kasztanov Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Witam. Mam takie pytanie: - Jaki podkład do malowania aerografem polecacie? Myślę nad kupieniem podkładu AK Interactive albo Vallejo(maluję farbami Vallejo MC). Nie za bardzo chcę się męczyć z rozcieńczaniem podkładów olejny, jak Mr.Surfacer 1200. Jakie jest wasze zdanie? Co mi polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Craftspray by Motip. 400 ml za 25 zł, w leroju albo casto. Akrylowy, szary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Kupiłbym ale u nas niedostępny a koszt przesyłki spory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasztanov Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 A jest jakiś inny sposób na rozcieńczanie surfacera oprócz dedykowanego leveling thinnera? Może nitro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 A jest jakiś inny sposób na rozcieńczanie surfacera oprócz dedykowanego leveling thinnera? Może nitro? A dlaczego chcesz sobie problemów narobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damien77 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 A ja polecam Ammo of Mig albo AK Interactive ,mam oba i lece nimi z aerografu bez zadnego rozcienczania ,sa super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasztanov Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 Damien77 - a jak z przyczpnością farby na tym podkładzie AK? Ile warstw trzeba położyć? Z tego co wiem to nie trzeba tego podkładu rozcieńczać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damien77 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Ciezko powiedziec ile warstw, ja klade tak dlugo az model/figurka jest w calosci pokryta, jednak te podklady sa brdzo wydajne a krycie tez jest bardzo dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasztanov Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 Dobra to kupuje szary AK Primer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasztanov Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Poczytałem jeszcze trochę opinii o podkładach Vallejo i AK Interactive. Podobno oba bardzo słabo trzymają się powierzchni. Jest ktoś, kto testował przyczepność tych podkładów do plastiku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Mam wrażenie (może mylne), że chciałbyś mieć ciastko i zjeść ciastko. Z podkładów nie w puszce najwięcej zadowolonych użytkowników (w tym ja) mają Surfacer 1200 i Tamiya Primer. Oba jak gdzieś znalazłem produkowane w tej samej fabryce. Potwierdzić to może chociażby wymienność dedykowanych rozpuszczalników. Niestety oba mają zapach niektórych drażniący ale szybko znikający i nie dają się rozcieńczać wodą/wódą. Chcesz sprawdzić organoleptycznie Vallejo lub AK to kup. Może Ci podpasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200. Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo.... Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesio-69 Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200. Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo.... Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany). A gdzie ten podkład można kupić ? Szukałem w naszych sklepach modelarskich i nigdzie nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 A gdzie ten podkład można kupić ? Szukałem w naszych sklepach modelarskich i nigdzie nie znalazłem. Ja sprowadzałem z UK. http://www.barwellbodyworks-shop.com/144-stynylrez-primer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Poczytałem jeszcze trochę opinii o podkładach Vallejo i AK Interactive. Podobno oba bardzo słabo trzymają się powierzchni. Jest ktoś, kto testował przyczepność tych podkładów do plastiku? Akrylowy, szary Craftspray by motip z leroja trzyma się bardzo dobrze powierzchni! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasztanov Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 Czym myć aerograf po Surfacerze 1200 Gunze: Cleanlux, zmywacz Wamodu czy nitro? Co jest najbardziej efektywne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Nie wiem jak powyższe, ale ja zawsze to robiłem acetonem technicznym albo Gunze Toole Cleanerem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Ja Leveling Thinnerem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 To na bogato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 To nie ma znaczenia, chyba że ktoś ma gumowe uszczelki w aerografie (tam gdzie aceton ma z nimi styczność, naturalnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 To na bogato. Do czegoś muszę Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 To na bogato. Do czegoś muszę Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. I prawidłowo podkład Badgera jest bardzo fajny i co najważniejsze nie śmierdzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. To IPA czyści też Surfacery? Hmmm, czyli czyści Gunze C i H, oraz akryle Tamki, tak? I nie śmierdzi jak aceton? Jeśli tak, to przeszedłbym na ten rodzaj zmywacza na stałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Nie wiem czy C bo nie będę używać. Po surfacerze zalewam aero ok 1 cm3 LT i czyszczę kielich 1/6 arkusza ręcznika papierowego. Resztę wypsikuję na ręcznik, a potem to samo 99% IPA i aerograf czysty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts