mandrivecs Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) M274 Mechanical Mule – lekki pojazd transportowy (samobieżna platforma transportowa), konstrukcji amerykańskiej, z okresu po II wojnie światowej. Pojazd był uniwersalną konstrukcją, służącą głównie do przewozu dział bezodrzutowych i moździerzy. Były także wykorzystywane w oddziałach łączności oraz do ewakuacji rannych i przewozu lekkich ładunków. Wymiary platformy umożliwiały przewóz siedmiu żołnierzy w pozycji siedzącej lub czterech umieszczonych poprzecznie noszy z rannymi. Układ kierowniczy pojazdu mógł być łączony zarówno z przednimi jak i tylnymi kołami. Kolumna kierownicy mogła być dowolnie pochylana, co umożliwiało prowadzenie pojazdu nawet przez czołgającego się żołnierza. Używany w U.S. Army do końca lat 80-tych. Model bazowy to Mechanical Mule w/U.S. Marines Dragon 3317. Do tego doszło zdobyczne działo 106 mm, czyli tak naprawdę otrzymałem to co daje Dragon 3315 M274 MULE with 106mm R.R. and crew (Hue City,VIetnam 1968) Różnica wystąpi tylko w załączonych figurkach. Worki z piaskiem - bliżej nieokreślona żywica, hełm żołnierza - żywica z zestawu akcesoriów VerlindenProductions. No i zdjęcia: Wiele satysfakcji sprawiła mi budowa pojazdu, który nieczęsto pojawia się na forach modelarskich. Życzę przyjemnego oglądania i proszę o opinie... Edited October 27, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Fajnie wygląda ten szkrab podoba mi sie pomysł z papierosami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Fajny. Uwielbiam takie nietypowe smaczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 Cieszę się, że się podoba. Wietnam to mój ulubiony teatr działań... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 Podoba mi się i model i figursnt i kompozycja, właśnie pomalowałem jego brata czyli wersje transportową, bez działa bezodrzutowego. Fajny weekendowy model.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted February 16, 2019 Author Share Posted February 16, 2019 Dziękuję za wpis... Tego karalucha darzę wyjątkowym sentymentem! Taka mała rzecz, a cieszy oko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted February 17, 2019 Share Posted February 17, 2019 Zgadza się, w "przypływie" wolnego czasu warto by było winetke do niego "dlubnac". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts