Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kolejny dziwny, egzotyczny temat. M4A4/FL 10 Egipskich sił zbrojnych z rejonu Kanału Sueskiego 1956r

Model to zlepek różnych posiadanych komponentów. Gotowy model z firmy Goofy model kupiłem ja jednym z czeskich festiwali modelarskich. Niestety model posiadał duży błąd, mianowicie był osadzony na kadłubie M4A2. Z zestawu wykorzystałem jedynie wieżę AMX 13, której wymieniłem lufę na metalową pochodzącą z czołgu Pantera, gdyż wieża ta posiadała francuską powojenną wersję rozwojową tego działa. Kadłub, osłona przekładni to wyrób z Armo, który to gdzieś leżał w zapomnianym pudle. Co do samego kadłuba to uzupełniłem go o spawy, boczne płyty pancerne, listwy boczne do osłon przeciwpyłowych. Oryginalnie pojazd ten miał zamontowane silniki wysokoprężne takie jak w M4A2 i taką też miały płytę nad silnikową, ten element wykorzystałem z firmy UM. Tył kadłuba to wyrób firmy Heller M4A2, tak jak i zawieszenie. Gąsienice pochodzą z czołgu Grant firmy Mirage Hobby.

7pKZsis.jpg?1

3OKrKWN.jpg?1

rl9ucQz.jpg?1

X3U0xaB.jpg?1

Jako że nie było warsztatu kilka fotek gołego modelu

ucRAQBc.jpg?1

yV8Y8n8.jpg?1

xqVuLh7.jpg?1

jlN0Wr1.jpg?1

Napisano

Bardzo lubie takie "zlepki" i bardzo lubie pojazdy powojenne na podwoziu shermana. Uważam, że ten czołg był bardzo niedoceniany.Twój model bardzo mi sie podoba pod każdym wzgledem ,-)

Napisano
Bardzo lubie takie "zlepki" i bardzo lubie pojazdy powojenne na podwoziu shermana. Uważam, że ten czołg był bardzo niedoceniany.Twój model bardzo mi sie podoba pod każdym wzgledem ,-)

W zasadzie to już powojennych pojazdów na bazie Ronsona nie planuję. Ten powstał jako przeciwwaga do żydowskiego M 51 Super Sherman, którego wykonałem w zeszłym roku. Ale inne się robią lub są w planie. W tym roku będzie M31, M32 z trałem, M4A1 z trałem T1E3 Aunt Jemima i może jeden z polskich firefly

Napisano

M 31 ! bardzo lubie ten pojazd, podobnie jak M 3 z odlewanym pancerzem. Zdaje się , ze Mirage zrobił M3 w tej wersji.

Napisano

Tak zrobił ja na jego kadłubie planuję amerykańskiego M3 CDL z rejonu Remagen

Napisano

Ale tu cudaka stworzyłeś, świetnie wygląda. Tylko czy gąsienice ciut bardziej by się nie przykurzyły?

Ale co ja i tak wtrącam, gratuluję udanego modelu!

Napisano

Tajna broń ! Masz jakieś informacje na temat jej użycia ?

Napisano (edytowane)

Mirage zrobił też gotową wersję CDL (zakupiłem sobie niedawno) na kadłubie spawanym.

Sugerujesz ,że dali ciała? Miała być na podwoziu odlewanym?

I kwestia druga...

Znalazłem info ,że amerykański CDL nie posiadał imitacji działa w obudowie reflektora...masz jakies informacje lub zdjęcia amerykańskich CDL w okolic Renu?

W necie jest trochę informacji o zastosowaniu. Częściej niż oślepianie wrogów ( do czego pierwotnie miała służyć) stosowane były do oświetlania terenu budowy przepraw i mostów. Za co bardzo szanowane przez inżynierów. Parę razy dzięki nim udało się wykryć sabotażystów w rejonie przepraw....ciekawa nieznana historia....

Sorki za gdybanie nie na temat Twojego modelu.

Edytowane przez Gość
Napisano
Z opisu wynika, że z oryginalnego zestawu zostały....spawy na wieży. Shermanofil!!!!!!!!!!!!! Lecz się.

A moja pani doktor jest odmiennego zdania, gdyż twierdzi co bym w to brnął dalej

Mirage zrobił też gotową wersję CDL (zakupiłem sobie niedawno) na kadłubie spawanym.

Sugerujesz ,że dali ciała? Miała być na podwoziu odlewanym?

Wszystko w porządku Mirage wypuściło wersję angielską, nawet jest tam oznakowanie z 79 dyw.pancernej.

Wersja amerykańska była osadzona na kadłubie odlewanym, nieznacznie różniła się wieża, no i była wyposażona w zawieszenie z M4.

Ja właśnie planuję taką hybrydę docelowo z 738 TB z rejonu zdobytego mostu kolejowego w Remagen z marca 1945r. oświetlały głównie rzekę Ren w celu wykrycia ataków łodziami skierowanymi na most Ludendorffa.