Jump to content

Ił-14 Amodel 1/72

Grzes
 Share

Recommended Posts

To która to będzie nasza wersja wojskowa (w większości zakupiona w NRD), M, late M czy T?

Aż sięgnąłem do książki A. Morgały "Polskie Samoloty Woijsklowe 1945-1980".

W 1955 roku kupiliśmy dla PLL LOT Ił-14P (z trzech źródeł).

W wojsku były salonki (to chyba będzie wersja P) oraz transportowo-desantowe Ił-14T

Ił-14M (kadłub przedłużony o 1 metr) zaczęli robić od 1956 roku więc ta wersja raczej odpada. W tekście bynajmniej nie ma o niej mowy

Edited by Guest

W 1955 roku kupiliśmy dla PLL LOT Ił-14P (z trzech źródeł).

W wojsku były salonki (to chyba będzie wersja P) oraz transportowo-desantowe Ił-14T

W tym cały problem, że S, P, T i M to oznaczenia radzieckie. W NRD produkowano samolot który u Rosjan nie ma jednoznacznego oznaczenia. Taki T co można przerobić na P. Czy ten N jak NRD był już na bazie M-a, czy jeszcze nie?

Te NRD-dowskie 14 nie miały u nas odmiennego oznaczenia. Traktowano je jak T i w tym cały problem. Radziecki T miał drzwi towarowe z lewej strony a NRD-owski z prawej.

Clipboard01jj_zpso4ohpexi.jpg

To jest ładne zdjęcie NRD-owskiego Ił-14 P/T. W salonce tylne drzwi otwierane były na zewnątrz. W transportowcach do środka.

Ładnie tu widać te towarowe duże drzwi z małymi w środku.

W radzieckich transportowcach drzwi towarowe dzielone były na pół i otwierane na boki. Tu drzwi towarowe podnosiły się w całości do góry. Mam chyba tylko jedno zdjęcie tak otwartych drzwi.

Według moich zapisków mieliśmy:

18 Iłów-14, tym:

4 - Ił-14P z CCCP ( w tym na pewno dwa (cztery?) były 18-to miejscowe)

2 - IŁ-14P z NRD (te były 26 miejscowe)

2 - Ił -14S z NRD (salonki 7 miejscowe)

2 - Ił -14 S z NRD (salonki 9 miejscowe)

8 - Ił - 14 P/(T) z NRD (to te wielozadaniowe)

Masz rację Jarku.

Myślę, że cokolwiek można by powiedzieć dopiero na podstawie wyprasek.

Mam już w domu. Drzwi są tylko małe z prawej strony, a okien jest osiem. Myślę, że chyba da się zrobić z niego salonkę z Krakowa. Jak wyjdą następne wersje to i tak kupię jeszcze jednego.

Chyba kolejne wersje będą miały inne drzwi i mniejszą ilość okien ?.

Jeśli masz M-kę to nie najważniejsze są okna a długość kadłuba.

M-ka jest chyba dłuższa o ponad 1m.

Wg numerów seryjnych (te które mam) żaden z naszych Iłów nie był M-ką.

Zawsze można skrócić . Będzie trzeba chyba zmierzyć i porównać z jakimiś planami.

Przyjrzałem się z bliska wypraskom i niestety się zawiodłem. Linie podziałowe wyglądają jakby były trasowane ręcznie i wszędzie w nich nadlewek. Będzie trzeba to wszystko poprawić. W modelu An 28 wygląda to o wiele lepiej. No cóż, ale to przecież Amodel, a nie Eduard czy Tamka.

Dzięki karambolis8 za wydzielenie tematu.

A tak z ciekawości - Grześku, a możesz podać długość kadłuba w tym modelu?

Wg planów Ił-14 ma jakieś 29,5cm