Bruno26 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 A wiec zaczynamy warsztat Zawartość pudełka: Cytuj
Seb Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 jestem ciekaw, czy poziom rośnie wraz z ceną. Przy obecnych cenach pierwszej ligi, akurat ten model należy do tanich. Cytuj
Bruno26 Napisano 1 Lutego 2016 Autor Napisano 1 Lutego 2016 Jeszcze nie miałem chwili czasu żeby dokładnie obejrzeć, ale dam znać jutro Cytuj
cooper69 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Z tego co mi wiadomo to przepak Asuka (Tasca) Cytuj
bazylms Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Z tego co się orientuję to nie ten. Z Tasca/Asuka mają numery pudełek 25174 VC Firefly i 25175 M4A3E8. Tamiya dała do nich tylko figurki. Ten ma na ramkach logo Tamiya, a przepaki - Tasca. Cytuj
cooper69 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 No to coś nowego. Nowa Pantera best z tego co czytałem bdb więc Sherman też być powinien jak to świerzak. Cytuj
Irgr Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Pantera D nie ma zbytnio już konkurencji na rynku, więc rzeczywiście może być najlepsza =P Co do tego Shermana to jego pojawienie się trochę mnie zaskoczyło. Wypraski wyglądają w miarę podobnie do Asuki, więc może Tamiya postanowiła być ambitna i poprawić dotychczas przepakowywanego E8 =p Cytuj
cooper69 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 A co ty Irgr jesteś następnym z sekty Dragona ;D Cytuj
Cesarz Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Wygląda bardzo dobrze, z tego co widzę to lufa w jednym kawałku? Pzdr, Mariusz Cytuj
Irgr Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Oj tam, Dragony kuszą bogatym pudełkiem i ładnym detalem, ale jak na razie zafundowały mi najwięcej modelarskiej frustracji. Gdybym miał za co, to bym pewnie kupił tą ausf. D od Japończyków =P Tak czy inaczej, fajnie że kolejny Sherman pojawił się na warsztacie. Cytuj
hypnos82 Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Moim zdaniem trzeba bylo zainwestować w ten model. Ma rewelacyjne składane gąski i szczegółowe detale, jak karabiny i inne rzeczy http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-Medium-Tank-M4A3E8-Sherman-Easy-Eight.html Cytuj
bazylms Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Moim zdaniem trzeba bylo zainwestować w ten model. Ma rewelacyjne składane gąski i szczegółowe detale, jak karabiny i inne rzeczy http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-Medium-Tank-M4A3E8-Sherman-Easy-Eight.html To właśnie przepak Tasca. W twojej Tamce warto by chyba zainwestować w gąsienice - jak nie metalowe Friulmodel ATL-89 to w Trumpeter TK-11. Są jeszcze AVF AF35057 ale nie widziałem ich w zbliżeniu. Cytuj
Bruno26 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 Moim zdaniem trzeba bylo zainwestować w ten model. Ma rewelacyjne składane gąski i szczegółowe detale, jak karabiny i inne rzeczy http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-Medium-Tank-M4A3E8-Sherman-Easy-Eight.html To właśnie przepak Tasca. W twojej Tamce warto by chyba zainwestować w gąsienice - jak nie metalowe Friulmodel ATL-89 to w Trumpeter TK-11. Są jeszcze AVF AF35057 ale nie widziałem ich w zbliżeniu. Czy poza gąsienicami powinienem w coś jeszcze zainwestować?? Cytuj
Bruno26 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 Moim zdaniem trzeba bylo zainwestować w ten model. Ma rewelacyjne składane gąski i szczegółowe detale, jak karabiny i inne rzeczy http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-Medium-Tank-M4A3E8-Sherman-Easy-Eight.html To właśnie przepak Tasca. W twojej Tamce warto by chyba zainwestować w gąsienice - jak nie metalowe Friulmodel ATL-89 to w Trumpeter TK-11. Są jeszcze AVF AF35057 ale nie widziałem ich w zbliżeniu. a to bedzie pasowalo? Cytuj
bazylms Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Wiesz z gąsienicami to zawsze jest małe ryzyko że będzie trzeba coś podszlifować czy podciąć. Ale te zestawowe gumy są dość słabe. Cytuj
Bruno26 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Napisano 3 Lutego 2016 Zakupiłem sobie Browning m2 ale przeraza mnie myśl o złożeniu tego )) czekam ze startem prac, na zakończenie przygotowania stanowiska modelarskiego w garażu wiec jeszcze kilka dni zanim zacznę Cytuj
Bruno26 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 wystartowałem, znalazłem dzisiaj chwile czasu i zacząłem klejenie Cytuj
bazylms Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Sprawdź czy w osłonach wlewów paliwa są otworki. Jak nie to lepiej je nawiercić teraz niż po montażu wszystkiego. Cytuj
Bruno26 Napisano 5 Lutego 2016 Autor Napisano 5 Lutego 2016 Już prawie zakończyłem sklejanie, jeszcze kilka drobiazgów i ten przeklęty browning Cytuj
bazylms Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 No kolego lecisz z tematem. Ale bandaże na kołach masz do obróbki. Widać ślad odcięcia z ramek i dodatkowo szew z łączenia form. Osłony lamp są dość pancerne, ale nie czepiam się bo mimo iż sam dałem z blaszki to nie jestem fanem metalu. Za to jeden element jest łatwy do wymiany. Mianowicie sprężyny na klapie włazu ładowniczego. Znacząco poprawi to wygląda. Tutaj masz fotki jak to zrobiłem w swoim (sorki za zaśmiecanie). Cytuj
Bruno26 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 No kolego lecisz z tematem. Ale bandaże na kołach masz do obróbki. Widać ślad odcięcia z ramek i dodatkowo szew z łączenia form. Osłony lamp są dość pancerne, ale nie czepiam się bo mimo iż sam dałem z blaszki to nie jestem fanem metalu. Za to jeden element jest łatwy do wymiany. Mianowicie sprężyny na klapie włazu ładowniczego. Znacząco poprawi to wygląda. Tutaj masz fotki jak to zrobiłem w swoim (sorki za zaśmiecanie). koła zaraz poprawie ale te sprężynki, to o tyle cienko ze ich nie mam, a chciałem w weekend ruszyć z tematem dalej, jeśli uda mi se je kupić w poniedziałek to może dołożę. Ale zabieram się za malowanie podkładu Cytuj
cooper69 Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Sprężynkę robisz z wyjętego drucika z przewodu elektrycznego tzw. linki (np. kawałek przewodu od przedłużacza) nawijając na wiertełko o średnicy ok. 0,5 mm Cytuj
Irgr Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Mimo wszystko ja uważam że lepiej zakupić fototrawione osłony na lampy, bo te plastikowe rzucają się w oczy zdecydowanie bardziej niż sprężynki na włazach =P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi