hypnos82 Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 Witam szanownych kolegów lotników Jako fan sil pancernych, postanowiłem od tego odpocząć i spróbować sil w powietrzu. Na początek wybrałem sobie model F-15C z firmy Hasegawa. Za nim rozpocznę prace, chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych modelarzy, czy cos warto dokupywać z dodatkow. Na pewno zainwestuje w waloryzacje kokpitu. No i proszę o pomoc w doborze farb. Głownie maluje Tamkami. No i druga sprawa zwiazana z owiewką. Proszę o pomoc w doborze odpowiednich srodkow do pozbycia się szwu A tutaj podgląd zestawu http://www.mojehobby.pl/products/McDonnell-Douglas-F-15C-Eagle-2380052.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Ale cię zniosło, latadło będziesz robił. Też mam kilka, ale jeszcze muszą poczekać. Na razie się popatrzę jak tobie to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Za nim rozpocznę prace, chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych modelarzy, czy cos warto dokupywać z dodatkow. Na pewno zainwestuje w waloryzacje kokpitu. Spasowanie kokpitu Airesa bywa kiepskie, więc warto żebyś o tym pamiętał bo może czekać Cię sporo pracy żeby to wszystko upchnąć w kadłubie. Z dodatków zastanów się nad dyszami silników Airesa (pięknie wyglądają), jak również uzbrojeniem Eduarda. Zarówno Sidewindery jak i AIM-120 są pięknie zrobione przez tego producenta. No i proszę o pomoc w doborze farb. Głownie maluje Tamkami. Do tego modelu po prostu kup sobie dwa Gunziaki H307 i 308 - do samego kamuflażu, będziesz miał pewność że odcienie są prawidłowe. Skoro malujesz Tamkami to nie będziesz miał problemów z rozcieńczalnikami ani komfortem pracy, bo te farby są pod tym względem podobne. No i druga sprawa zwiazana z owiewką. Proszę o pomoc w doborze odpowiednich srodkow do pozbycia się szwu Na początku zeskrob ostrym nożykiem sam szew, tak żeby została gładka powierzchnia plastiku. Potem szlifuj to kilkoma drobnymi pilniczkami, albo papierem ściernym, aż powierzchnia będzie gładka, choć mlecznobiała. Na koniec pasty polerskie i gotowe. Ja to kiedyś robiłem tak. 15 minut pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Ok dzięki za odp. Co do kokpitu chodziło mi głównie o blaszki waloryzujace panele sterownicze plus fotel pilota ;-) Nad resztą co podałeś to się zastanowię :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 jak i AIM-120 są pięknie zrobione przez tego producenta. z pudełka wyjdzie model wczesnego f-15c, więc AIM-120 odpadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Raczej nie będę inwestowal w dodatki poza wspomnianymi blaszkami. Detal w tym modelu jest naprawdę dobry, a ze jest to moje pierwsze latadlo, to tez nie chce na początek inwestować za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Detal może jest i ładny, ale rakiety Hasegawa robi moim zdaniem takie sobie. Te żywiczne są piękne, ale przymusu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Zakupy poczynione i pozostaje czekać na dostawę i myślę że w tygodniu rozpoczne prace :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 5 Lutego 2016 Autor Share Napisano 5 Lutego 2016 Powoli startuje z budową Na początek wzialem się za owiewke, bo ten szew nie dawal mi spokoju Mysle ze jak na pierwszy raz wyszlo nie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Lutego 2016 Share Napisano 5 Lutego 2016 Wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 5 Lutego 2016 Share Napisano 5 Lutego 2016 Będę śledził bo sam dłubię F-15E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Znalazlem troche więcej czasu wiec podzialalem przy kokpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Witam , fajnie to wygląda ale widać na przedostatnim zdjęciu widać brzydkie łączenie połówek , wypadało by to zaszpachlować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Wygląda fajnie. Dlatego ślady łączenia połówek na osłonie instrumentów zaszpachluj, wyszlifuj i pomaluj jeszcze raz, żeby nie psuć efektu. Potem możesz te cienkie żeberka pociągnąć suchym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Ok dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Moja rada na przyszłość: nie warto malować tego co w prawdziwym kokpicie jest czarne, czarną farbą. W kokpicie wszystko jest potem ciemne i warto nieco rozjaśniać te kolory. Ja wszelkie elementy jak osłona przeciwodblaskowa, tablice przyrządów czy fotele, które normalnie są czarne, maluję farbą Tamiya NATO Black, czyli w zasadzie takim fajnym odcieniem ciemnoszarym. Daje to znacznie lepszy efekt niż czarny kolor - elementy tak pomalowane wyglądają na nieco wyblaknięte, zużyte. Do tego odrobina suchego pędzla z jasnoszarym, albo srebrnym kolorem i dochodzą wtedy ładne przetarcia na krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Chyba mam NATO black, ale ja użyłem rubber black :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Kolejna porcja fotek z postępu prac Porobilem poprawki zaznaczone przez kolegów no i posunąłem się już troszkę do przodu z pracami. Najwiekszy kłopot sprawilo mi polączenie części kokpitu z reszta kadłuba samolotu. Miejscami potrzebna była szpachla, ale mysle że powinno być ok. Kolejnym etapem było skompletowanie skrzydeł i stateczników, oraz złożenie dysz do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Zacząłem prace nad podwoziem I tutaj pytanie, czy to w ten sposób powinno wyglądac ? Oczywiście wszysto jest na sucho włożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Tak, te klapy z przodu powinny być zamknięte gdy samolot stoi na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Tak wiem, tylko mi chodzi o to czy one powinny być tak wcisniete ? Ale widze po obrazku ze jest plaska powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 No jak widać na zdjęciu - nie. Nigdy chyba klapy podwozia nie są wciśnięte w głąb kadłuba, zawsze tworzą jednolitą powierzchnię z poszyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Ok dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Jak masz masę dwuskładnikową, np miliput, to zrób z niej dwie kulki i na nich "wklej" te pokrywy. Możesz wtedy dokładnie dopasować sobie te pokrywy bez obawy że się za bardzo zapadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Jakos sobie poradziłem z nimi Ale dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi