Skocz do zawartości

Kawanishi N1K1 KYOFU ( REX) 1/48 Tamiya

skikut87

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc na fali pojawiających się tu na forum Japończyków sam postanowiłem wzbogacić tą grupę. Wybór padł na Kawanishi N1K1

Model będzie wykonany praktycznie z pudła, jedynym dodatkiem będzie kokpit żywiczny ariesa. Główna idea i cel modelu; poćwiczyć malowanie a dokładnie odpryski i przetarcia wykonane sposobem na lakier do włosów oraz sól

Kilka zdjęć z aktualnego postępu

598f9dfb3490ae57.jpg

f04b7640957ccfd3.jpg

f1d32719f3bd2427.jpg

e17ead2e768210c8.jpg

992980ee99f88558.jpg

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kokpit fajnie wyszedł.

Jeżeli jeszcze nie zamknąłeś kadłuba, to może wpuść igiełką po kropelce błyszczącego lakieru w okienka zegarów.

I zdaję się nie udostępniłeś zdjęć, bo na forum u mnie się nie wyświetlają.

Będę zaglądał, jeden z moich ulubionych samolotów

Nie jakieś problemy z fotosikiem... Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś dobre strony hostingowe chętnie się z nimi zaprzyjaźnie

Nie jakieś problemy z fotosikiem... Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś dobre strony hostingowe chętnie się z nimi zaprzyjaźnie

Zdjęcia wyświetlają się, gdy w nie kliknąć.

Co do serwisu, ja używam bezpłatnego Photobucket i płatnego Imageshack. Oba są moim zdaniem OK.

Wczoraj naszło mnie na o nitowanie ( to które dał producent jest trochę ubogie). Nitowałem sobie pierw podział lach na skrzydłach i gdy doszedłem do kadłuba zdziwiło mnie jak są te blachy podzielone - ala cegiełka:

25036984926_9ea2ea4c9d_b.jpg

Pytanie, czy jest to poprawnie?

oki to jest nitowanie wzdłuż wręg a mi chodzi o dziwny kształt blach które w dodatku układane są na cegiełkę. Wątpliwości wzięły się po znalazłem dwa różne rysunki jeno jak na kawałku instrukcji z postu wyżej a drugie jak w tym linku

http://moderndrawings.jexiste.be/WW2Drawings/Files/2-Airplanes/Axis/3-Japan/07-Maritime-Planes/N1K/N1K1ja-Shiden.htm

Trochę to trwało ale model pointowałem jeszcze tylko będę musiał ,,zmazać,, kilka nitów które myślałem że zeszlifowałem ale jednak uparciuchy wyszły po washu

24840716029_cfc6afef96_b.jpg

24912762200_ed1750854b_b.jpg

25115166321_68ea7488fb_b.jpg

25208387395_ee772feb56_b.jpg

25182074226_6b8b992e81_b.jpg

24581565183_dc8dbbe64b_b.jpg

25115161961_98d6f61977_b.jpg

Zostało mi przynitować tylko małe pływaki i statecznik ale to już pikuś:)

swoją drogą zawsze po nitowaniu mówię, że to ostatni raz kiedy robię takie coś na modelu i jakoś mi to nie wychodzi... nie mogę zdzierżyć po prostu gładkiej powierzchni

[...] jakoś mi to nie wychodzi... [...]

Ładne mi "nie wychodzi" - moim zdaniem, jak najbardziej wychodzi.

Na łączeniu połówek kadłuba z dołu osłony silnika trzeba chyba jeszcze trochę szpachli i szlifu.

Zapowiada się piękny model, tak trzymać

[...] jakoś mi to nie wychodzi... [...]

Ładne mi "nie wychodzi" - moim zdaniem, jak najbardziej wychodzi.

Na łączeniu połówek kadłuba z dołu osłony silnika trzeba chyba jeszcze trochę szpachli i szlifu.

Zapowiada się piękny model, tak trzymać

Nie przesadzaj bo się zaczerwienię

Mały postęp:

25151494372_939dda7bc3_b.jpg

25176607081_79d9c77ae6_b.jpg

I przy okazji stwierdzam - maski Montexu są od bani nie przylegają dobrze - i są za małe. Z fartem domyłem owiewkę... Plus przy walce z nimi tylna owiewka trochę mi pękła- mianowicie ma pi razy drzwi taka ryskę:

25269804725_1702749925.jpg

No nic zobaczymy jak to wyjdzie po zmalowaniu bo w teori jeśli środkowa część zasłoni tylną to pies to drapała. A jak mi się ot nie uda to nie wiem...

Bo w Polsce nigdzie juz nie ma owiewek squadronu... a kupować nowy model o owiewkę - mija się z celem

• 2 weeks later...

Na szybko kilka fotek po pierwszych kolorkach, już wiem że do poprawy będzie duzy pływak w tylnej części, jakoś mi po prostu nie pasuje wielkość tych obić na nim

24975463444_363df0ba32_k.jpg

25579836386_a504ac5f3d_k.jpg

25487327962_a00935f1d3_k.jpg

i w trakcie malowania

25310399480_959cf769e8_k.jpg

Jedno pytanie.

Ostatnio sam robiłem pewien model na sol. Pieknie Ci to wyszło. Jednak U mnie po nałożeniu akrylu bezbarwnego matowego zaczely wychodzić plamy po soli. Nie do usuniecia. Model musialem zmyć. I teraz Pytanie. Sól do bani? czy w czym problem. Możesz podać krok po kroku co było kładzione po metaliku? czy jakas warstwa zabezpieczajaca?

Hej!

Według mnie obicia na pływaku wyglądają OK, ale jak chcesz poprawiać to Twoja idea. natomiast mam uwagi co do koloru zielonego. Jaką farba malowałeś> Bo ta zieleńto nie wygląda mi na zieleń używana przez Imperial Japanese Navy... Chyba, że zdjęcia tak przekłamały kolor.

Czołem,

Kolor faktycznie trochę dziwny. Powinien być taki mniej więcej, jak tu:

Kawanishi%20N1K1%20Nanreku.jpg

Tylko dla celów dyskusji/Only for discussion purposes

I jeszcze jedno, co do obić.

Patrząc na zdjęcia egzemplarza przed renowacją, wydaje mi się że pod lakier był kładziony podkład, o nieco żółtawym zabarwieniu?

Rex%201.jpg

Tylko dla celów dyskusji/Only for discussion purposes

W tym artykule wygląda to podobnie i mnie to bardziej przekonuje, niż tylko alu: http://www.hyperscale.com/2008/galleries/n1k1kyofunl_1.htm

Jeżeli byś zmieniał odcień zieleni, może warto przy okazji rozważyć pójście w tą stronę?

Tak jak jest teraz, też moim zdaniem wygląda OK i te obicia fajnie wyszły - sam muszę spróbować.

Kibicuję dalej

Jeśli chodzi o kolor to użyłem Mr.Hobby -H060 60 IJA Green. plus rozjaśnienia H060 z odrobiną żółtej. W rzeczywistości nie jest taki oliwkowy.

Jeśli chodzi o samo malowanie to poprawię ten pływak bo mi się nie podoba, natomiast samą farbę zieloną czeka jeszcze zabawa z ciemnymi filtrami i washingiem przy użyciu soli tak więc sam nei wiem co z tego wyjdzie :0 - jak się wtedy nie uda to go zmyję i pomyślę o np żółtym podkładzie.

No chyba że H 60 to nie ten zielony - wtedy gąbka szorowanie i od nowa srebrny, może gdzie niegodzenie żółty i właściwy zielony tylko jaki to??

Co do koloru - samoloty japońskiej armii to zupełnie inna bajka (w malowaniu też) niż samoloty marynarki. Lotnictwo japońskiej armii a lotnictwo marynarki to dwie odrębne historie, które zaczęły ze sobą mniej więcej współpracować tak koło 1944 roku. Zieleń IJArmy a zieleń IJNavy różniły się, co widać wyraźnie. Jaki kolor odpowiada malowaniu samolotów Marynarki Cesarskiej?

Mr Hobby to mogę polecić H059 IJN Green lub C015 IJN Green Nakajima. Ja używam XF-11 IJN Green, ewentualnie XF-70 Dark Green 2.

Żółty podkład - tu wyjaśnienia mogą być różne. Jeżeli chodzi o wodnosamoloty i samoloty marynarki, to miały one podkład czerwonobrązowy. Natomiast kolor żółty można wyjaśnić na dwa sposoby. Pierwszym z nich to fakt malowania prototypu. Marynarka japońska malowała swoje prototypy na kolor jasnopomarańczowy, toteż zdjęcie może przedstawiać pozostałości prototypu. Drugie wyjaśnienie - bezbarwny kolor, który po pewnym czasie przybierał lekko żółtawy odcień, co sugeruje część źródeł.

