aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Czołem Piter. Chodzi o to, że Teciak musi przypominać "złom" z okresu przyczółka. Nie musi być dosłowny (może przypominać) chociaż miejsce w którym będzie eksponowany jest poważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 A tak będą wyglądały koła "teciaka" po "przespacerowaniu się" bezdrożami Mazowsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 "Teciak" stanął na własnych kołach. Umorusany prosto z pola bitwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Przy takiej skali, to taniej wyszłoby wrzucenie go to prawdziwego błota i pryśnięcie jakimś lakierem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Na zewnątrz czołg niby brudny, a w środku czysty- brak konsekwencji. Do tego samo błoto, które nie wygląda jak błoto. Jakaś żółtawa papka, nałożona zupełnie przypadkowo i bez zastanowienia się. Słabo to wygląda póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Na ile kojarzę fotki to dla polskich T-34 z pod Studzianek typowe były tylne dodatkowe zbiorniki kanciaste a nie boczne okrągłe. W środku rzeczywiście trzeba by trochę brudku naniesionego butami załogi dać. Koloru bym się nie czepiał, to bardziej piach niż błoto (a pod Studziankami było gorąco i sucho, więc błota raczej nie było). Gąsienice chyba trochę nadmiernie wytarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Długo mieszkałem w tej okolicy (z przymusu) więc wiem, że w okolicy Studzianek są tereny podmokłe od Radomki i bagna. Zbiorniki powiesiłem tymczasowo (bez klejenia) chociaż w opracowaniu Militaria 299 są tylko okrągłe. Ale kanciaste też mam jakby co. Bardziej mnie interesuje, czy napewno wszystkie "Teciaki" pod Studziankami miały dodatkową wieżyczkę dowódcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Jedyny teciak z wieżą sześciokątną, u jakiego na podstawie zdjęcia trudno zróżnicować obecność lub nie kopułki dowódczej to wóz z numerem 117. Numer widnieje na wieży i na przedniej płycie. Ma on także okrągłe zbiorniki, a skrzynkowych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Piterpanzer. Nawet nie wiesz jak jestem Ci zobowiązany za tę informację. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Zerknij tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Z przyjemnością zerkam ale podpowiedz mi Piter do którego działu? Jest tam gdzieś fotka tego 117? Wszędzie szukam i nul. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 http://images24.fotosik.pl/218/944c3f545e312c60.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Dzięki JSJ. Dziwne to oznaczenie z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Dwa, lepszej jakości zdjęcia T-34 z nr 117 Zdjęcia pochodzą z książki "Pojazdy Wojska Polskiego Front wschodni 1943-45. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Dzięki Jacku. Tak na moje kaprawe oczko to on też ma wieżyczkę dowódcy. Widać chyba peryskop na zamkniętym włazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 To raczej rogatywka. Oglądam w telefonie zdjęcia Jacka, ale tak mnie się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Dzięki Piter ale już i tak "rozbabrałem" wieżę i ją poszerzam pod wieżyczkę. Przydaje sie doświadczenie z kartonu i części od bigmodela. Ale będę pytał dalej jak czegoś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 W sprawie zbiorników - zdjęcie 117-ki jest z późniejszego okresu. Jedyne znane mi zdjęcie polskiego T-34 z pod Studzianek z bocznymi zbiornikami to fotka wozu numer 1000 (dowódcy brygady). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 A ja gdzieś czytałem, że to zdjęcia propagandowe zrobione po bitwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Czołg Mierzycana miał trapezową klapę włazu. Czyli wniosek - dawać skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Czołg Mierzycana miał trapezową klapę włazu. Czyli wniosek - dawać skrzynki? Miał wieżę z podójnym okrągłym włazem i kopułką. Fotka jak zwykle z genialnego wątku Piterpanzera na forum Modelarni Osowa "Skrzynkowe" zbiorniki na tylnym pancerzu będą bardziej typowe dla polskich T-34 z pod Studzianek. Piterpanzer - jeżeli zdjęcie jest propagandowe zrobione po bitwie (co jest bardzo możliwe!) to zostało zrobione najpóźniej wczesną jesienią 1944 (letnie mundury widać). Na zdjęciach z ofensywy styczniowej wozy dowództwa 1 BPanc to już czołgi z armatą 85 mm. Tak więc czołg najprawdopodobniej niewiele się zmienił od walk pod Studziankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Wieża w trakcie obróbki. To jak odnieść się do tego zdjęcia umieszczonego w Militariach 229? Za peryskopem coś jakby położona klapa , a może wieżyczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Otwarty właz, przednia "ćwiartka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Вас понял Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Dokładnie tak jak pisze Piterpanzer. Zresztą widać też po kształcie przedniej części wieży - porównaj sobie wieże z czworokątnym pojedynczym włazem i z dwoma okrągłymi. Nie musi być widać włazów żeby się połapać, te z pojedynczym mają przód zaokrąglony, te z podwójnym ścięty do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi