MINSTRAL Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Witam oto mój nwy nabytek Pz III L z Revella , model dobrze spasowany i ładne detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Bardzo fajny, świetnie zrobiony,super slady eksploatacji. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MINSTRAL Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 dzięki ślady ex robione maskolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 bardzo kurde ładny - gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Gdyby nie figurka i liny na tyle to bym pomyślał, że to 1/35. Fajny model Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Gdyby nie figurka i liny na tyle to bym pomyślał, że to 1/35. Fajny model Pzdr. zerknij na mój warsztat tam pytanko do Ciebie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Ale ta figurka obok to jak by powiedziała moja ulubiona piosenkarka masakra.. Reszta też mówiąc szczerze mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MINSTRAL Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 a jak ma wyglądać figurka w 1 72 prosze pokazać lepiej wykonaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Hej. Co wy macie do tej figurki, ona jest the best. Sam robie teraz w 72 i naprawdę to coś trudnego...A model pierwsza klasa...Ślady exploatacjii so jak najbardziej wporzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Model jest bardzo ładny "modelarsko" bo ślady eksploatacji, poniekąd świetnie wykonane i to moją ulubioną metodą, są jak dla mnie przesadzone niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Dlaczego robią takie szjaskie figurki do skali 72, zawsze wszystko pięknie, a figurki hmm a raczej niemrawe ludziki psują efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Mi jak na tą skalę bardzo się podoba. Zarówno model jak i figurka. Fajnie wyeksploatowany panzer. A tak sobie zastanawiałem się, odnośnie łuszczącej się farby. Afryka północna to rejon ogromnych amplitud temperatur powietrza, nawet 55 stopni w skali doby. W dzień powierzchnie niekoniecznie czarne potrafią nagrzać się nawet do 80 stopni. Oczywiście mówię o Saharze, ale przecież walki w Afryce tak daleko od Sahary nie były. Więc, czy farba poddana takim zmianom temperatur w skali doby nie będzie z czasem odpadać płatami od metalu na zasadzie rozszerzalności cieplnej? To zjawisko w mikro-skali, ale przecież metal i farba w różnym stopniu "pracują" od chłodnego ranka i nocy do gorącego południa. Czy przez to nie dochodziło do "rozłączania się" farby z podłożem? I tak przez dłuższy czas ziarnko do ziarnka... Może mieć to wpływ? Tak sobie tylko gdybam. Wielu modelarzy robi wyjątkowo skatowane pojazdy z Afryki - mi osobiście podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 fajowe....ale nie myślałeś troche go "doszpeić" jakimiś klamotami??, wyglądałby jeszce bardziej naturalnie, matariału foto jest dośc dużo, troche karnistrów, beczka, wiadro, liny.... ale ogólnie be zastrzeżeń a co do figurki, to mam podobne zdanie, też jestem 1/72 :] pozdrawiam good job !! michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunspot Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Bardzo fajnie zrobiony model. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 A tak sobie zastanawiałem się, odnośnie łuszczącej się farby. Afryka północna to rejon ogromnych amplitud temperatur powietrza... Witam! Wydaje mi się że łuszczenie farby i jej nietrwałość oprócz w.w specyficznych warunków klimatycznych miało przyczynę bardzo prozaiczną : w początkowym okresie walk w Afryce pojazdy niemieckie trafiły tam w kamuflażu panzergrau i dopiero na miejscu nanoszono barwy pustynne. W warunkach polowych nikomu do głowy nie przychodziło przygotowywanie podłoża pod nową warstwę farby tj. matowienie czy choćby odkurzenie pojazdu, demontowanie zewnętrznego wyposażenia itp. Farbę kładziono bezpośrednio na pojazd taki jakim zjechał z pola waki. Jeszcze inną rzeczą jest jakość farb, sposób ich nakładania itp. . Dla zilustrowania jak to odbywało się w praktyce zamieszczam zdjęcie z wyd. sqadron/signal nt. malowania pojazdów U.S.A ale jestem przekonany że tak to wyglądało po każdej z walczących stron: W celu uniknięcia jakiś przekręceń zostawiłem orginalny podpis do zdjęcia. No i najważniejsze - całość ,tylko te nieszczęsne liny ... Jakie farby stosowałeś? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MINSTRAL Napisano 6 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2007 Jakie farby stosowałeś? Mieszanke Valejo Air Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Jeszcze wracając do tych nieszczęsnych odprysków temir 2 to bardzo ładnie opisał i tak było tylko wtedy w miejscach odprysku powinna być farba bazowa i wtedy nakładana na nią piaskowa / przyznam się że nie pamiętam nazwy / i wtedy powinna być przetarta do podkładu i ewentualnie z nielicznymi odpryskami do pancerza. Farba znowu aż tak nie reaguje na temperaturę żeby się łuszczyć. Nasze nieszczęsne Honkery i Hummery też w Iraku są już trochę i nic się im nie łuszczy. A niektóre były malowane w warunkach polowych przez amerykanów. Co, podkreślam, nie zmienia faktu że model jest bardzo ładnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Jeszcze wracając do tych nieszczęsnych odprysków ... tak było tylko wtedy w miejscach odprysku powinna być farba bazowa i wtedy nakładana na nią piaskowa / przyznam się że nie pamiętam nazwy / i wtedy powinna być przetarta do podkładu i ewentualnie z nielicznymi odpryskami do pancerza. Witam! Nie jestem przekonany czy w owym czasie i warunkach stosowano farbę podkładową ( chodzi mi o pojazdy malowane "na miejscu" tj. już w Libii ). Dostępne mi zdjęcia pojazdów DAK z wczesnego okresu walk w Afryce pokazują że często spod piaskowej prześwituje ( nawet dosyć intensywnie ) panzergrau, jest takie dość często zamieszczane zdjęcie Sd.Kfz 232 który załoga pokrywa po prostu błotem - nie było zwyczajnie czasu ani warunków na precyzję i dokładność. Dopiero w późniejszym okresie gdy z Rzeszy docierał sprzęt pokryty fabrycznie kamuflażem DAK Gelb to podkład obowiązkowo występował. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista55 Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Dobra robota, świetnie wygląda. Jak prawdziwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Może się trochę źle wyraziłem. Pisząc bazowa miałem na myśli właśnie panzergrau prześwitujący spod DAK Gelb lub nawet w miejscach oznaczeń gdzie w ogóle był nie pokrywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 7 Grudnia 2007 Share Napisano 7 Grudnia 2007 Świetnie wykonany lilipucik. Przy okazji tematu zadrapań i odprysków farbów, mógłby ktoś pokazać jak je robić z użyciem maskolu ( np. link jakiś)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi