TomB(raider) Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Miałem nie zakładać wątku warsztatowego dla tego pojazdu, ale przekonał mnie towarzysz Takomowej niedoli. Słów kilka o zestawie. Zawartość pudełka możecie zobaczyć tu: http://www.themodellingnews.com/2016/01/in-boxed-andy-reviews-takoms-new-amx.html Co prawda jest to AMX-13/90, ale większość części jest identyczna. W moim zestawie niestety była zwichrowana wanna. Wanna jest ma cienkie ścianki, nie ma żadnego użebrowania i stąd pewnie wicher miał gdzie poszaleć. Przy budowie kadłuba udało ją się wyprostować. Tak jak wspominał już u siebie przy budowie Kraz'a kolega Panzer Machine, znajdziemy w zestawie trochę nadlewek, brak jest jednak jamek skurczowych, ślady po wypychaczach są rozsądnie umiejscowione. Mi sprawiło trochę trudności znalezienie dobrego sposobu na odcinanie części z ramek. Ramka nie ma okrągłego przekroju, a niektóre części wyglądają jakby były połączone z ramką klocem plastiku. Przy ustawieniu odpowiedniego kąta obcinaczek, da się je jednak ładnie wyciąć. Poza tym model składa się całkiem nieźle. Dziwi mnie np trochę rozwiązanie zastosowane w przedniej części błotników, gdzie plastik jest dość gruby i aż prosi się o zastosowanie fototrawionek. Podoba mi się, że bandaże kół są oddzielnie. Takie małe udogodnienie, a cieszy. Stan modelu z nocy z poniedziałku na wtorek: Stan modelu z nocy z wtorku na środę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Nawet troche myslalem nad tym modelem, po Twojej "rekomendacji" ogranicze sie do ogladania tego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Ładny, będzie koszerny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Barthass > Dzięki. Tak, taki jest plan, z wojny sześciodniowej. I już coś widzę, że na zdjęciach widać pojedyncze reflektory, a Takom dał podwójne. :( Michał > Nie jest tak źle. Sto razy lepszy niż Kubuś z Mirage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Model ciekawy, ostrzyłem sobie na niego zęby, ale jak poczytałem w warsztacie Twoim i Panzer Machine o tym co Takom serwuje za tą cenę to już mi się do niego nie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 W sumie ciekawe, co zaproponuje Tamiya w swojej wersji AMX'a. Moim zdaniem tragedii nie ma. Model jest na wyższym poziomie niż Trumpeter, w mojej opinii, a ostatnie modele Trumpka są w podobnej cenie. Wczorajsze dłubanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 Stan prac z nocy pomiędzy sobotą i niedzielą. Byłoby więcej, ale ktoś mi zarąbał godzinę. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Zmiany na wieży: Mam problem z usunięciem szwu z części gumowej. Macie pomysł jak to zrobić? Druga sprawa, czy wiecie może gdzie w Polsce można kupić produkty SabIngaMartin, mają fajnego czołgistę, który by mi pasował do okresu z którego chciałbym zrobić tego AMX'a. Kolejna sprawa, czy macie jakieś zdjęcia przewodów do wyrzutników granatów dymnych? Na zdjęciach muzealnego egzemplarza tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Jeśli chodzi o usuwanie szwów z gumowych elementów to czytałem o wrzuceniu takiej części do zamrażarki. Po paru minutach część jest mniej elastyczna i bardziej podatna na obróbke (i złamanie pewnie też). Podkreślam, że tylko o tym czytałem i nie testowałem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Ha! Widzę, że jednak skusiłeś się założyć wątek Super! Będę bacznie obserwował Twoje poczynania w tym temacie, Ramki zestawu na zdjęciach na Modeling News wyglądają bardzo smakowicie. Aż chciało by się je pożreć. Jak jakość plastiku? Widzę, że jakiś taki szarawy masz. To może się go fajnie obrabia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Przemek > trzymałem w zamrażarce tę gumę przez 3h i niestety nic to nie dało. Też o tym słyszałem, ale może ta guma jest jakaś inna. bulik58 > zawiasów nie będę zmieniał, uchwytów miałem nie zmieniać, ale po Twoim poście popatrzę, może zmienię. Panzer Machine > mam mieszane uczucia co do tego plastiku. Drobne detale są połączone czymś przypominającym stożek do ramki i jak obetniesz część, to wychodzi fajnie, obróbka nie sprawia trudności. Niektóre części są połączone dość grubym 'klockiem' i tam, pomimo, że odcinam odpowiednio daleko, to przy odcinaniu pozostałości nożem potrafi zostawić dziurkę w miejscu połączenia. Zostaje wtedy szpachlowanie. Nie ma natomiast problemu ze śladami po wypychaczach. Są w niewidocznych miejscach. Dziś nie miałem siły i tylko powycinałem trochę ogniwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Panzer Machine > mam mieszane uczucia co do tego plastiku. Drobne detale są połączone czymś przypominającym stożek do ramki i jak obetniesz część, to wychodzi fajnie, obróbka nie sprawia trudności. Niektóre części są połączone dość grubym 'klockiem' i tam, pomimo, że odcinam odpowiednio daleko, to przy odcinaniu pozostałości nożem potrafi zostawić dziurkę w miejscu połączenia. Zostaje wtedy szpachlowanie. Nie ma natomiast problemu ze śladami po wypychaczach. Są w niewidocznych miejscach. Z wycinaniem to mam podobnie. Ślady po wypychaczach to w Krazie jest różnie. Były w widocznych miejscach a niektóre w niewidocznych. Czasem mam wrażenie, że producent pomimo tego, że dał możliwość złożenia silnika to nie przewidział, że ktoś może chcieć zrobić model z otwartą maską. U mnie problemy duże sprawiają nadlewki. Wczoraj też się okazały - krzywe części - w szczególności drobnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Jak tutaj sprawy się mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 A utknęliśmy. Brak weny. Itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 A utknęliśmy. Brak weny. Itd. No szkoda. a powiedz mi, czy chciałeś ten model zgłosić na konkurs czy tak sobie go dziobałeś? a tak apropos, wczoraj znalazłem wideo w którym kolejna osoba jest "zadowolona" z zestawu Takomowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Patrząc na mój warsztat, to raczej nie byłoby sensu startować w takim konkursie. Widziałem już prace tam zamieszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi