biket26 Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Witam serdecznie. Mam problem jak uwidocznić linie podziału blach w modelu samolotu odrzutowego, który będzie malowany kolorem czarny połysk. Myślałem o preshadingu/ postshadingu białą farbą lub jasnoszarą. Ale po przejrzeniu zdjęć na necie w takich samolotach mam wątpliwości czy wogóle to robić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie? Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Dołączam się do pytania. Również chciałbym pokryć model czarną farbą i zastanawiam się jak ten temat ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Najlepiej podpatrzeć realną maszynę. Wiekszość maszyn czarnych raczej była w macie - a kolor czarny związany był z farbą mającą pochłaniać fale radiowe - taki sposób na ukrycie się przed przeciwnikiem. Co konkretnie chcecie malować na czarny połysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerterror Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Witam wszystkich. Tak się składa że to mój pierwszy post na forum. Mam na imię Bart i ostatnio miałem taki sam sam problem z F117 z Tamki. Facet w sklepie mi doradził żeby delikatnie objechać jasnym kolorem wystające części przed położeniem czarnego matu ale się na to nie zdecydowałem bo nie byłem przekonany do tego co wyjdzie. Ten model samolotu obok A10 i SR71 jest moim ulubionym i jakos caly w czarnym macie bez preshadingu wygląda ok. Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Tak na prawdę to te samoloty bardziej wpadały w antracyt/bardzo ciemną szarość niż w czerń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Moim zdaniem przede wszystkim trzeba zacząć od tego, jaka skala - w mniejszej skali "czarny" raczej nie powinien być czarny, tylko bardzo ciemnoszary. Czarny "czarny" to raczej 1:32, ewentualnie 1:48 jeżeli maszyna bardziej okazała. Poza tym, zdecydowanie wybrałbym post-shading i delikatne podkreślenie linii podziału jasnoszarym washem, bez przesady, żeby nie wyszła "kreskówka". Coś, jak tu (Black Widow, ale niewątpliwie czarna i powinien być połysk): https://pl.pinterest.com/pin/370632244310475928/ A efekt połysku też raczej starałbym się uzyskać na koniec, błyszczącym bezbarwnym lakierem. Załóż warsztat, pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Nigdy nie malowałem czarnego kamuflażu, ale zawsze stykałem się z opiniami, że taki model nigdy nie powinien być malowany czarną farbą. Warto raczej używać odcienie ciemnej szarości, a na koniec samym czarnym ewentualnie wycieniować transparentnymi warstwami na przykład panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 To i ja się dołączę z pytaniem. Jednym z moich planów na przyszłość jest Defiant Airfix-a (nowy), który ma zastąpić starego. Czytając Wasze posty wychodzi mi, że: preshading kolorem jasnym (jasnoszarym?), malowanie właściwe "złamanym" czarnym (np. w/g Humbroli: czarny 33 + czołgowy 67 - 1:1 lub 2:1), wasch (np. MiG 1607 Sky Grey). Dobre rozumuję? PS. Warsztat pewnie założę, bo będę potrzebował Waszych rad przy pierwszym "poważnym" blachowaniu (więcej niż pasy pilota). PS2. Tak wygląda obecny: klik i klik 2 (zdjęcia stare z komórki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Co konkretnie chcecie malować na czarny połysk ? Nie zupełnie połysk. Myślę o taki malowaniu: Zastanawiam się jak ugryźć takie malowanie. Czy zrobić np ciemno szare malowanie i na to czarny wash, który optycznie zgra się w czerń? Czy może czarna farba i jasno szary panel liner od Ammo Miga? Albo jakiś preshading? Co byście doradzili? A może macie jakieś inne sprawdzone rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi