Grzes Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Chyba sie poważnie wzięli za temat więc jest nadzieja, że coś z tego będzie: Ił-14M (Amodel 72324) Ił-14M late (Amodel 72304) Ił-14P (Amodel 72254) Ił-14T (Amodel 72258) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 To która to będzie nasza wersja wojskowa (w większości zakupiona w NRD), M, late M czy T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 Tymczasem RetroKit wziął się za współpracę z AZ Models i będzie dziwadła wypuszczał... https://retrokitonline.net/new-endeavours/ A poza tym, Tarangus wypuścił Lansena: http://www.tarangus.se/2016/02/20/saab-j-32be-lansen-in-172-scale-now-available/ Brzydkie to, aż piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) To która to będzie nasza wersja wojskowa (w większości zakupiona w NRD), M, late M czy T? Aż sięgnąłem do książki A. Morgały "Polskie Samoloty Woijsklowe 1945-1980". W 1955 roku kupiliśmy dla PLL LOT Ił-14P (z trzech źródeł). W wojsku były salonki (to chyba będzie wersja P) oraz transportowo-desantowe Ił-14T Ił-14M (kadłub przedłużony o 1 metr) zaczęli robić od 1956 roku więc ta wersja raczej odpada. W tekście bynajmniej nie ma o niej mowy Edytowane 28 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 W 1955 roku kupiliśmy dla PLL LOT Ił-14P (z trzech źródeł). W wojsku były salonki (to chyba będzie wersja P) oraz transportowo-desantowe Ił-14T W tym cały problem, że S, P, T i M to oznaczenia radzieckie. W NRD produkowano samolot który u Rosjan nie ma jednoznacznego oznaczenia. Taki T co można przerobić na P. Czy ten N jak NRD był już na bazie M-a, czy jeszcze nie? Te NRD-dowskie 14 nie miały u nas odmiennego oznaczenia. Traktowano je jak T i w tym cały problem. Radziecki T miał drzwi towarowe z lewej strony a NRD-owski z prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Masz rację Jarku. Myślę, że cokolwiek można by powiedzieć dopiero na podstawie wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Myślę, że dla wielu ważną informacją będzie którą wersję (P czy T) kopić planując budową naszych transportowców. Nie jestem pewien czy ilość okiem nie jest też tu istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Oprócz jednej sztuki nasze były te krótsze o 1 metr, miały siedem okien (z lewej strony), A-Model ma osiem. Np. te fotki: http://lotnictwo.net/foto.php?id=121985 http://lotnictwo.net/foto.php?id=128658 http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=11136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Tu jeszcze kilka fotek naszych Iłów-14 http://aviateam.pl/historia/title;samolot-il-14/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 S w MLP w Krakowie ma 8 okien na LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Na Okęciu w bazie LOTu wycinano w poszyciu miejsca na ósme okna, także łatwo sie pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 To jest ładne zdjęcie NRD-owskiego Ił-14 P/T. W salonce tylne drzwi otwierane były na zewnątrz. W transportowcach do środka. Ładnie tu widać te towarowe duże drzwi z małymi w środku. W radzieckich transportowcach drzwi towarowe dzielone były na pół i otwierane na boki. Tu drzwi towarowe podnosiły się w całości do góry. Mam chyba tylko jedno zdjęcie tak otwartych drzwi. Według moich zapisków mieliśmy: 18 Iłów-14, tym: 4 - Ił-14P z CCCP ( w tym na pewno dwa (cztery?) były 18-to miejscowe) 2 - IŁ-14P z NRD (te były 26 miejscowe) 2 - Ił -14S z NRD (salonki 7 miejscowe) 2 - Ił -14 S z NRD (salonki 9 miejscowe) 8 - Ił - 14 P/(T) z NRD (to te wielozadaniowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Masz rację Jarku.Myślę, że cokolwiek można by powiedzieć dopiero na podstawie wyprasek. Mam już w domu. Drzwi są tylko małe z prawej strony, a okien jest osiem. Myślę, że chyba da się zrobić z niego salonkę z Krakowa. Jak wyjdą następne wersje to i tak kupię jeszcze jednego. Chyba kolejne wersje będą miały inne drzwi i mniejszą ilość okien ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeśli masz M-kę to nie najważniejsze są okna a długość kadłuba. M-ka jest chyba dłuższa o ponad 1m. Wg numerów seryjnych (te które mam) żaden z naszych Iłów nie był M-ką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeśli masz M-kę to nie najważniejsze są okna a długość kadłuba. M-ka jest chyba dłuższa o ponad 1m. Wg numerów seryjnych (te które mam) żaden z naszych Iłów nie był M-ką. Zawsze można skrócić . Będzie trzeba chyba zmierzyć i porównać z jakimiś planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeśli potrafisz to szukaj Авиация и время 6/2012. Monografia IŁ-14 z planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeśli potrafisz to szukaj Авиация и время 6/2012. Monografia IŁ-14 z planami. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Witam Plany 14 byly chyba kiedys w naszym Modelfanie czy jakos tam Jak znajde to dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Walkaround cz.1 + plany był w Aeroplanie 5/2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Przyjrzałem się z bliska wypraskom i niestety się zawiodłem. Linie podziałowe wyglądają jakby były trasowane ręcznie i wszędzie w nich nadlewek. Będzie trzeba to wszystko poprawić. W modelu An 28 wygląda to o wiele lepiej. No cóż, ale to przecież Amodel, a nie Eduard czy Tamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Dzięki karambolis8 za wydzielenie tematu. A tak z ciekawości - Grześku, a możesz podać długość kadłuba w tym modelu? Wg planów Ił-14 ma jakieś 29,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Aby nie usuwać drzwi towarowych, przymierzę się do zakupu wersji P. I tak wyjdzie z tego wersja E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Dzięki karambolis8 za wydzielenie tematu. A tak z ciekawości - Grześku, a możesz podać długość kadłuba w tym modelu? Wg planów Ił-14 ma jakieś 29,5cm Na mojej metrówce wychodzi 31 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Ił-14 P/T - długość - 21,31 m / 72 = 29,6 cm Ił-14M - długość - 22,31 m / 72 = 31 cm cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Ił-14 P/T - długość - 21,31 m / 72 = 29,6 cmIł-14M - długość - 22,31 m / 72 = 31 cm cm W takim razie zrobię wersję M w innych barwach. Poczekam jak wyjdą P i T i zrobi się polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi