Jump to content

Podkład do aerografu

kasztanov
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanie:

- Jaki podkład do malowania aerografem polecacie?

Myślę nad kupieniem podkładu AK Interactive albo Vallejo(maluję farbami Vallejo MC). Nie za bardzo chcę się męczyć z rozcieńczaniem podkładów olejny, jak Mr.Surfacer 1200.

Jakie jest wasze zdanie? Co mi polecacie?

Mam wrażenie (może mylne), że chciałbyś mieć ciastko i zjeść ciastko.

Z podkładów nie w puszce najwięcej zadowolonych użytkowników (w tym ja) mają Surfacer 1200 i Tamiya Primer. Oba jak gdzieś znalazłem produkowane w tej samej fabryce. Potwierdzić to może chociażby wymienność dedykowanych rozpuszczalników.

Niestety oba mają zapach niektórych drażniący ale szybko znikający i nie dają się rozcieńczać wodą/wódą.

Chcesz sprawdzić organoleptycznie Vallejo lub AK to kup. Może Ci podpasuje.

Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez.

Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa.

Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200.

Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo....

Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany).

Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez.

Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa.

Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200.

Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo....

Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany).

A gdzie ten podkład można kupić ? Szukałem w naszych sklepach modelarskich i nigdzie nie znalazłem.

• 3 weeks later...
Poczytałem jeszcze trochę opinii o podkładach Vallejo i AK Interactive. Podobno oba bardzo słabo trzymają się powierzchni. Jest ktoś, kto testował przyczepność tych podkładów do plastiku?

Akrylowy, szary Craftspray by motip z leroja trzyma się bardzo dobrze powierzchni!

• 2 weeks later...
To na bogato.

Do czegoś muszę

Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok.

Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500.

To na bogato.

Do czegoś muszę

Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500.

I prawidłowo podkład Badgera jest bardzo fajny i co najważniejsze nie śmierdzi

To IPA czyści też Surfacery?

Hmmm, czyli czyści Gunze C i H, oraz akryle Tamki, tak?

I nie śmierdzi jak aceton?

Jeśli tak, to przeszedłbym na ten rodzaj zmywacza na stałe.