Skocz do zawartości

McDonnell-Douglas F-15C Eagle/ Hasegawa / 1:48

hypnos82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów lotników Jako fan sil pancernych, postanowiłem od tego odpocząć i spróbować sil w powietrzu. Na początek wybrałem sobie model F-15C z firmy Hasegawa.

Za nim rozpocznę prace, chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych modelarzy, czy cos warto dokupywać z dodatkow.

Na pewno zainwestuje w waloryzacje kokpitu.

No i proszę o pomoc w doborze farb. Głownie maluje Tamkami.

No i druga sprawa zwiazana z owiewką. Proszę o pomoc w doborze odpowiednich srodkow do pozbycia się szwu

A tutaj podgląd zestawu

http://www.mojehobby.pl/products/McDonnell-Douglas-F-15C-Eagle-2380052.html

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Za nim rozpocznę prace, chciałbym się dowiedzieć od was doświadczonych modelarzy, czy cos warto dokupywać z dodatkow.

Na pewno zainwestuje w waloryzacje kokpitu.

Spasowanie kokpitu Airesa bywa kiepskie, więc warto żebyś o tym pamiętał bo może czekać Cię sporo pracy żeby to wszystko upchnąć w kadłubie.

Z dodatków zastanów się nad dyszami silników Airesa (pięknie wyglądają), jak również uzbrojeniem Eduarda.

Zarówno Sidewindery jak i AIM-120 są pięknie zrobione przez tego producenta.

No i proszę o pomoc w doborze farb. Głownie maluje Tamkami.

Do tego modelu po prostu kup sobie dwa Gunziaki H307 i 308 - do samego kamuflażu, będziesz miał pewność że odcienie są prawidłowe.

Skoro malujesz Tamkami to nie będziesz miał problemów z rozcieńczalnikami ani komfortem pracy, bo te farby są pod tym względem podobne.

No i druga sprawa zwiazana z owiewką. Proszę o pomoc w doborze odpowiednich srodkow do pozbycia się szwu

Na początku zeskrob ostrym nożykiem sam szew, tak żeby została gładka powierzchnia plastiku.

Potem szlifuj to kilkoma drobnymi pilniczkami, albo papierem ściernym, aż powierzchnia będzie gładka, choć mlecznobiała.

Na koniec pasty polerskie i gotowe.

Ja to kiedyś robiłem tak. 15 minut pracy.

• 2 weeks later...

Moja rada na przyszłość: nie warto malować tego co w prawdziwym kokpicie jest czarne, czarną farbą.

W kokpicie wszystko jest potem ciemne i warto nieco rozjaśniać te kolory.

Ja wszelkie elementy jak osłona przeciwodblaskowa, tablice przyrządów czy fotele, które normalnie są czarne, maluję farbą Tamiya NATO Black, czyli w zasadzie takim fajnym odcieniem ciemnoszarym.

Daje to znacznie lepszy efekt niż czarny kolor - elementy tak pomalowane wyglądają na nieco wyblaknięte, zużyte.

Do tego odrobina suchego pędzla z jasnoszarym, albo srebrnym kolorem i dochodzą wtedy ładne przetarcia na krawędziach.

Kolejna porcja fotek z postępu prac

Porobilem poprawki zaznaczone przez kolegów no i posunąłem się już troszkę do przodu z pracami. Najwiekszy kłopot sprawilo mi polączenie części kokpitu z reszta kadłuba samolotu. Miejscami potrzebna była szpachla, ale mysle że powinno być ok. Kolejnym etapem było skompletowanie skrzydeł i stateczników, oraz złożenie dysz do kupy.

DSC06974_zpseblno0od.jpg

DSC06975_zpsbwru3azz.jpg

DSC06977_zpssy4zdwo7.jpg

DSC06978_zpscq0zlcbn.jpg

DSC06979_zpsqs3qd3nq.jpg

DSC06980_zpss76ogehc.jpg

DSC06981_zpse0khjxpv.jpg

DSC06982_zps6ixkyst5.jpg

DSC06983_zps2njrowfv.jpg

DSC06984_zpswbdnilir.jpg

DSC06985_zpslrixwlkd.jpg

DSC06986_zpsrrhckm71.jpg