Jump to content

Polski T-70M - UM 1:72

erolo2000
 Share

Recommended Posts

Witajcie Obywatele i Obywatelki

Czekając na ostatnie 3 modele z IX1939 które zamierzam wykonać (Sp.Wz.29 Ursus , Renault R-35 , Fiat Łazik). Nie wiadomo kiedy zostaną wydane przez First to Fight, postanowiłem wejść w drugi Etap Polskiej Pancerki (LWP 1943-45). Model jako Zestaw taki sobie 114 części. Malowany pędzlami jak to u mnie bywa . Bitwa: Studzianki VIII 1944 ,1wsza Warszawska Brygada Pancerna im Boh. Westerplatte (Chcia loby się nakleić nr. 245 ,ale nie posiadałem takowego.). Tym razem Fotki w sztucznym świetle:

Po podstawowym malowaniu :

06.jpg

I Gotowy :

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Następny w kolejce T-34/76 z walk 1943r.

Edited by Guest

34-ka wygląda poprawnie, jeżeli ma to być sam początek czyli np. Sielce, Lenino. Numery taktyczne pojawiły się na przełomie stycznia i lutego 1944, w czerwcu 1944 zostały zmienione, kolejna zmiana na przełomie sierpnia i września w związku z przejściem na strukturę batalionową. Polecam http://www.dws-xip.pl/LWP/lwp16A.html

W przypadku T-34 warto zdecydować się przed rozpoczęciem prac na konkretny egzemplarz, bo poszczególne sztuki mocno się różniły (pochodził z różnych fabryk, przechodziły naprawy i remonty). Chyba najwięcej zdjęć w jednym miejscu jest na http://www.modelarniaosowa.com/viewtopic.php?t=219

W samym modelu rozważ wymianę uchwytów dla desantu na druciane. To UM? Polecam, chyba najlepsze T-34 w 1:72.

No właśnie z Lenino ma być..Zasłyszałem gdzieś ,że te T34 były tylko z orłami po jednej stronie patrżąc od przodu po lewej..Tak UM 165 części - antenka moje roboty z włosa miotełki kuchennej . Co do uchwytów jak dla mnie są OK. Daj znać expercie co z tymi orłami bo chće w weekend Brudzing zacząć.

W temacie T-34:

Ekspertem to ja nie jestem, ale na ile mogę na tyle pomogę. Dla porządku - strony lewa/prawa w czołgu podaje się patrząc do przodu i tego się trzymać będę. Zdjęcia naszych T-34 które przejrzałem nie wskazują na malowanie orła tylko po prawej - aczkolwiek na stronie Modelarni Osowa z wczesnego okresu (Sielce - Lenino) są dwa zdjęcia z lewej bez orła. Ale podobno na przysięgę czołgi poszły w ogóle bez orłów - nie zdążyli namalować. Po południu przejrzę jeszcze co mam w domu z literatury, może coś znajdę. Kształt orła i położenia (w przedniej części wieży, pod uchwytem dla desantu - prawidłowe dla 1 pułku czołgów.

Dobrze, żebyś się zaopatrzył w książkę Janusza Magnuskiego "Wozy Bojowe LWP 1943 - 1983" Ona w tej chwili jest trudno dostępna w księgarniach, ale czasami można ją dostać na targach staroci. Ja tak kupiłem swój egzemplarz. Jest to doskonałe kompendium wiedzy o pojazdach używanych w tym czasie w LWP. Następna książka to "Studzianki" Janusza Przymanowskiego. Dodał bym jeszcze do tych książek jeszcze jedną Tomasza Szczerbickiego " Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego" . Jest naprawdę grubaśna bo ponad 700 stron, z tym, że jest dużo zdjęć ale brakuje dokładniejszych opisów. Myślę, że do tego jak będzie robił pojazdy powojenne LWP to by ci się przydały a jak nie to jakby cię coś z tych trzech książek interesowało to pisz. Zawsze pomogę. A model fajny i nareszcie robiony nie na ręce

Pozdrawiam.

Dobrze, żebyś się zaopatrzył w książkę Janusza Magnuskiego "Wozy Bojowe LWP 1943 - 1983" Ona w tej chwili jest trudno dostępna w księgarniach..

Dobre podsumowanie pozycji wydanej trzydzieści lat temu

Dzięki. Co do fotek zupełnie inne kolory (odcienie ) wychodzą w świetle sztucznym jak tutaj a w naturalnym...w sumie ciekawiej sie prezentują w sztucznym - kapke lepiej jak w realu ;). Co do książek to chyba mi nie potrzebne - na resztę modeli które będę ulepiał mam Kalki z Toro models (patrzyłem na orginalne fotki w necie to wszystkie pasują do konkretnego typku) . A T34 Lenino już prawie gotowy z dwoma orłami .

Może jeszcze podkręć okopcenia przy wydechach - silniki W-2 pluły olejem niemiłosiernie (kto raz słyszał i widział T-34 usiłującego zapalić w chłodny poranek nie zapomni tych wrażeń do końca życia).

Ogólnie w przypadku T-34 robiąc model konkretnego wozu (znanego z numeru taktycznego) warto żebyś najpierw zgromadził materiał zdjęciowy ilustrujący dany egzemplarz - niestety ale nawet dwa wozy z kolejnymi numerami taktycznymi mogły się mocno różnić. Minimum rozpoznania to w przypadku T-34/76:

1) wieża - właz czworokątny czy dwa okrągłe, jeżeli dwa okrągłe to:

1a) z kopułką dowódcy czy bez

1b) kształt dolnej krawędzi wieży - kojarzę ze 3 warianty

2) koła - mogły być i często były koła różnych rodzajów w tym samym pojeździe

3) kadłub - właz do przedziału silnikowego - okrągły czy kwadratowy

4) błotniki przednie - łamane czy zaokrąglone

i tak na pewno sporo pominąłem, pisząc z pamięci. Taka sytuacja wymusza często kombinowanie, dobieranie części z kilku zestawów, dorabianie.

Przepraszam jeżeli piszę o "oczywistych oczywistościach" dobrze znanych inicjatorowi wątku, ale wolę na wszelki wypadek napisać niż żeby potem na etapie kalek okazało się że model ładny, ale żadne kalki do polskiego T-34 do niego nie pasują.

W przypadku wozów z armatą 85 mm jest podobnie.