza Warszawska Brygada Pancerna im Boh. Westerplatte (Chcia loby się nakleić nr. 245 ,ale nie posiadałem takowego.). Tym razem Fotki w sztucznym świetle: Po podstawowym malowaniu : I Gotowy : Następny w kolejce T-34/76 z walk 1943r. Edited December 3, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Model fajny, tylko numer taktyczne błędny. 232 to był by czołg z 3 kompanii 2 pułku czołgów. A 1, 2 i 3 kompanie obydwu pułków czołgów 1 BPanc były uzbrojone w T-34. Na T-70 jeździły 4 kompanie, czyli numery 14x i 24x. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 No może i tak..Nie miałem innych numerów - więc jest jak jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 T34/76 w takim oznaczeniu - prawidłowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 34-ka wygląda poprawnie, jeżeli ma to być sam początek czyli np. Sielce, Lenino. Numery taktyczne pojawiły się na przełomie stycznia i lutego 1944, w czerwcu 1944 zostały zmienione, kolejna zmiana na przełomie sierpnia i września w związku z przejściem na strukturę batalionową. Polecam http://www.dws-xip.pl/LWP/lwp16A.html W przypadku T-34 warto zdecydować się przed rozpoczęciem prac na konkretny egzemplarz, bo poszczególne sztuki mocno się różniły (pochodził z różnych fabryk, przechodziły naprawy i remonty). Chyba najwięcej zdjęć w jednym miejscu jest na http://www.modelarniaosowa.com/viewtopic.php?t=219 W samym modelu rozważ wymianę uchwytów dla desantu na druciane. To UM? Polecam, chyba najlepsze T-34 w 1:72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 No właśnie z Lenino ma być..Zasłyszałem gdzieś ,że te T34 były tylko z orłami po jednej stronie patrżąc od przodu po lewej..Tak UM 165 części - antenka moje roboty z włosa miotełki kuchennej . Co do uchwytów jak dla mnie są OK. Daj znać expercie co z tymi orłami bo chće w weekend Brudzing zacząć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 W końcu dałeś się przekonać do tła. Jedynie następnym razem spróbuj pokazać mniej tła a więcej modelu. Sam model jest ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Extra Coraz lepsze modele i coraz bardziej profesjonalne zdjęcia - tak trzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Malowanie i "zmęczenie" modelu bardzo mi się podoba Przy okazji - dobrą kalkomanię do polskiego T-70M w 1/72 robi PanzerArt - numer taktyczny 245 znany chyba z największej ilości fotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 W temacie T-34: Ekspertem to ja nie jestem, ale na ile mogę na tyle pomogę. Dla porządku - strony lewa/prawa w czołgu podaje się patrząc do przodu i tego się trzymać będę. Zdjęcia naszych T-34 które przejrzałem nie wskazują na malowanie orła tylko po prawej - aczkolwiek na stronie Modelarni Osowa z wczesnego okresu (Sielce - Lenino) są dwa zdjęcia z lewej bez orła. Ale podobno na przysięgę czołgi poszły w ogóle bez orłów - nie zdążyli namalować. Po południu przejrzę jeszcze co mam w domu z literatury, może coś znajdę. Kształt orła i położenia (w przedniej części wieży, pod uchwytem dla desantu - prawidłowe dla 1 pułku czołgów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imek46 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Dobrze, żebyś się zaopatrzył w książkę Janusza Magnuskiego "Wozy Bojowe LWP 1943 - 1983" Ona w tej chwili jest trudno dostępna w księgarniach, ale czasami można ją dostać na targach staroci. Ja tak kupiłem swój egzemplarz. Jest to doskonałe kompendium wiedzy o pojazdach używanych w tym czasie w LWP. Następna książka to "Studzianki" Janusza Przymanowskiego. Dodał bym jeszcze do tych książek jeszcze jedną Tomasza Szczerbickiego " Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego" . Jest naprawdę grubaśna bo ponad 700 stron, z tym, że jest dużo zdjęć ale brakuje dokładniejszych opisów. Myślę, że do tego jak będzie robił pojazdy powojenne LWP to by ci się przydały a jak nie to jakby cię coś z tych trzech książek interesowało to pisz. Zawsze pomogę. A model fajny i nareszcie robiony nie na ręce Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Model fajnie się prezentuje następnym razem spróbuj pokazać mniej tła a więcej modelu O to, to... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Dobrze, żebyś się zaopatrzył w książkę Janusza Magnuskiego "Wozy Bojowe LWP 1943 - 1983" Ona w tej chwili jest trudno dostępna w księgarniach.. Dobre podsumowanie pozycji wydanej trzydzieści lat temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 Dzięki. Co do fotek zupełnie inne kolory (odcienie ) wychodzą w świetle sztucznym jak tutaj a w naturalnym...w sumie ciekawiej sie prezentują w sztucznym - kapke lepiej jak w realu ;). Co do książek to chyba mi nie potrzebne - na resztę modeli które będę ulepiał mam Kalki z Toro models (patrzyłem na orginalne fotki w necie to wszystkie pasują do konkretnego typku) . A T34 Lenino już prawie gotowy z dwoma orłami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 Tak na dziś ten t-34 się prezentuje . Po wykonaniu zdjęć stwierdzam ,że tylny brudzing do poprawki . Zostało 1-1,5h robotki. Co myślicie jest spoko jak na razie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imek46 Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 Nie jak w rzeczywistości wygląda, ale moim zdaniem antena trochę za gruba i za wysoka. Ja do swoim maleństw dokupuje w RB Model. Wydatek nie wielki, a efekt dobry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 Może jeszcze podkręć okopcenia przy wydechach - silniki W-2 pluły olejem niemiłosiernie (kto raz słyszał i widział T-34 usiłującego zapalić w chłodny poranek nie zapomni tych wrażeń do końca życia). Ogólnie w przypadku T-34 robiąc model konkretnego wozu (znanego z numeru taktycznego) warto żebyś najpierw zgromadził materiał zdjęciowy ilustrujący dany egzemplarz - niestety ale nawet dwa wozy z kolejnymi numerami taktycznymi mogły się mocno różnić. Minimum rozpoznania to w przypadku T-34/76: 1) wieża - właz czworokątny czy dwa okrągłe, jeżeli dwa okrągłe to: 1a) z kopułką dowódcy czy bez 1b) kształt dolnej krawędzi wieży - kojarzę ze 3 warianty 2) koła - mogły być i często były koła różnych rodzajów w tym samym pojeździe 3) kadłub - właz do przedziału silnikowego - okrągły czy kwadratowy 4) błotniki przednie - łamane czy zaokrąglone i tak na pewno sporo pominąłem, pisząc z pamięci. Taka sytuacja wymusza często kombinowanie, dobieranie części z kilku zestawów, dorabianie. Przepraszam jeżeli piszę o "oczywistych oczywistościach" dobrze znanych inicjatorowi wątku, ale wolę na wszelki wypadek napisać niż żeby potem na etapie kalek okazało się że model ładny, ale żadne kalki do polskiego T-34 do niego nie pasują. W przypadku wozów z armatą 85 mm jest podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 "Może jeszcze podkręć okopcenia przy wydechach" Zrobi się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erolo2000 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 Nie jak w rzeczywistości wygląda, ale moim zdaniem antena trochę za gruba i za wysoka. Ja do swoim maleństw dokupuje w RB Model. Wydatek nie wielki, a efekt dobry .. Przytnie się kapkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts