TankRed1070 Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Model trałowca powstanie na bazie zestawu Choroszy Modelbud, który nabyłem w zeszły piątek u producenta (przemiły człowiek - polecam kontakt osobisty jak komuś po drodze ): W środku mamy to: Kadłub po wyjęciu z woreczka: Zaopatrzyłem się również w plany jednostki, które ukazały się w Modelarzu (numery 7/2010; 8/2010, 9/2010): Po analizie tego wszystkiego oraz nielicznych zdjęć mamy sytuację, że model swoje, plany swoje, a zdjęcia jeszcze co innego! Na dowód, że z planami nie wszystko gra wystarczy analiza szczegółów na poszczególnych rzutach - nie wszystko się zgadza. Mało tego, wnikliwa analiza pokazuje, że poszczególne trałowce różniły się między sobą... W związku z powyższym postanowiłem sklecić coś pomiędzy tym co jest na planach i w modelu, modyfikując co dam rade w oparciu o zdjęcia i własne domysły. No to do roboty. Skleiłem kadłub i zacząłem wpasowywać pokłady, ścianki i osłonę silnika. Spasowanie części - bardzo 'takie-sobie'. Chyba projektant modelu nie sklejał prototypu bo jest trochę niespójności, dziwnych rozwiązań i jeszcze błędy w instrukcji.. Jako człek z natury cierpliwy i obyty z rożnymi dziwnymi produktami postanowiłem zrobić po swojemu co nieco. Efekty weekendowych zmagań z polistyrenem i żywicą mówią za siebie: A tak w ogóle to moje pierwsze pływadło bo dotąd budowałem wyłącznie pojazdy w 1/72 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 NO to będę regularnie zaglądał. Kilka uwag ogólnych co do modelu Pana CHOROSZEGO - model należy traktować jako pewna baza wyjściowa, inni nie mają tego szczęścia i robią od podstaw - plany są stosunkowo młode i są obarczone błędem, a najważniejsze są zdjęcia - rozmawiałem z Panem Choroszym osobiście na temat tego modelu i mówił mi iż projektant w niektórych przypadkach miał problem bo to co w rysunkach w 2D nijak nie dało się przełożyć na 3D ( niestety nieraz tak się zdarza ) Ale na pewno model jest wart pracy a dodatki są ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 Jak widzisz doszedłem do tych samych wniosków. Przeróbek będzie jeszcze sporo. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Widzę i to dobrze o tobie świadczy A znając twoje modele to jestem całkowicie spokojny. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Jedziemy dalej: drobiazgi: drzwi do forpiku (?) i jakieś zawiasy: Przeryłem nowy podział poszycia kadłuba i zabieram się za nitowanie: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Nity i inne klameczki fantastyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Te nity to rozumiem samoprzylepne są? Gdzie je kupowałeś? Nie mogę tego znaleźć na stronie podanej na arkuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Nity samoptrzylepne. Tu są: http://www.micromark.com/ho-scale-decals-with-raised-3d-rivets-and-other-surface-details,9968.html sprowadzałem z USA bo u nas nikt tego nie sprzedaje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Dzięki bardzo. Troszku poszukałem i u nas też jest alternatywa (chociaż nie samoprzylepna). Na a model z nitami prezentuje się bardzo zacnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Fajne te nity ale troche duże do tej skali. Moje mają ok 0.3 mm. Próbowałem też z nitami do samolotów w 1/32 (HGW models) ale były zbyt drobne (do pojazdów w 1/72) ale do okrętów w mniejszych skalach mogą się nadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 klameczkę skąd wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Klameczka - cyna litownicza 0.5 mm lekko rozwalcowana pęsetą dla odp. profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Efekt super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Aleś się pan wziął za machinę przedziwną! Dobrze , że ludek ten sam, bo bym nie uwierzył, że to twój warstat. Bardzo ciekawy zresztą... konstrukcja jak z jakiegoś steampunkowego uniwersum, muszę coś poczytać o tych trałowcach. Czy jakieś strony szczególnie warte są przejrzenia twoim zdaniem? Uzbrojenie strzeleckie sprowadza się do ckm-u , tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 He he... jest 100% steampunkowy. Wiesz że lubię niestandardowe tematy. A ten jeszcze na dodatek polski Zbyt wiele o nich nie ma ale ja poguglujesz co co nieco znajdziesz. Z ckm-u można chyba było strzelać w powietrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Aleś się pan wziął za przedziwną! Dobrze , że ludek ten sam, bo bym nie uwierzył, że to twój warstat. Bardzo ciekawy zresztą... konstrukcja jak z jakiegoś steampunkowego uniwersum, muszę coś poczytać o tych trałowcach. Czy jakieś strony szczególnie warte są przejrzenia twoim zdaniem? Uzbrojenie strzeleckie sprowadza się do ckm-u , tak? |No i jest pierwszy sukces całego projektu 100 x 100.Ktoś chce poznać choćby fragment historii Flotylli Pińskiej I piszę to z całkowita powagą, bo na tym mi najbardziej zależy. PS. zapraszam do projektu viewtopic.php?f=89&t=51703 I wszystko jedno czy będzie to samolot, okręt czy drezyna Marszałka Piłsudskiego . A tu jest podstawa o Flotylli http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 P11c- to nie do końca tak, coś tam czytałem o Flotylli, najpierw podczas studiów badając prasowe doniesienia, potem u Kapuścińskiego i w powieściach Romanowskiego chociażby, Lindner jeszcze coś tam też chyba wspominał o "sympatii" KOP i FP, ale nigdy nie zadałem sobie trudu, aby przyjrzeć się sprzetowi. Ale fakt, że te wasze spiski konkursowe swoje zrobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 No mam nadzieje, że dzięki naszym spiskom, coś się tam ruszy w temacie polskich szuwarowców Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Tu masz nową fotkę trałowca abyś drążył temat dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 O kur... zapiał! Bardzo dziękuję. To zdjęcie to kolejny dowód że sporo jest jeszcze źrodeł do odkrycia. Poza tym potwierdza się jeszcze jedno: każdy z tych 4 tralowców był troche inny. Niby podobne ale jednak troche inne... Jeszcze parę fotek czas wypluje ze swych czeluści i będzie je mozna rozróznić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Powoli do przodu. Główne elementy ponitowane, wykończone osłony kół łopatkowych: teraz zajmę się systemem trałowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Bardzo fajnie to ci wychodzi. Cały czas śledzę i doglądam a i na fejsie są osoby, które piszą że oglądają bo nigdy nie mieli pojęcia jak wyglądały te trałowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 no muszę przyznać że z zaciekawieniem wypatruje aktualizacji w tym poście świetny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Super, super i jeszcze raz super. Planujesz zrobić jakieś wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 Dzięki Wnętrze: będa uchylone drzwi więc można byłoby zrbić. Ale nie mam pojęcia co tam dać więc zostawie pusto albo wstawię jakąś beczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi