Skocz do zawartości

T-34/76, skala 1:16, Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem Piter. Chodzi o to, że Teciak musi przypominać "złom" z okresu przyczółka. Nie musi być dosłowny (może przypominać) chociaż miejsce w którym będzie eksponowany jest poważne.

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A tak będą wyglądały koła "teciaka" po "przespacerowaniu się" bezdrożami Mazowsza...

15b4c6b55875937fmed.jpg

d9494f6ebdfa5861med.jpg

Napisano

"Teciak" stanął na własnych kołach. Umorusany prosto z pola bitwy.

fd1cd2249c509706med.jpg

2741033b0536f09dmed.jpg

f1377f5b8e67a81cmed.jpg

Napisano

Na zewnątrz czołg niby brudny, a w środku czysty- brak konsekwencji. Do tego samo błoto, które nie wygląda jak błoto. Jakaś żółtawa papka, nałożona zupełnie przypadkowo i bez zastanowienia się. Słabo to wygląda póki co.

Napisano

Na ile kojarzę fotki to dla polskich T-34 z pod Studzianek typowe były tylne dodatkowe zbiorniki kanciaste a nie boczne okrągłe. W środku rzeczywiście trzeba by trochę brudku naniesionego butami załogi dać. Koloru bym się nie czepiał, to bardziej piach niż błoto (a pod Studziankami było gorąco i sucho, więc błota raczej nie było). Gąsienice chyba trochę nadmiernie wytarte.

Napisano

Długo mieszkałem w tej okolicy (z przymusu) więc wiem, że w okolicy Studzianek są tereny podmokłe od Radomki i bagna. Zbiorniki powiesiłem tymczasowo (bez klejenia) chociaż w opracowaniu Militaria 299 są tylko okrągłe. Ale kanciaste też mam jakby co. Bardziej mnie interesuje, czy napewno wszystkie "Teciaki" pod Studziankami miały dodatkową wieżyczkę dowódcy.

Napisano

Jedyny teciak z wieżą sześciokątną, u jakiego na podstawie zdjęcia trudno zróżnicować obecność lub nie kopułki dowódczej to wóz z numerem 117. Numer widnieje na wieży i na przedniej płycie. Ma on także okrągłe zbiorniki, a skrzynkowych brak.

Napisano

Piterpanzer. Nawet nie wiesz jak jestem Ci zobowiązany za tę informację. Dzięki.

Napisano

Z przyjemnością zerkam ale podpowiedz mi Piter do którego działu? Jest tam gdzieś fotka tego 117? Wszędzie szukam i nul. :(

Napisano

Dwa, lepszej jakości zdjęcia T-34 z nr 117

Zdjęcia pochodzą z książki "Pojazdy Wojska Polskiego Front wschodni 1943-45.

U0LC1Kq.jpg

kNWrJTd.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Dzięki Jacku. Tak na moje kaprawe oczko to on też ma wieżyczkę dowódcy. Widać chyba peryskop na zamkniętym włazie.

Napisano

Dzięki Piter ale już i tak "rozbabrałem" wieżę i ją poszerzam pod wieżyczkę. Przydaje sie doświadczenie z kartonu i części od bigmodela. Ale będę pytał dalej jak czegoś nie wiem.

Napisano

W sprawie zbiorników - zdjęcie 117-ki jest z późniejszego okresu. Jedyne znane mi zdjęcie polskiego T-34 z pod Studzianek z bocznymi zbiornikami to fotka wozu numer 1000 (dowódcy brygady).

Napisano

Czołg Mierzycana miał trapezową klapę włazu. Czyli wniosek - dawać skrzynki?

Napisano
Czołg Mierzycana miał trapezową klapę włazu. Czyli wniosek - dawać skrzynki?
Miał wieżę z podójnym okrągłym włazem i kopułką. Fotka jak zwykle z genialnego wątku Piterpanzera na forum Modelarni Osowa

9c89ca6974cf7c85gen.jpg

"Skrzynkowe" zbiorniki na tylnym pancerzu będą bardziej typowe dla polskich T-34 z pod Studzianek.

Piterpanzer - jeżeli zdjęcie jest propagandowe zrobione po bitwie (co jest bardzo możliwe!) to zostało zrobione najpóźniej wczesną jesienią 1944 (letnie mundury widać). Na zdjęciach z ofensywy styczniowej wozy dowództwa 1 BPanc to już czołgi z armatą 85 mm. Tak więc czołg najprawdopodobniej niewiele się zmienił od walk pod Studziankami.

Napisano

Wieża w trakcie obróbki.

36842292110757321624_thumb.jpg

16188454255550230999_thumb.jpg

To jak odnieść się do tego zdjęcia umieszczonego w Militariach 229? Za peryskopem coś jakby położona klapa , a może wieżyczka?

50477682566340689587_thumb.jpg

Napisano

Dokładnie tak jak pisze Piterpanzer. Zresztą widać też po kształcie przedniej części wieży - porównaj sobie wieże z czworokątnym pojedynczym włazem i z dwoma okrągłymi. Nie musi być widać włazów żeby się połapać, te z pojedynczym mają przód zaokrąglony, te z podwójnym ścięty do tyłu.