Co do modelu, to kolor "armijny" jest, niestety, niewłaściwy. Do tej pory model extra, nitowanie i kokpit bardzo fajne, ale to malowanie wg mnie pasuje zmienić. Zmienić ku chwale i jakości modelu.

Co do koloru - samoloty japońskiej armii to zupełnie inna bajka (w malowaniu też) niż samoloty marynarki. Lotnictwo japońskiej armii a lotnictwo marynarki to dwie odrębne historie, które zaczęły ze sobą mniej więcej współpracować tak koło 1944 roku. Zieleń IJArmy a zieleń IJNavy różniły się, co widać wyraźnie. Jaki kolor odpowiada malowaniu samolotów Marynarki Cesarskiej?

Mr Hobby to mogę polecić H059 IJN Green lub C015 IJN Green Nakajima. Ja używam XF-11 IJN Green, ewentualnie XF-70 Dark Green 2.

Żółty podkład - tu wyjaśnienia mogą być różne. Jeżeli chodzi o wodnosamoloty i samoloty marynarki, to miały one podkład czerwonobrązowy. Natomiast kolor żółty można wyjaśnić na dwa sposoby. Pierwszym z nich to fakt malowania prototypu. Marynarka japońska malowała swoje prototypy na kolor jasnopomarańczowy, toteż zdjęcie może przedstawiać pozostałości prototypu. Drugie wyjaśnienie - bezbarwny kolor, który po pewnym czasie przybierał lekko żółtawy odcień, co sugeruje część źródeł.

Co do modelu, to kolor "armijny" jest, niestety, niewłaściwy. Do tej pory model extra, nitowanie i kokpit bardzo fajne, ale to malowanie wg mnie pasuje zmienić. Zmienić ku chwale i jakości modelu.

Dzięki tezan uzupełniasz moje braki wiedzy w temacie lotnictwa ;)

Wczoraj troszkę przeszorowałem gąbką model tak by nie było ostrych przejść przy odpryskach - przy okazji zauważyłem fajny efekt ( ścierania farby)który wychodzi i spróbuję go zrobić na pływaku. Tak czy siak dziś zamawiam XF 11 i XF 70 oraz na wszelkie w farby AK 2063 i 2064 - dedykowane niby do japońców.

Tak czy siak dziś zamawiam XF 11 i XF 70 oraz na wszelkie w farby AK 2063 i 2064 - dedykowane niby do japońców.

Nie ma co szastać kasą i kupować wiele farb. Ja kleję głównie samoloty IJN i używam Tamiya XF-11 (ciemnozielony) oraz Tamiya XF-12 (jasnoszary). Jak bedziesz je zamawiał to zwróć uwagę, czy kupujesz emalie czy akryle (są te i te), aby dobrać do nich odpowiedni rozpuszczalnik (używam z powodzeniem Tamiya X-20A Thinner). Pojedyncze pojemniki w zupełności wystarczają na 2-3 modele. Tych AK nie używałem, ale uważam, że nie ma sensu kupować 4 odcieni zieleni do jednego samolotu. Osobiście kupiłbym jeden ciemnozielony i jeden jasnoszary w tonacjach odpowiadających używanym przez Japońców z marynarki. Mr Hobby - a tego pierwotnie użyłeś - też ma IJN Green (H059) oraz IJN Grey (H061). Oszczędzisz kasę, a efekt będzie OK. Ja polecam Tamiya, ponieważ używam ich farbek i mi po prostu odpowiadają.

Nie ma co szastać kasą i kupować wiele farb.
- nie jest to znowu taki wydatek ( przeciętny polak wiecej wyda w miesiącu na wódkę ) a przyda się zawsze, zwłaszcza gdy domownicy będą krzyczeć, że śmierdzi Poza tym chętnie przetestuję produkt AK - bo na jednym japońcu nie zakończę - w planach mam zakup zero plus dodatki do niego tak by zrobić go z otwartym silnikiem od CMK
(używam z powodzeniem Tamiya X-20A Thinner)
- mam jeszcze thinera lecz ja wolę leveling thiner od gynzu

Tak czy siak za późno zamówienie już poszło przy okazji wrzuciłem sobie albatrosa L 39 od edka - od tak będzie dla relaksu o ile mi znowu nie strzeli do łba nitowanie i inne dorabianie rzeczy