Hubert Kendziorek Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Witam wszystkich, Przedstawiam Sturmgeshütz III, Ausf. B (SD.Kfz.142) 192 StugAbt, 1 Kompania, pojazd Nr 3, Polska, czerwiec 1941. Model Tamiya, niemal doskonale spasowany, ruchome i częściowo amortyzowane podwozie, blaszki, toczona lufa - do tego to moja ulubiona wersja Stuga, z niską nadbudową i krótką lufą - trochę pokraczny, to mi pasuje. Efekt zdecydowanie psują zestawowe gąsienice. "13" na górnej ukośnej płycie nadbudowy umieszczona zgodnie z instrukcją, ale niestety błędnie - powinna być niżej. No i nie dali psa. For discussion purposes only/Tylko dla celów dyskusji Ostatni model, na którym użyłem akrylowego washa, w porównaniu z olejnym efekt dużo słabszy. Brudzenie - jak zwykle u mnie, kredki Tamiya Mud/Sand, pigmenty MIG, suchy pędzel. Matowy werniks z puszki Tamiya, zdecydowanie także tego specyfiku użyłem po raz ostatni. Miałem jakąś resztkę z czasów przed zakupem aerografu i chciałem na szybko model wykończyć bez rozkładania warsztatu, ale niezbyt dobrze dogadał się z pigmentami, przez co powstały dziwne jasne przebarwienia, które po namyśle zostawiłem. Nauczka: co nagle, to po diable - ale inne projekty czekają w kolejce. Zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Witaj Bardzo mi się podoba tym bardziej że w poczekalni czeka taki sam Napisz tylko trochę o wykorzystaniu produktów do weatheringu Tamiya. Sam od niedawna posiadam kilka i Mikołaj już zamówił uzupełnienie Po pierwszym użyciu stwierdziłem, że to zdecydowanie moja bajka ale kogoś z większym doświadczeniem bym z chęcią popodglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Napisz tylko trochę o wykorzystaniu produktów do weatheringu Tamiya. Od Tamiyi używam tylko Weathering Sticks, trzy kolory: Mud, Sand, Light Earth. Jest jeszcze Snow, ale tej nie używałem (zestawów Weathering Master też). Trochę o moich pomysłach na ich stosowanie napisałem tu: M3A1 Stuart | Academy 1:35. Kombinacja z pigmentami daje moim zdaniem najlepszy rezultat. Tak jest na Stugu - podstawa kredkami Tamiya, a dalej - pigmenty, washe... Powodzenia Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Ogólnie to model ładny. Trochę ciemne kolory ogólnie ci wychodzą. Malujesz aero? Jak tak to może byś się pokusił o jakieś rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Ogólnie to model ładny. Trochę ciemne kolory ogólnie ci wychodzą. Malujesz aero? Jak tak to może byś się pokusił o jakieś rozjaśnienia. Model malowany aero, German Grey od Vallejo. Te kolory nazwijmy je umownie "autentyczne", wychodzą Vallejo dosyć ciemne, to samo dotyczy barw dobranych przez nich, jako odpowiedniki RLM. Między innymi dlatego ostatnio preferuję Gunze. Na nim nie było faktycznie żadnej modulacji, rozjaśnienia raczej suchym pędzlem i olejami. Na zdjęciach niewiele z tego widać. Następny w kolejce do malowania Panzer Grau jest PzKpfw IV Ausf. D - na nim poćwiczę modulację. Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Grudnia 2015 Share Napisano 18 Grudnia 2015 Ładny, podoba mi się! Jak byś go trochę porozjaśniał, nie mówiąc już o modulacji, to byłby super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2015 Jak byś go trochę porozjaśniał, nie mówiąc już o modulacji, to byłby super! Przymierzam się do zastosowania modulacji oraz podkładu wykonanego w skali szarości od czarnego do białego. Co prawda cierpię na chroniczny brak czasu, a zabawa w modulację wymaga go więcej, niż malowanie wg "starej" szkoły, ale różnica efektu jest faktycznie wyraźna. Na razie "czwórka" składa się, na niej będę eksperymentować. Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi