marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 Nie. Czysty dunkelgelb zostaje. Delikatnie go tylko pozużywam Cytuj
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 ło jezu, obicia przed sido - nie będzie jak zmyć Cytuj
cooper69 Napisano 3 Marca 2016 Napisano 3 Marca 2016 ło jezu, obicia przed sido - nie będzie jak zmyć Nie słuchaj Spottera Zrób suchy pędzel potem sido - kalki - sido na kalki, a potem obicia Mi to przy Panterze uratowało D bo go tak w szale tworzenia obtłukłem, że wyszła mmaaaasakraaaa A tak patyczek do uszu, woda i jechane Kolor do obić znajdziesz w warsztacie. Cytuj
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 No kurde nie wiem. Moje dotychczasowe doświadczenia z próbami obić tutaj podpadałyby pod delikatny preshadowing (czyli ze będzie co zmywać Ale rozumiem też argument, że pózniej będzie ślisko. Dzisiaj powalczę z tym suchym pędzlem, ale tak na spokojnie bo jakoś specjalnie tego nie czuję. Cytuj
marcinpiot Napisano 3 Marca 2016 Autor Napisano 3 Marca 2016 No więc zrobiłem coś na kształt suchego pędzla. Kolor na bazie XF-55 (Deck Tan) i XF-2 (white). Jak widzicie, rewelacji nie ma. W rzeczywistości zimm wyglada nieco lepiej, ale tylko nieco. Największy problem miałem ze stopniem wysuszenia farby - albo nią ciaprałem, albo jechałem naprawdę (zbyt) suchym pędzlem. Pocieszam się jednak, ze to kwestia wprawy i ze jakoś w przyszłości ogarnę temat. Jutro spróbuje ułożyć kalki z użyciem płynów, czego wcześniej nie robiłem. Cytuj
marcinpiot Napisano 4 Marca 2016 Autor Napisano 4 Marca 2016 Dzisiaj pierwsze układanie kalek z wykorzystaniem SET/SOL. Poszło łatwiej niż się spodziewałem, co nie znaczy, że dobrze. O ile krzyże wydają mi się leżeć w miarę, o tyle poległem na numerze. Nie byłem w stanie spozycjonować go odpowiednio - każda cyfra jest osobna kalką. Na początku wyglądało to całkiem sensownie (odległości między cyframi). I wtedy zdjąłem lupę i stwierdziłem, że odległości były dobre właśnie z powodu powiększenia. A było to już po SOL i coś jeszcze udało mi się przesunąć, ale nie wszystko. Zniszczyłem 5 (na szczęście w zestawie była dodatkowa) i całość wygląda teraz tak sobie. Na to mam teraz położyć sido - pytanie tylko, czy po całości, czy na obszary gdzie kładzione były kalki? Ciekaw jestem Waszych uwag do tego co wyszło. Ten beżowy kolor na zbliżeniach nie ma nic wspólnego z rzeczywistością - to wariacja aparatu na temat koloru Cytuj
marcinpiot Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Dzisiaj usiłowałem zrobić washa. Wyniki poniżej. To co uzyskałem jest zbliżone Waszym zdaniem do tego, co zwyczajowo określa się tym mianem? Cytuj
Tomek_gnr Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Suchy pędzel wyszedł naprawde spoko i ogólnie podoba mi się po tym washu Cytuj
cooper69 Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Z washem na moje oko jest ok. Kalki jeszcze pomaltretuj płynem sol i jak zmiękną wyciskaj wzdłuż i wszerz patyczkiem kosmetycznym. Cytuj
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Kalki jeszcze pomaltretuj płynem sol i jak zmiękną wyciskaj wzdłuż i wszerz patyczkiem kosmetycznym. No ale skoro jest wash, to znaczy że było jużsido na kalki, więc przy następnym malowaniu dopiero. Zaraz spojrzę świeżym okiem na model i jeśli uznam że styka to co jest, to daje sido i siadam do biedronki. Cytuj
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Poskładałem Jadźkę do kupy i zrobiłem (chyba) biedronkę. Teraz wygląda tak: W tygodniu zrobię brakujące malunki, jakieś drobne obicia i może mały brudzing. No i szmatę, pardon - plandekę - na górnej płycie. No i mam problem z kolorem jednak, bo jest mocno dunkel, a mało - gelb jakoś. Co sądzicie? Potraktować całość jakimś delikatnym filtrem? Cytuj
bazylms Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Jak na takiego wielkiego kloca i to w jednolitym malowaniu to wygląda elegancko. Cytuj
Tenggeri Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Dobrze zaczyna to wyglądać. Biedronkę chyba trochę za bardzo roztarłeś i powstało coś w rodzaju washa ale jest ok Cytuj
danielodziem Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Podzialaj jeszcze olejnymi. Na płaskich powierzchniach. Cytuj
marcinpiot Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Dobrze zaczyna to wyglądać. Biedronkę chyba trochę za bardzo roztarłeś i powstało coś w rodzaju washa ale jest ok Trafiłeś Pan w punkt - właśnie tak było i zupełnie nie wiedziałem dlaczego. Albo całość miałem w paski, albo chwile później robił mi się z tego quasi-wash. To jest moim zdaniem kwestia wyczucia, a ja go nie mam (jeszcze). A potem olałem to, bo stwierdziłem że wygląda w miarę tak jakbym chciał, więc niech zostanie. Ale można przy tym działać oczywiście dalej. Cytuj
Kriston Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Zapasowe ogniwa na pancerzu dziwnie wyglądają, jak by były niekompletne. Cytuj
danielodziem Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Te z lewej strony powinny być odwrotnie.moim zdaniem.a że są niekompletne.to OK. Takie też widziałem gdzieś ma foto. Cytuj
marcinpiot Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Zapasowe ogniwa na pancerzu dziwnie wyglądają, jak by były niekompletne Te z lewej strony powinny być odwrotnie Model który robię, to JT o numerze 305006, wzorowany na zdjęciu zrobionym na stacji kolejowej Bad Fallingbostel. Trzy Jadźki zostały wysłane tam dla szkolenia kierowców, a fota została zrobiona w momencie ich rozładunku. Wyprodukowane je w sierpniu 1944 i na zdjęciu nie występują jeszcze w typowym zestawieniu polowym - nie ma łopaty, wyciora, młota itd. Niektóre ogniwa po lewej stronie zawieszone są odwrotnie, a tylne dolne - moim zdaniem jest właśnie niekompletne (o ten jeden element). Później to zmienili, bo na innym zdjęciu widać, że są już poprawnie zawieszone (złamane w odpowiednim miejscu). Dopiero wczoraj zauważyłem też, że JT na zdjęciu ma węższe gąsienice. Transportowe chyba. Nie wiem jeszcze co z tym zrobię. Właśnie taka "niegotowość" tego egzemplarza mi się podoba. Zdjęte osłony, plandeka, brak wyraźnych śladów zużycia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi