kasztanov Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Witam. Mam takie pytanie: - Jaki podkład do malowania aerografem polecacie? Myślę nad kupieniem podkładu AK Interactive albo Vallejo(maluję farbami Vallejo MC). Nie za bardzo chcę się męczyć z rozcieńczaniem podkładów olejny, jak Mr.Surfacer 1200. Jakie jest wasze zdanie? Co mi polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Craftspray by Motip. 400 ml za 25 zł, w leroju albo casto. Akrylowy, szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Kupiłbym ale u nas niedostępny a koszt przesyłki spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 A jest jakiś inny sposób na rozcieńczanie surfacera oprócz dedykowanego leveling thinnera? Może nitro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 A jest jakiś inny sposób na rozcieńczanie surfacera oprócz dedykowanego leveling thinnera? Może nitro? A dlaczego chcesz sobie problemów narobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 A ja polecam Ammo of Mig albo AK Interactive ,mam oba i lece nimi z aerografu bez zadnego rozcienczania ,sa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Damien77 - a jak z przyczpnością farby na tym podkładzie AK? Ile warstw trzeba położyć? Z tego co wiem to nie trzeba tego podkładu rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Ciezko powiedziec ile warstw, ja klade tak dlugo az model/figurka jest w calosci pokryta, jednak te podklady sa brdzo wydajne a krycie tez jest bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Dobra to kupuje szary AK Primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Poczytałem jeszcze trochę opinii o podkładach Vallejo i AK Interactive. Podobno oba bardzo słabo trzymają się powierzchni. Jest ktoś, kto testował przyczepność tych podkładów do plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Mam wrażenie (może mylne), że chciałbyś mieć ciastko i zjeść ciastko. Z podkładów nie w puszce najwięcej zadowolonych użytkowników (w tym ja) mają Surfacer 1200 i Tamiya Primer. Oba jak gdzieś znalazłem produkowane w tej samej fabryce. Potwierdzić to może chociażby wymienność dedykowanych rozpuszczalników. Niestety oba mają zapach niektórych drażniący ale szybko znikający i nie dają się rozcieńczać wodą/wódą. Chcesz sprawdzić organoleptycznie Vallejo lub AK to kup. Może Ci podpasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200. Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo.... Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Świat obecnie szaleje za Badger Stynylrez. Jeżeli nie gorszy niż Surfacer 1200 i nie śmierdzi to byłaby dla mnie idealna alternatywa. Osobiście także polecam Badger Stynylrez. Nie śmierdzi i zachowuje się dość podobnie do Surfacer 1200. Da się w prosty sposób obrabiać, nie tak jak nieszczęsne Vallejo.... Testowałem tylko kolor szary, podejrzewam ze reszta kolorów także jest ok (osobiście mam jeszcze czarny i biały, ale nie testowany). A gdzie ten podkład można kupić ? Szukałem w naszych sklepach modelarskich i nigdzie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 A gdzie ten podkład można kupić ? Szukałem w naszych sklepach modelarskich i nigdzie nie znalazłem. Ja sprowadzałem z UK. http://www.barwellbodyworks-shop.com/144-stynylrez-primer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Poczytałem jeszcze trochę opinii o podkładach Vallejo i AK Interactive. Podobno oba bardzo słabo trzymają się powierzchni. Jest ktoś, kto testował przyczepność tych podkładów do plastiku? Akrylowy, szary Craftspray by motip z leroja trzyma się bardzo dobrze powierzchni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Czym myć aerograf po Surfacerze 1200 Gunze: Cleanlux, zmywacz Wamodu czy nitro? Co jest najbardziej efektywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Nie wiem jak powyższe, ale ja zawsze to robiłem acetonem technicznym albo Gunze Toole Cleanerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Ja Leveling Thinnerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 To na bogato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 To nie ma znaczenia, chyba że ktoś ma gumowe uszczelki w aerografie (tam gdzie aceton ma z nimi styczność, naturalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 To na bogato. Do czegoś muszę Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 To na bogato. Do czegoś muszę Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. I prawidłowo podkład Badgera jest bardzo fajny i co najważniejsze nie śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Zresztą tylko wstępnie. Potem leci czysta IPA i jest ok. Jak się skończy Surfacer 1200 to z opisywanych już względów przechodzę na podkład Badgera i ze śmierdzieli zostanie tylko Surfacer 500. To IPA czyści też Surfacery? Hmmm, czyli czyści Gunze C i H, oraz akryle Tamki, tak? I nie śmierdzi jak aceton? Jeśli tak, to przeszedłbym na ten rodzaj zmywacza na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie wiem czy C bo nie będę używać. Po surfacerze zalewam aero ok 1 cm3 LT i czyszczę kielich 1/6 arkusza ręcznika papierowego. Resztę wypsikuję na ręcznik, a potem to samo 99% IPA i aerograf czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi