marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 A potem na to sido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Nie. Czysty dunkelgelb zostaje. Delikatnie go tylko pozużywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 ło jezu, obicia przed sido - nie będzie jak zmyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 ło jezu, obicia przed sido - nie będzie jak zmyć Nie słuchaj Spottera Zrób suchy pędzel potem sido - kalki - sido na kalki, a potem obicia Mi to przy Panterze uratowało D bo go tak w szale tworzenia obtłukłem, że wyszła mmaaaasakraaaa A tak patyczek do uszu, woda i jechane Kolor do obić znajdziesz w warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 No kurde nie wiem. Moje dotychczasowe doświadczenia z próbami obić tutaj podpadałyby pod delikatny preshadowing (czyli ze będzie co zmywać Ale rozumiem też argument, że pózniej będzie ślisko. Dzisiaj powalczę z tym suchym pędzlem, ale tak na spokojnie bo jakoś specjalnie tego nie czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 No więc zrobiłem coś na kształt suchego pędzla. Kolor na bazie XF-55 (Deck Tan) i XF-2 (white). Jak widzicie, rewelacji nie ma. W rzeczywistości zimm wyglada nieco lepiej, ale tylko nieco. Największy problem miałem ze stopniem wysuszenia farby - albo nią ciaprałem, albo jechałem naprawdę (zbyt) suchym pędzlem. Pocieszam się jednak, ze to kwestia wprawy i ze jakoś w przyszłości ogarnę temat. Jutro spróbuje ułożyć kalki z użyciem płynów, czego wcześniej nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Dzisiaj pierwsze układanie kalek z wykorzystaniem SET/SOL. Poszło łatwiej niż się spodziewałem, co nie znaczy, że dobrze. O ile krzyże wydają mi się leżeć w miarę, o tyle poległem na numerze. Nie byłem w stanie spozycjonować go odpowiednio - każda cyfra jest osobna kalką. Na początku wyglądało to całkiem sensownie (odległości między cyframi). I wtedy zdjąłem lupę i stwierdziłem, że odległości były dobre właśnie z powodu powiększenia. A było to już po SOL i coś jeszcze udało mi się przesunąć, ale nie wszystko. Zniszczyłem 5 (na szczęście w zestawie była dodatkowa) i całość wygląda teraz tak sobie. Na to mam teraz położyć sido - pytanie tylko, czy po całości, czy na obszary gdzie kładzione były kalki? Ciekaw jestem Waszych uwag do tego co wyszło. Ten beżowy kolor na zbliżeniach nie ma nic wspólnego z rzeczywistością - to wariacja aparatu na temat koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Dzisiaj usiłowałem zrobić washa. Wyniki poniżej. To co uzyskałem jest zbliżone Waszym zdaniem do tego, co zwyczajowo określa się tym mianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Suchy pędzel wyszedł naprawde spoko i ogólnie podoba mi się po tym washu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Z washem na moje oko jest ok. Kalki jeszcze pomaltretuj płynem sol i jak zmiękną wyciskaj wzdłuż i wszerz patyczkiem kosmetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Kalki jeszcze pomaltretuj płynem sol i jak zmiękną wyciskaj wzdłuż i wszerz patyczkiem kosmetycznym. No ale skoro jest wash, to znaczy że było jużsido na kalki, więc przy następnym malowaniu dopiero. Zaraz spojrzę świeżym okiem na model i jeśli uznam że styka to co jest, to daje sido i siadam do biedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Moim zdaniem też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Poskładałem Jadźkę do kupy i zrobiłem (chyba) biedronkę. Teraz wygląda tak: W tygodniu zrobię brakujące malunki, jakieś drobne obicia i może mały brudzing. No i szmatę, pardon - plandekę - na górnej płycie. No i mam problem z kolorem jednak, bo jest mocno dunkel, a mało - gelb jakoś. Co sądzicie? Potraktować całość jakimś delikatnym filtrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Jak na takiego wielkiego kloca i to w jednolitym malowaniu to wygląda elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Dobrze zaczyna to wyglądać. Biedronkę chyba trochę za bardzo roztarłeś i powstało coś w rodzaju washa ale jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Podzialaj jeszcze olejnymi. Na płaskich powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Dobrze zaczyna to wyglądać. Biedronkę chyba trochę za bardzo roztarłeś i powstało coś w rodzaju washa ale jest ok Trafiłeś Pan w punkt - właśnie tak było i zupełnie nie wiedziałem dlaczego. Albo całość miałem w paski, albo chwile później robił mi się z tego quasi-wash. To jest moim zdaniem kwestia wyczucia, a ja go nie mam (jeszcze). A potem olałem to, bo stwierdziłem że wygląda w miarę tak jakbym chciał, więc niech zostanie. Ale można przy tym działać oczywiście dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Zapasowe ogniwa na pancerzu dziwnie wyglądają, jak by były niekompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Te z lewej strony powinny być odwrotnie.moim zdaniem.a że są niekompletne.to OK. Takie też widziałem gdzieś ma foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 Zapasowe ogniwa na pancerzu dziwnie wyglądają, jak by były niekompletne Te z lewej strony powinny być odwrotnie Model który robię, to JT o numerze 305006, wzorowany na zdjęciu zrobionym na stacji kolejowej Bad Fallingbostel. Trzy Jadźki zostały wysłane tam dla szkolenia kierowców, a fota została zrobiona w momencie ich rozładunku. Wyprodukowane je w sierpniu 1944 i na zdjęciu nie występują jeszcze w typowym zestawieniu polowym - nie ma łopaty, wyciora, młota itd. Niektóre ogniwa po lewej stronie zawieszone są odwrotnie, a tylne dolne - moim zdaniem jest właśnie niekompletne (o ten jeden element). Później to zmienili, bo na innym zdjęciu widać, że są już poprawnie zawieszone (złamane w odpowiednim miejscu). Dopiero wczoraj zauważyłem też, że JT na zdjęciu ma węższe gąsienice. Transportowe chyba. Nie wiem jeszcze co z tym zrobię. Właśnie taka "niegotowość" tego egzemplarza mi się podoba. Zdjęte osłony, plandeka, brak wyraźnych śladów zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi